Mere idræt i skolen gør Svendborg-børn sundere

Seks timers idræt om ugen kan halvere risikoen for diabetes 2. Det viser projekt på seks Svendborg-skoler. Sundhedsministeren hylder initiativet.

Hvis børn i folkeskolen ikke kun får sved på panden af lektierne, men også af mange idrætstimer, har de udsigt til et langt sundere liv.

Det viser et nyt dansk forskningsprojekt, der er det største og længstvarende nogensinde.

Danske forskere har fulgt 1200 børn på seks skoler i Svendborg, der de seneste tre år har fået seks lektioners idræt om ugen i skolen. Resultaterne er blevet sammenholdt med børn, der ikke fik ekstra idræt i skolen.

Og de viser blandt andet, at børnene med ekstra idræt næsten halverer risikoen for at få type 2 diabetes.

Et meget markant resultat, mener projektleder og overlæge Niels Wedderkopp:

- Hvis man ser på, at vores samfund er ved at udvikle sig med en stor del af overvægtige mennesker, har det afgørende betydning. Med diabetes følger utrolig mange følgesygdomme, så både for samfundet og for den enkelte vil det være afgørende at kunne undgå type 2 diabetes, siger Niels Wedderkopp.

En patient med type 2 diabetes koster samfundet 250.000 kroner årligt. Derfor vil der også være mange samfundsmæssige gevinster ved at give børn mere idræt i skolen, mener Niels Wedderkopp.

Børnene med de ekstra idrætstimer i skolen fik også bedre koordination og balance, blev stærkere og fik lavere risiko for rygproblemer.

Tidligere har forsøg med fire ekstra idrætslektioner i skolen ikke vist nogen målbar effekt, og folkene bag undersøgelsen mener derfor, at skolerne skal op på seks lektioner om ugen for at få effekt.

Og initiativet støttes da også fuldt ud af sundhedsminister Bertel Haarder (V).

- Det er alle tiders, og jeg håber, at den samme ildhu vil brede sig til andre kommuner, siger Bertel Haarder.

Oversigt

    Oversigt