På Ærø kan man meget vel komme til at dele elbil med sine naboer i fremtiden.
Øpower og Ærøfonden er netop i gang med at afdække behovet for at få en delebilsordning til øen.
- Det er en god idé. I stedet for hver mand har sin bil, så kan man deles om det. Derudover vil turister også kunne leje bilen, siger Kaj Jørgensen, formand for Ærøfonden.
Her var jeg lidt kæk, for det kunne jo være, at Tesla ville være med?
Initiativtageren bag ideen, Lars Rahbek, har desuden en klar forventning om, at der er interesse for projektet. Han oplever, at flere på øen har spurgt ind til, hvornår delebilerne mon kommer til øen.
- Det er en forholdsvis lille ø, hvor der er flere biler, men mange af dem står stille en stor del af tiden. Vi har forholdsvis mange gamle biler på øen, og det giver derfor mening at skifte dem ud med noget nyere og mere grønt, siger Lars Rahbek, der er kunstkonsulent og initiativtager bag projektet Øpower.
Ærøfonden og Øpower har derfor udsendt et spørgeskema for at undersøge interessen på øen. Her vil man blandt andet se på, om der kunne være tale om et fælles ejerskab af bilerne.
Ifølge Ærø Energi- og Miljøkontor, der håndterer selve undersøgelsen, har man på én uge modtaget omkring 70 svarmeldinger fra primært fastboende på øen.
Her er indtrykket indtil videre, at der er en vis interesse for delebilsordning i større eller mindre grad, fortæller Rune Schmidt, der er energirådgiver til TV 2 Fyn.
Samarbejde med Tesla
Tanken er, at beboere og turister enten skal betale per tur eller på længere sigt tegne et abonnement for at bruge bilerne. Det kan både være til en køretur på øen eller eksempelvis længere heldagsture rundt i landet.
- I starten tænkte vi, at det skulle være små biler. Men selvom det er bæredygtigt og grønt, så behøver det ikke at være discount. Det må gerne være fedt at være hippie, siger Lars Rahbek.
- Her var jeg lidt kæk, for det kunne jo være, at Tesla ville være med?
Han skrev en mail til det amerikanske elbilsselskab Tesla, om de ville være med på ideen om en delebilsordning på Ærø.
Efter bare én time vendte de tilbage, og der er nu indgået et foreløbigt samarbejde.
Hvis interessen for alvor viser sig at være stor på øen, er planen, at øen skal starte med at have tre til fem elbiler til rådighed for beboerne og ikke mindst turister på øen, der nødvendigvis ikke selv har en bil.
Ærø, Fyn og til sidst resten af regionen
Ifølge Lars Rahbek er planen, at delebilerne skal starte med at kunne hentes og bringes i de større byer på øen som eksempelvis Marstal, Ærøskøbing og Søby.
- Vi håber, at det viser en bæredygtighed på alle mulige måder, så vi kan udvide ideen. Vi har en vision om, at vi starter på Ærø, og så tager vi havnene som sejler til og fra Ærø, siger Lars Rahbek, der håber, at projektet i fremtiden vil kunne blive bredt ud til resten af Region Syddanmark.
Indtil videre har Øpower modtaget op mod 650.000 kroner fra EU's LAG-midler og 100.000 kroner af Ærøfonden, der skal sætte gang i projektet.
Inspiration fra anden ø
På Ærø skeler man mod øen Samsø, der allerede til en vis grad har stiftet bekendtskab med en lignende delebilsordning.
Lasse Tolder Andersen, der ejer autoværkstedet Lasse's Auto Samsø, har startet "LejbilSamsoe" på øen. I sommeren 2019 startede han op med to biler, mens han i dag har hele ni elbiler til rådighed på flere af havnene. Han overvejer sågar at få en tiende til samlingen.
- Jeg fandt på, at sejlere, der kommer til øen, kunne bruge bilerne til at komme ud for at se sig omkring på øen og smide lidt penge på restauranter, siger Lasse Tolder Andersen.
Han fik lavet sin egen app med sit eget styresystem. På den måde kan turisterne selv booke sig ind på en af bilerne via sin mobiltelefon. Det koster 100 kroner i timen.
Her mærker automekanikeren en succes blandt sejlturisterne, men det har ikke været lige så nemt at få de fastboende til at gøre brug af tilbuddet, selvom han har forsøgt med kampagner og specielle tilbud med priser på linje med en busbillet.
- Jeg har ikke så mange, der kommer om vinteren. Jeg har prøvet at udleje til lokale, men det har været svært at få dem til booke sig ind, siger Lasse Tolder Andersen, der ikke regner med at udvide sin forretning yderligere.
- Jeg holder det fortsat kun til øen her, men jeg håber da, at andre småøer også kan se ideen ved det.