Trods langvarig kritik: Fødegang vil være blandt landets bedste

Det kræver blod, sved og nytænkning, hvis man vil være blandt landets bedste til den normale fødsel. Trods store ambitioner og forandringer møder fødeafdelingen i Svendborg fortsat kritik.

Planen var, at Erik skulle fødes på fødeafdelingen i Odense.

Men fødegangen havde så travlt, at Sidsel Freiberg Weber og Anders Bossel Holst Christensen blev sendt til Svendborg Sygehus sent om aftenen den 14. januar.

På fødeafdelingen i Svendborg kom deres søn Erik til verdenen. 

Fire dage efter fødslen husker parret fra Søndersø tilbage.

Deres oplevelser på Svendborg Sygehus som tryg og rolig. Helt fra deres ankomst til afdelingen.

- De stod klar og tog godt i mod os, da vi kom. Det var meget trygt. Jordmorderen sad med os på stuen næsten hele natten, hvor Sidsel fødte, siger Eriks far, Anders Bossel Holst Christensen.

Erik er ikke det eneste barn, der har set dagens lys på fødegangen i Svendborg. I 2022 havde afdelingen omkring 800 fødsler. Det svarer til cirka 2,5 barn om dagen.

Sidsel Freiberg Weber og Anders Bossel Holst Christensen var først tøvende, da deres fødsel blev overflyttet til Svendborg Sygehus.
Sidsel Freiberg Weber og Anders Bossel Holst Christensen var først tøvende, da deres fødsel blev overflyttet til Svendborg Sygehus.
Foto: Ken Petersen

En omstridt fødeafdeling

Det var på et hængende hår, at de mange fødsler på den lille fødegang i dag finder sted.

I 2010 besluttede det daværende regionsråd i Region Syddanmark, at afdelingen skulle lukke, når Nyt OUH står klart.

Lukningen satte gang i en lang debat blandt de sydfynske beboere, politikere, fagfolk og læger.

Et af argumenterne for at samle alle de fynske fødsler i Odense var, at der ikke er nogen børnelæge i Svendborg. Det betyder, at en nyfødt kan risikere at skulle ud på en 45 kilometer lang køretur til Odense, hvis noget går galt under eller efter fødslen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at en fødeafdeling har en børnelæge og børneafdeling tilknyttet.

Men i begyndelsen af 2020 besluttede regionsrådet alligevel at bevare fødeafdelingen i Svendborg. Også selvom det modstrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Blandt landets bedste

Siden beslutningen om, at beholde fødeafdelingen i Svendborg er mange ting forandret på afdelingen.

Manden bag mange af forandringerne er Morten Lebech. I begyndelsen af 2022 blev han ansat som fødselslæge og overlæge på afdelingen. Den første fødselslæge i ni år.

- Der sad så mange gode ting i væggene, men der har ikke været en permanent fødselslæge hernede. Man har ikke kunne udvikle alle de ting, som er nødvendigt, siger Morten Lebech.

Fødeafdelingen er blevet specialiseret i den normale og ukomplicerede fødsel. Derfor er Morten Lebechs mål, at Svendborg Sygehus skal være blandt landets bedste til den normale fødsel.

Og hvis man vil være blandt de bedste, kræver det træning.

Derfor har fødselslægen rystet posen på den gamle fødegang.

På et lille kontor har afdelingen fået et "learning lab", hvor jordmødrene kan træne en fødsel på et kunstigt underliv.

Et barn er på vej ud af det kunstige underliv. Sådan kan personalet på fødeafdelingen i Svendborg træne i deres "learning lab".
Et barn er på vej ud af det kunstige underliv. Sådan kan personalet på fødeafdelingen i Svendborg træne i deres "learning lab".
Foto: Ken Petersen

- Vi har gang i så mange ting. Vi går meget op i det sammenhængende patientforløb. Så går vi meget op i, at personalet på føde- og barselsgang arbejder tæt sammen. Og forsøger vi konstant at uddannelse os, så vi hele tiden bliver endnu bedre til den normale fødsel, siger fødselslægen.

Afdelingsjordmoderen Julie Bagge kan mærke, hvordan beslutningen, om at fødeafdelingen bliver liggende i Svendborg, også har forandret stemningen blandt personalet.

- Der er en anden ro nu, end der har været tidligere, siger Julie Bagge.

Kombinationen af de nye tiltag og beslutningen om lade afdelingen blive har også gjort det langt mere attraktivt at arbejde på fødegangen.

- Jordmorderfaget har generelt svært ved at tiltrække nok hænder til afdelingerne rundt i landet. Men det problem har vi ikke længere, siger hun.

Fødegangen møder fortsat kritik

En ting, der ikke har ændret sig på Svendborg fødeafdeling, er manglen på en børnelæge og børneafdeling.

Og det møder fortsat kritik. Blandt andet fra den faglige sammenslutning af danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, som er enige med Sundhedsstyrelsen i, at der på fødesteder som minimum skal være en afdeling for nyfødte og en børnelæge.

- Vi ved, at under alle fødsler, også dem der ikke er screenet til at være risikofyldte, kan opstå komplikationer, og så skal hjælpen selvfølgelig være tæt på, siger formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Anne Louise Bischoff.

- Flere forskellige komplikationer kan tilstå under og efter en fødsel. Barnet kan kortvarigt få iltmangel og have brug for hjælp til at omstille kredsløbet til at være uden for livmoderen. Og det kræver hurtig ekspertise og erfaring, fortsætter hun.

De nybagte forældre Sidsel Freiberg Weber og Anders Bossel Holst Christensen var tøvende, da de blev overflyttet til Svendborg fødegang.

- Jeg havde hørt, at der ikke er nogen børnelæge i Svendborg. Derfor var det da også noget af det første, jeg kom til at tænke på, da vi fik besked om at tage til Svendborg. Min største bekymring var, om dem i Svendborg kunne det samme som Odense, hvis der skulle ske noget under fødslen, siger Eriks mor, Sidsel Freiberg Weber.

Men fødeafdelingen i Odense forsikrede parret om, at deres fødsel ville gå ukompliceret i Svendborg. Og det var rigtigt. De fødte og følte sig trygge på afdelingen.

- Vi må afvise flere, fordi deres fødsler er for komplicerede

Afdelingens fødselslæge er overbevist om, at de gravide, som bliver visiteret til at kunne føde på Svendborg fødegang, kan være helt rolige. Særligt på grund af det tætte samarbejde afdelingen har med hospitalet i Odense.

- Det vigtige er, at vi kigger på, hvem der kan føde hernede. Vi må afvise flere, fordi deres fødsler er for komplicerede, siger Morten Lebech.

I 2022 blev 3,6 procent af de nyfødte overflyttet fra Svendborg til Odense, fordi det blev vurderet, at der var brug for mere, end hvad Svendborg kunne tilbyde.

- Vi har ikke haft nogen, som havde klaret sig bedre, hvis de havde født et andet sted, slår fødselslægen fast.

Eriks forældre følte sig så trygge og rolige på fødegangen i Svendborg, at de nu foretrækker den frem for Odense.
Eriks forældre følte sig så trygge og rolige på fødegangen i Svendborg, at de nu foretrækker den frem for Odense.
Foto: Ken Petersen

Men det er netop denne 45 kilometerlange tur på cirka 30 minutter, som kritikkerne peger på.

- Køreturen betyder rigtig meget for et nyfødt barn, som er skrøbeligt og har brug for hjælp. Barnet kan blive afkølet under transporten og blive stresset. Det kan gøre, at komplikationerne bliver forværret, siger formanden for Dansk Pædiatrisk Selskab.

Selvom Eriks forældre Sidsel Freiberg Weber og Anders Bossel Holst Christensen kender til de omstridte forhold med den manglende børnelæge, er de blevet positivt overraskede over den lille fødeafdeling i Svendborg.

- Vi har ikke oplevet nogen negative ting i Svendborg. Tværtimod gjorde de trygge og rolige forhold, at Sidsel kunne slappe mere af under fødslen, siger Anders Bossel Holst Christensen.

Parret fortrækker nu at føde på Svendborg, hvis de skal have et barn mere.

Det er ikke kun fødegangen i Svendborg, der er i lægemangel. Hele Region Syddanmark har ledige lægestillinger. Og særligt sygehusgangene uden for de store studiebyer er hårdt ramt.

Oversigt

    Oversigt