89-årige Kirsten Koefoed har diabetes, hun mister hurtigt pusten, og hun er afhængig af sin iltflaske.
Derfor får hun hjælp fra hjemmeplejen i Odense - men hun ville ønske, at det ikke var nødvendigt.
- Det er vikarer det hele, og det er forfærdeligt. Men jeg er nødt til at krybe til korset, for det, de kommer og gør for mig, kan jeg ikke gøre selv, erkender Kirsten Koefoed.
Hun sidder i sofaen og holder i hånd med sit barnebarn, Lea Printzlau, sammen med Leas mand, Jon Printzlau. Det er tydeligt at mærke i hendes høje, klare røst, at hun har sine meningers mod.
- Jeg bliver bitter og tænker på, at det var bedre, hvis jeg ikke var her mere, siger hun.
Den tanke udfordrer dog alligevel temperamentet, og det får tårerne til at løbe. Det rammer Lea Printzlau, der også må tørre øjne.
Hun og hendes mand træder til, når Kirsten Koefoeds hjemmehjælp ikke får bestilt nyt ilt, giver insulin så sent, at hendes mormor når at blive dårlig, eller helt springer besøget over, fordi de ikke kan finde nøglen til hoveddøren i i hjemmeplejens nøgleboks ved cykelkælderen i gården.
Familien har inviteret TV 2 Fyn indenfor i lejligheden i centrum af Odense, fordi de vil bidrage til vores undersøgelse af, hvordan det står til med kvaliteten i hjemmeplejen. Og de peger på, at det er mange vikarer, især i aften- og i natplejen. Det er det største problem for dem.
De tørre tal fra Odense Kommune sætter også en streg under, at flere vagter i hjemmeplejen er bemandet af vikarer. I 2018 rundede udgifterne til eksterne vikarer 27,3 millioner kroner. I 2022 var forbruget steget til 57,6 millioner kroner.
Det betyder, at de borgere i Odense, der får besøg af hjemmeplejen, må byde for mange nye ansigter indenfor, lyder det fra Lene Dolmer Sørensen, formand for Ældre Sagen i Odense.
- Jo mere plejekrævende, de ældre er, jo mere behov har de for at se mennesker, de kender. Det giver dem bedre livskvalitet, når det er mennesker, de får en relation til, der kommer på besøg, siger hun.
Det indebærer også en risiko for de ældres helbred, at flere forskellige medarbejdere besøger dem.
- Man kan forestille sig, at man lettere bliver syg, fordi man får en opgivende følelse, siger Lene Dolmer Sørensen.
Den følelse kender Kirsten Koefoed, der har fået besøg af hjemmehjælpen siden april sidste år:
- Jeg har altid kunnet klare mig selv, men pludselig har jeg brug for hjælp, og så kommer der en masse uvidende mennesker. Det er ydmygende.
Jeanette Andreasen, stabschef for Økonomi og HR i Ældre og Handicapforvaltningen i Odense, er også ærgerlig over, at vikarbudgettet bliver ved med at vokse.
- Vores sygefravær er for højt. Vi har også været i gang med et sygefraværsprojekt, og vi har en tro på, at det betyder, vi kan arbejde på en anden og mere holistisk måde i forhold til de indsatser, vi igangsætter.
Hvad skulle gøre, at det lykkes nu i forhold til tidligere forsøg?
- Vi arbejder med flere forskellige ting. Vi arbejder med at lave interne vikarkorps, og vi forsætter med at arbejde med rekruttering og med vores sygefravær, siger Jeanette Andreasen
I arbejder samtidig med effektiviseringer. Blandt andet i natgruppen, hvor man har frigjort 1,1 million kroner til politiske prioriteringer. Hvordan kan I gøre det i et miljø, der er så presset, som det er i aften- og natgrupperne?
- Alle i kommunen arbejder med effektiviseringer for at frigøre et råderum til politisk prioritering. Det kommer også vores borgere til gavn, at vi bruger pengene bedst muligt, sige Jeanette Andreasen.
Kirsten Koefoed svarer prompte på spørgsmålet om, hvad hun kunne ønske sig af politikerne i Odense:
- At det ikke er forskellige medarbejdere, der kommer hver gang.
Og så vil hun gerne slå fast:
- Jeg har aldrig brudt mig om at klage. Det ligger mig fjernt, men jeg er vred over alt det, der sker.
Vi har tidligere skrevet om det pres, der er på sosu-medarbejderne i Odense Kommune især i aftengruppen, hvor de i gennemsnit har 30 besøg hos borgerne på en vagt.
I den forbindelse har Brian Dybro (SF), rådmand for Ældre- og Handicapområdet, bedt sin forvaltning om en plan for, hvordan de sikrer bedre forhold i hjemmeplejen.
Det er uvist, hvornår planen er klar.