Besparelse kan betyde længere ventetid på en brandbil: - Uklogt, mener tillidsmand

Et spareforslag i Svendborg Kommune, som skal reducere de årlige udgifter til beredskab med 350.000 kroner, vil betyde at brandvæsenet kommer flere minutter senere frem.

Der går højst to minutter fra brandvæsenet i Svendborg bliver tilkaldt, til den første brandbil ruller ud af porten. 

Det kan kun lade sig gøre fordi, der hver dag fra klokken 7 til 14.30 sidder fire mand klar på stationen. Men den tid kan blive mere end fordoblet, hvis politikere i Svendborg Kommune stemmer for et spareforslag fra kommunens administration.

Svendborg Kommune skal nemlig spare omtrent 60 millioner kroner i budgettet for 2024, og der er lagt op til at de 350.000 kroner skal hentes ind, ved at skifte faste vagter på brandstationen ud med deltidsbrandfolk på tilkald. Samtidig skal der fjernes en redningsvogn fra vognparken.

Men en sådan besparelse vil være rigtig uklog, mener brandfolkene i Svendborgs tillidsmand, Mathias Mølmand Thorsen.

- En brand udvikler sig enormt meget på få minutter, og ved et trafikuheld kan to-tre minutter være forskellen på liv og død. Derfor er det bekymrende, hvis en besparelse på 350.000 kroner gør, at afgangstiden (tiden der går, før brandbilen forlader stationen red.) skal gå fra to til fem minutter, konstaterer han.

Det såkaldte tominutters-beredskab er en tillægsydelse, som Svendborg Kommune har tilkøbt fra Beredskab Fyn, da det kan være svært at få deltidsbrandfolk ind i dagtimerne, hvor de typisk passer et andet arbejde.

Mathias Mølmand Thorsen, tillidsmand for brandfolkene i Svendborg, mener ikke besparelsen er det værd
Mathias Mølmand Thorsen, tillidsmand for brandfolkene i Svendborg, mener ikke besparelsen er det værd
Foto: Starling Air Ærø

- Det er ikke specielt attraktivt at have en medarbejder ansat, som fra det ene øjeblik til det andet smider hvad de har i hænderne, for at køre til brand. Det er derfor, der er fire folk på stationen i dagtimerne i den nuværende ordning, forklarer tillidsmanden.

Samme standard som andre kommuner

Svendborg Kommune er den eneste kommune under Beredskab Fyn, som har købt tillægsydelsen med den hurtige respons. De øvrige fynske kommuner - med undtagelse af Odense, hvor øens største brandstation ligger - har et såkaldt femminutters-beredskab, hvor deltidsbrandfolk kaldes ind, og skal være ude af porten med den første brandbil efter fem minutter.

Derfor er beredskabsdirektør ved Beredskab Fyn, Søren Ipsen, da heller ikke bekymret for kvaliteten, hvis ellers beredskabet reduceres til et tilkaldeberedskab.

- Hvis Svendborg Kommune ikke længere ønsker at tilkøbe redningsvognen, indfører man det beredskabsmæssige serviceniveau, som oprindeligt har været besluttet i den fælles plan for redningsberedskabet på Fyn, som alle kommuner bag Beredskab Fyn har tiltrådt. Et beredskab uden redningsvogn i Svendborg ville være forsvarligt, siger han og fortsætter:

- Fuldtids- og deltidsbrandfolk har grundlæggende samme uddannelse. En kvalitetsmæssig forskel vil kun ligge i, at afgangstiden alt andet lige øges med op til tre minutter, og at ankomsten på skadesstedet dermed også forventeligt ændres.

Vigtigt at hejse et flag

Spørger man Mathias Mølmand Thorsen, er det dog ikke specielt smart at spare en redningsvogn væk. Den er nemlig brandfolkenes rullende værktøjskasse.

- Den har en kran og alverdens værktøj, som er vigtigt for os under indsatserne. Noget værktøj, som eksempelvis frigørelsesværktøjet, som man bruger til at klippe folk ud af ødelagte biler, vil kunne flyttes, men en kran er straks mere kompliceret. Man vil generelt skulle omstrukturere alle brandbilerne, for at få det nødvendige udstyr med, uden redningsvognen, forklarer han.

Borgmesteren i Svendborg Kommune, Bo Hansen (S), som også er medlem af Beredskab Fyns Beredskabskommission, er da heller ikke selv afklaret med, hvad han synes om spareforslaget.

- Det er rigtig mange penge som kommunen skal spare, og vi kommer uden tvivl til at pille ved nogle ting, som vil berøre borgerne. Men jeg synes det er godt og vigtigt, at fagfolkene rejser et flag, og siger at der er noget vi er nødt til at overveje grundigt her, forklarer han.

Borgmester Bo Hansen (S) er endnu ikke selv afklaret med, hvad han synes om spareforslaget
Borgmester Bo Hansen (S) er endnu ikke selv afklaret med, hvad han synes om spareforslaget
Foto: Arkivfoto

Han fortæller dog også, at når det er en ydelse ud over det almindelige niveau for beredskab, som Svendborg har købt, så er det nødvendigt at kigge på om behovet stadig er der, når man står i en sparerunde.

- Andre fynske kommuner har jo en afgangstid på fem minutter, så selvfølgelig vil det være forsvarligt også at have her. Men grunden til, at vi i dagtimerne har et tominutters-beredskab lige nu, er at vi helst vil tilbyde det bedste serviceniveau, siger Bo Hansen (S).

Svendborg Kommunes budget for 2024 skal forhandles af kommunalbestyrelsen i efteråret.

Oversigt

    Oversigt