På Svendborgs venstrefløj vægtes stemmer forskelligt: Valgt ind med kun 65 stemmer

Hos Enhedslisten tæller personlige stemmer mindst, mens de hos SF har afgørende betydning for, hvem der får pladsen i byrådet.

For første gang blev de personlige stemmetal afgørende for SF i Svendborg Kommune. Ved det netop overståede kommunalvalg lod de vælgernes personlige stemmer afgøre, hvem der skulle i byrådet. 

Det betød heriblandt, at SF's spidskandidat, Dennis Ørsted Petersen, med sine  244 personlige stemmer ikke blev valgt ind i byrådet. 

- Det er jeg selvfølgelig ærgerlig over. Jeg havde da håbet at komme ind, for skal jeg være realistisk, så havde jeg håbet, at vi havde fået tre mandater, siger Dennis Ørsted Pedersen.

-  Men jeg ved også godt, at jeg er førstegangsopstillet, og jeg er tilflytter til Svendborg. Jeg havde derfor også på fornemmelsen, at det ville være op ad bakke for mig. 

Derfor er spidskandidaten også overbevidst om, at det var den rette beslutning at prioritere efter vælgernes personlige stemmer, fortæller han.

Det blev i stedet nummer tre og fire på partiets kandidatliste: Arne Ebsen og Rasmus Feldingbjerg Drabe med henholdvis 598 og 316 personlige stemmer. En opstillingstype, der kaldes for sideordnet opstilling. 

Denne opstillingsform kaldes for sideordnet opstilling. Her er det vælgernes personlige stemmeafgivning, der bestemmer, hvem i partierne der bliver valgt ind.

Forskel på sideordnet og partiliste opstilling

Enhedslisten: Det er et fælles projekt

Anderledes ser det ud hos Enhedslisten i Svendborg. Her har vælgernes personlige kryds ikke en større betydning. De bruger den såkaldte partilisteopstilling. 

Her vil det sige, at kandidaterne er nummererede på partilisten. Det betyder, at rækkefølgen på stemmesedlen får betydning for, hvem der bliver valg ind for den enkelte liste.

Her gik Enhedslistens tre mandater til de tre første navne på stemmesedlen. Det blev spidskandidat Jesper Kiel, Stina Sølvbjerg Thomsen og Ib Knudsen. 

Sidsnævnte fik beskedne 65 stemmer, og dermed fik fem andre partifæller udover Jesper Kiel og Stina Sølvbjerg Thomsen flere stemmer end ham.

quote Vi bryder os ikke om en valgkamp, hvor vi ikke går ind i det sammen. Selvfølgelig er det medlemmerne, der laver rækkefølgen. Det er der også mange, der har tillid til

Jesper Kiel, Enhedslisten


- Vi vil nødig gøre det til et internt slagsmål mellem kandidaterne. Vi har derfor også sat fælles valgplakater op, og det er partiet, der finansierer valgkampagnen. Det er et fælles projekt, siger Jesper Kiel.

Men jeres kandidat Johan Welzin, der fik 179 personlige stemmer, får ikke en plads i byrådet. Det gør derimod Ib Knudsen, som fik langt færre personlige stemmer. Er det fair? 

- Det tænker jeg, for der er flere, som alene har stemt på partiet. Vi har det fint med den model. Listen er ikke endegyldig, men der skal være en del stemmer bag den enkelte kandidat. Hvis jeg stod nederst på listen, så var jeg også kommet ind på baggrund af personlige stemmer. Det er en kombination, siger Jesper Kiel. 

Jesper Kiel fortæller, at opstillingsformen har især fået flere kvinder til at stille op til byrådet for partiet i år. Han oplever nemlig, at konkurrenceelementet omkring de personlige stemmer kan være en af grundene, som kvinderne frygter ved at stille op, uddyber han. 

Kandidat versus parti 

SF havde tidligere også på forhånd besluttet, hvem der skulle have de mandater, som partiet måtte opnå. Men i sommer besluttede partiet at gå over til sideordnet opstillingsform, hvor det i sidste ende er vælgernes personlige kryds på en kandidat, der afgør, hvem der løber med mandatet.

-  Vi besluttede med fuld opbakning at gå med den sideordnede opstilling. Det vil umiddelbart fortsat holde fast i fremadrettet, siger Dennis Ørsted Petersen.

Hos Enhedslisten er der ikke overvejelselser om at ændre opstillingsform og i fremtiden overlade mere indflydelse til vælgerne og deres personlige kryds på valgdagen:

- Vi bryder os ikke om en valgkamp, hvor vi ikke går ind i det sammen. Selvfølgelig er det medlemmerne, der laver rækkefølgen. Det er der også mange, der har tillid til. Vi har i år stillet med en lang liste, og det giver denne opstillingsform en mulighed til dem, som ellers ikke havde turdet at stille op, hvis man var blevet valgt ind alene, siger Jesper Kiel. 

Der er i alt 29 pladser i Svendborg Byråd. 

mandater i alt
0 % optalt
Opdateres om 0 sekunder

    Oversigt

      Oversigt