Den voldsomme støj fra letbanen kan være en regulær sundhedsrisiko for de odenseanere, der bor langs skinnerne.
Sådan lyder det fra Jesper Hvaas Schmidt, der er overlæge og ekspert i støj og de gener, der følger med.
Onsdag blev nye kontrolmålinger af Odense Letbane offentliggjort af rådgivningsfirmaet Cowi. Rapporten viser markante og gentagne overskridelser af de tilladte støj- og vibrationsniveauer.
Målingerne viser, at støjgenerne er størst på Vestre Stationsvej, Østre Stationsvej, Stadionvej og Nyborgvej. Op mod 100 procent af afgangene overskrider de vejledende grænseværdier i aften- og nattetimerne.
- Vi ved, at støj er en helbredsrisiko, særligt den natlige støj, siger Jesper Hvaas Schmidt.
Forskellige sygdomme
Ifølge Jesper Hvaas Schmidt er der flere befolkningsundersøgelser, der viser sammenhæng mellem støj og sygdomme.
- Der er påvist sammenhæng mellem støjpåvirkning og hjertekarsygdomme, sukkersyge, slagtilfælde og alzheimers, siger han og tilføjer:
- Støj skal betegnes som en helbredsrisiko på lige fod med andre påvirkninger som for eksempel luftforurening, forklarer han.
Få muligheder
De støjplagede naboer skal ifølge Odense Letbane ikke forvente, at man med et fingerknips kan fjerne de høje, hvinende lyde fra letbaneskinnerne og rumlen fra togene.
- Vi ved fra metroen (Københavns Metro, red), at det tog dem to år, før de sagde, at "nu kan vi ikke gøre lydbilledet bedre". Jeg håber, vi kan gøre det hurtigere, men det bliver ikke løst på et år, fortæller bestyrelsesformand for Odense Letbane, Jesper Rasmussen.
Og det er problematisk, når det kommer til sundheden.
- Det er ikke positivt, hvis man får en støjpåvirkning over længere tid, siger Jesper Hvaas Schmidt.
Hvis man så bor tæt på sådan en støjkilde, hvad kan man så selv gøre?
- Man kan måske lægge soveværelset væk fra vejen eller få støjisolerede ruder. I yderste konsekvens skal man finde et andet sted at bo, men det her er noget, man skal se på politisk, siger Jesper Hvaas Schmidt.