Steen blev overfaldet på kamera – men to år efter er gerningsmand stadig ikke dømt

Hvem går det helt konkret ud over, når politiet ikke har tid til at komme til bunds i dets sager?

Det var en eftermiddag i juni 2021.

Steen Winkel var netop mødt på arbejde som skibsfører på Strynøfærgen sammen med en kollega, da de så en mand fiske tæt ved færgelejet.

Et sted der tydeligt var markeret som forbudt område, blandt andet på grund af fare for stor materiel skade på færgen, hvis fiskesnøren kommer i skruerne.

Da de to skibsførere forsøgte at stoppe manden, blev de tildelt både slag og trusler.

Men først to år efter sagen blev anmeldt, står den nu til at få sin afslutning. Det sker senere i dag i Retten i Svendborg.

- Det er jo forrykt, at der er gået så lang tid, siger Steen Winkel.

Filmede overfaldet

At der skulle gå to år, før sagen kunne blive afsluttet, lå bestemt ikke i kortene, hvis man spørger den nu pensionerede skibsfører.

- Det var ellers en sag, som var klokkeklar, mener Steen Winkel.

Han husker, hvordan han og kollegaen gik over mod manden, der fortsat ignorerede dem.

- Da jeg tog fat i hans ene fiskestang, der lå på jorden, og sagde: "Kom nu, du må ikke fiske her" for at få ham til at gå med, så fór manden frem, fortæller 70-årige Steen Winkel i dokumentaren 'Hvor er politiet'.

Manden slog Steen Winkel to gange. En gang i ansigtet og en gang på halsen.

Kollegaen lagde sig imellem de to mænd og undveg selv slag fra manden.

Steen Winkels kollega (i midten) parerede slag, da manden (th.) blev voldelig. Steen Winkel ses længst til venstre. Billedet er fra en video, som et øjenvidne begyndte at filme, efter Steen Winkel blev slået.
Steen Winkels kollega (i midten) parerede slag, da manden (th.) blev voldelig. Steen Winkel ses længst til venstre. Billedet er fra en video, som et øjenvidne begyndte at filme, efter Steen Winkel blev slået.
Foto: Starling Air Ærø

Da Steen Winkel tog sin telefon frem for at ringe til politiet, begyndte manden at gå derfra, mens han råbte trusler om at brænde mændenes huse ned og slå deres familier ihjel.

Senere samme dag anmeldte Steen Winkel overfaldet til Fyns Politi.

Han kunne sende politiet en videooptagelse fra havnen, da et vidne havde filmet en del af overfaldet.

Men der skete ikke noget.

Efter en måned rykkede Steen Winkel første gang politiet, og her fik han at vide, at der ikke havde været ressourcer til at gå ind i hans sag endnu. Da han rykkede måneden efter igen, var svaret det samme.

Efter et år var der stadig ikke kommet afklaring i sagen.

Længere sagsbehandlingstid

Steen Winkels sag er langt fra den eneste, der har taget lang tid.

Sagsbehandlingstiden for al personfarlig kriminalitet er blevet over 50 procent længere over otte år. I 2014 var den gennemsnitlige behandlingstid 30,8 dage, og i 2023 ligger tallet indtil videre på 47,3 dage. For økonomisk kriminalitet er sagsbehandlingstiden blevet 139 procent længere.

At politiet har for travlt er ikke noget nyt. I en TV 2 dokumentar fra 2018 fortalte flere politifolk, at de oplevede, at mangel på ressourcer og tid gjorde det svært at opklare de mest alvorlige forbrydelser.

Men hvorfor går det stadig den forkerte vej? Det forsøger TV 2 i en helt ny dokumentar at finde svar på, og i den forbindelse står en række nuværende og tidligere politifolk frem og fortæller om en politistyrke i knæ, med opgaver der langt overstiger antallet af medarbejdere.

Flere peger på, at det særligt er opgaver som grænsekontrol, store fodboldkampe og faste bevogtningsopgaver, der tager tid fra sager om tyverier, indbrud, hærværk, økonomisk kriminalitet og voldssager.

quote Der er nogle politikere, som bruger politiet til at gøre noget, som er politisk populært, men som ikke giver nogen politifaglig mening

Adam Diderichsen, politiforsker

- Der er politikere, som bruger politiet til at gøre noget, der er politisk populært, men som ikke giver nogen politifaglig mening. Det betyder, at der er en masse andre ting, som politiet ikke når. Og som måske ville være vigtigere for borgerne, siger Adam Diderichsen, der er politiforsker på Syddansk Universitet.

I sidste ende betyder det, at politiet bliver nødt til at prioritere, hvilke sager de løser med det samme, og hvilke der skal have liggesår.

Den langvarige sagsbehandling på Steen Winkels sag skyldes, at den er blevet nedprioriteret til fordel for mere alvorlige sager, har Fyns Politi efterfølgende været ude at sige. Derudover skyldes det også lang sagsbehandlingstid ved retten.

Johnny Schou fra Fyns Politi undskylder overfor Steen Winkel, at sagen har taget så lang tid. Han peger på, at der ikke er ressourcer til, at alle sager kan løftes lige hurtigt.
Johnny Schou fra Fyns Politi undskylder overfor Steen Winkel, at sagen har taget så lang tid. Han peger på, at der ikke er ressourcer til, at alle sager kan løftes lige hurtigt.
Foto: Frederik Tybjerg Martensen, TV 2, Kompagniet

- Det er selvfølgelig i borgerperspektiv fuldstændig uforståeligt, at det skal tage så lang tid. Og det vil jeg gerne beklage. Den overordnede årsag er, at vi har en sagsophobning af rigtig mange sager, hvor vi dagligt er nødt til at prioritere, siger Johnny Schou, der er politiinspektør hos Fyns Politi og tilføjer:

- Det er uacceptabelt, og jeg vil gerne beklage overfor borgeren, at det har taget så lang tid. Det kan jeg godt forstå, at man er utilfreds med.

Sigtede blev syg

Efter 368 dage blev der rejst sigtelse i Steen Winkels sag. Politiet havde efterforsket sagen i mere end ét år til trods for, at identiteten på den sigtede har været kendt siden anmeldelsen.

Politiet meddelte, at man havde sigtet manden efter straffelovens § 244, der handler om vold, og straffelovens § 266, der handler om trusler.

quote Jeg giver ikke op. Jeg vil ikke finde mig i den behandling

Steen Winkel, tidligere skibsfører

14. marts i år skulle der falde dom i sagen, men den blev udsat endnu en gang, da tiltalte var syg.

- Jeg blev enormt skuffet. Vi stod jo der og var klar til en afslutning, der så udeblev, siger Steen Winkel og fortsætter:

- Men jeg giver ikke op. Jeg vil ikke finde mig i den behandling.

Afgørelsen i Steen Winkels sag står til at falde senere i dag, 18. oktober 2023, i Retten i Svendborg.

Steen Winkel vil glæde sig over, hvis sagen kan få en afslutning.
Steen Winkel vil glæde sig over, hvis sagen kan få en afslutning.
Foto: Frederik Tybjerg Martensen, TV 2, Kompagniet

Konsekvensen

Og det er ikke uden konsekvens, at sager har lang liggetid hos politiet og efterfølgende ved domstolene.

Det er nemlig sådan, at lang sagsbehandlingstid kan udløse strafnedsættelse. Det betyder i praksis at en bøde- eller fængselsstraf formildes eller endda bortfalder, hvis sagsbehandlingstiden samlet set – fra gerningstidspunktet til dom – har været urimeligt lang.

Men hvor ofte sker det så? Det kan være svært at få et entydig svar på. Men i 2021 lavede Retten i Kolding en gennemgang af straffedomme for at få overblik over, hvor ofte en bøde- eller fængselsstraf formildes eller bortfalder som følge af, at sagsbehandlingstiden har været urimeligt lang. For en periode på lidt over fire måneder skete det i cirka 11 procent af dommene. Og adspurgt i dag, mener retspræsident i Kolding Henrik Gjørup ikke, at det går bedre.

- Der er i hvert fald ikke sket en positiv udvikling på antallet af strafnedsættelser på grund af lang sagsbehandlingstid, siden vi lavede undersøgelsen, siger han.

For Steen Winkel har konsekvensen af den lange liggetid været, at han har mistet troen på retssystemet.

- Hvis jeg bliver udsat for noget en anden gang, så anmelder jeg det ikke, siger han.

Se 'Hvor er politiet?' på TV 2 onsdag klokken 20 og allerede nu på TV 2 Play.

Oversigt

    Oversigt