Ulovlige lejer-lån skaber usikkerhed i andre boligforeninger

Der er små, men afgørende forskelle på en ulovlig og nu nedlagt låneordning hos boligforeningen Kristiansdal og den måde som andre almene boligforeninger giver lejerne mulighed for at forbedre deres boliger gennem en huslejestigning.

Det er lovligt, hvis man som lejer af en almen bolig laver en aftale med boligforeningen om at få lavet et nyt køkken og betaler ved at ens husleje stiger. Det er ikke lovligt, hvis man som lejer selv indhenter tilbud på et nyt køkken, låner pengene af boligforeningen og betaler af på lånet med en huslejestigning.

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn kunne for nylig fortælle, at Odense Kommune var kommet frem til, at over 2000 lejer-lån igennem den såkaldte Kristiansdalsmodel var ulovlige. Siden har vi modtaget flere henvendelser fra både tidligere og nuværende lejere i den almene boligforening Civica, der alle peger på, at de også har fået lavet individuelle forbedringer af deres boliger, som de har betalt af på med en stigning i huslejen.

quote Hos os er det ikke lejeren, men afdelingen der optager lån til at finansiere

Jens Pilholm, direktør, Civica

Odense Kommune understregede i forbindelse med sagen om den almene boligforening Kristiansdal, at kommunen ikke havde kendskab til andre almene boligforeninger med samme låne-model.

Direktør for Civica, Jens Pilholm, understreger da også, at boligforeningens model holder sig inden for lovens rammer.

Om artiklen

- Den helt centrale forskel er, at vi ikke har nogen beboere, der har lån. Vi har flere tusinde sager, hvor lejere har fået lavet forbedringer, men det er helt inden for spillereglerne. Hos os er det ikke lejeren, men afdelingen der optager lån til at finansiere. Den afledte udgift som lånet har, bliver så betalt af lejeren igennem en stigning i huslejen, siger Jens Pilholm, der peger på, at Civica også har modtaget en del henvendelser fra lejere, efter at artiklen om den ulovlige Kristiansdalsmodel blev bragt.

Direktør for boligforeningen Civica, Jens Pilholm, har haft revisionsselskabet PwC til at undersøge den model, som Civica bruger, når lejere gerne vil have lavet forbedringer af deres boliger og betale over huslejen. Og ifølge PwC holder Civicas ordning sig inden for lovens rammer.
Direktør for boligforeningen Civica, Jens Pilholm, har haft revisionsselskabet PwC til at undersøge den model, som Civica bruger, når lejere gerne vil have lavet forbedringer af deres boliger og betale over huslejen. Og ifølge PwC holder Civicas ordning sig inden for lovens rammer.

Revisionsselskab blåstempler

For at være helt sikre har Civica haft boligforeningens revisionsselskab PwC til at tjekke efter, om finansieringsmodellen for individuelle forbedringer hos Civica er lovlig. Og det har PwC bekræftet, fortæller Jens Pilholm.

- PwC har kigget vores procedure og forretningsgange igennem, så vi var helt sikre på, at der ikke var noget at komme efter. Og det har de bekræftet over for os. Efter at vi også fik en del henvendelser fra lejere, har vi også på vores hjemmeside forsøgt at oplyse folk om, at vores model var lovlig. Og det helt afgørende er altså, at den enkelte lejer ikke optager et lån. Det gør boligafdelingen, som får dækket udgifterne til lånet ved en huslejeforhøjelse hos lejeren, siger Jens Pilholm.


Oversigt

    Oversigt