Salat i lange baner: Tomat-mand investerer 250 millioner i sprød salat

Avanceret fynsk salatproduktion skal måske sælges som nøglefærdige fabrikker i resten af verden. Utilregneligt vejr vil flytte mere fødevareproduktion indendørs, mener Mads Pedersen.

Håndværkerne havde travlt torsdag på Brændekildevej uden for Bellinge.

Fredag fejrer Nordic Greens – bedre kendt som Alfred Pedersen & Søn – sin 75 års fødselsdag med ministerbesøg og en af de største nyheder i den danske gartneribranche i årevis.

Et splinternyt, avanceret indendørs salatgartneri til 250 millioner kroner på 55.000 kvadratmeter.

Gartneribranchen har ellers været udfordret rigeligt af høje energipriser, Ukraine-krig, inflation og stigende omkostninger. Det har blandt andet kostet arbejdspladser hos den kendte fynske agurk- og tomatgartner.

Mads Pedersen, indehaver af Nordic Greens, var tilmed deltager i et af de mange cannabis-projekter, der måtte stoppe produktionen af medicinsk cannabis.

Men forinden havde Mads Pedersen trukket sig og købte sidenhen den kæmpe-bygning, der egentlig skulle have været brugt til cannabis-produktion af Aurora Nordic. 

Den egner sig heldigvis glimrende til salatproduktion.

En smule skør

Mads Pedersen indrømmer gerne, at han er villig til at tage en chance. 

- Man skal nok være en lille smule skør og meget risikovillig, og det er vel det, jeg er. Og ikke bange for at satse. Og så var det jo et spørgsmål om, at der er nogen, der har troet på at ideen var god. Det var der heldigvis -  blandt andet banken, siger Mads Pedersen.

Han er eneejer af virksomheden, men har samarbejdet tæt med hollandske PB Tech, amerikanere, canadiere og danske leverandører.

Desuden har Mads Pedersen haft tæt kontakt til store spillere som Coop, Salling og Rema 1000, ligesom kantiner og restauranter har været inviteret ind i maskinrummet, og de har alle nikket ja.

Udsolgt

- Vi har udsolgt af flere produkter resten af året, og jeg forventer, at vi udvider produktionen til det dobbelte i løbet af et par år – blandt andet baseret på eksport. Vi er allerede i gang i Sverige, siger Mads Pedersen.

Det unikke ved fabrikken i Bellinge er dels, at Nordic Greens har kigget producenter i New York og Boston over skulderen. I staterne er det helt store hit et nyt produkt, der er halvt romaine-salat og halvt iceberg.

På Fyn lanceres salatbladene, der er såkaldt tiny leaves, under navnet Nordic Crisp.

Ifølge Mads Pedersen kan amerikanerne slet ikke følge med efterspørgslen, og forbruger-reaktionerne har været meget entydige: Har man først gnasket i den nye, sprøde salat, spiser man helst ikke andet.

Det fynske salatgartneri kommer dog også til at producere mere traditionelle salater og salathoveder, som sædvanligvis falder i danskernes smag.

Urørt af menneskehånd

Den helt afgørende forskel i forhold til traditionel salatproduktion – eller drivhuse, der dyrker salat i de såkaldte vertical farming drivhuse – er, at salaten fra Bellinge ikke har rørt menneskehånd på noget tidspunkt.

- Salaten er dyrket under sterile forhold, og dermed er det ikke nødvendigt at vaske den. For er salaten først blevet skyllet, forsvinder vokslaget og holdbarheden tager skade. Vores salat er frisk i mindst to uger, og vi kan levere frisk salat, dagen efter den er produceret, siger Mads Pedersen.

(6_45) N10 INGEST Nordic Greens investerer kæmpe beløb

Desuden bruger produktionen 90 procent mindre vand end frilandsproduktion. Nordic Greens opsamler alt vand fra det 15.000 kvadratmeter store tagareal, hvor man har solceller og derfor er selvforsynende med strøm. 

Varmeforbruget er reduceret med 35 procent, man bruger 46 procent mindre spagnum, anvender ikke pesticider og har ikke ventilationsvinduer, men genbruger den overskydende varme.

- Vi er fuldstændig fossilfri, og vi er også meget tæt på at være CO2-neutrale, siger Mads Pedersen.

Spagnumpølser

Produktionen er fuldautomatiseret. Spagnum formes til smalle pølser med frø og lægges automatisk i smalle render, der selv kører ind i væksthusene, hvor renderne automatisk tilpasser sig planternes vækst.

Når den ønskede størrelse er nået, kører renderne ind i et køligt rum, hvor en høstautomat høster salaten, vejer og sorterer den i selvstøbte bakker.

Herefter tømmes renderne for jord, der genbruges. Renderne desinficeres og genbruges.

Herefter starter processen forfra.

(13_55) N10 INGEST Nordic Greens investerer kæmpe beløb

Går alt efter planen, er de store planer på længere sigt at eksportere fynsk know how – det man også kalder turnkey – altså nøglefærdige fabriksløsninger.

På sigt forventer Mads Pedersen, at stadig større dele af dansk gartneriproduktion flyttes inden døre.

Det skyldes de ustyrlige klimaforhold, der gør det vanskeligt at producere udendørs og planlægge en produktion.

- Vi ser de høje temperaturer i Sydeuropa, men også de aktuelle oversvømmelser i Norge. I Holland ser man allerede i dag, at man dyrker kaffe og te indendørs frem for at bruge ressourcer på at importere produkterne, siger Mads Pedersen.

Han forventer, at den nye salatfabrik allerede fra andet regnskabsår vil udvise overskud.

Oversigt

    Oversigt