muted

Ærøs borgmester er ny i job:

- Der ligger ikke en manual i skuffen

65-årige Peter Hansted er den eneste nye borgmester på Fyn, og så er han samtidig også den ældste. Den 3. januar havde han første arbejdsdag i sin nye rolle.


En kold januarmorgen dukker Peter Hansted frem i mørket med en sort mappe under armen. Han er gående, for hans nye kontor på rådhuset ligger blot 350 meter fra byhuset i Ærøskøbing, hvor han bor. Det er tredje arbejdsdag som borgmester, og som ethvert andet nyt job er der meget at forholde sig til.

- Det er jo alt lige fra, hvor man skal gøre af sin madpakke, til at finde ud af, hvad der er hvad og få sat telefon og computer op.

Hele den tekniske del er også nyt for borgmesteren, som nu både er udstyret med ny PC, iPhone og iPad med tilhørende programmer og app's, som også kræver tilvænning.

Han hilser godmorgen til et par kollegaer og træder ind på borgmesterkontoret, hvor en rød buket pynter på det mørke skrivebord. Rundt i lokalet hænger malerier fra Ærø, ligesom tre lampeskærme i ærøflagets farver udvisker enhver tvivl om, hvor vi befinder os.

De første dage står bl.a. på virtuelle møder for borgmesteren.
De første dage står bl.a. på virtuelle møder for borgmesteren.
Foto: William Borst Lorentzen


En opstart under corona

Selve opstarten i den nye rolle har været stille for Peter Hansted, hvor restriktioner og hjemmearbejde har fyldt. Det blev derfor heller ikke til den store velkomst, der ellers er tradition for, når en borgmester tiltræder.


-  Der er jo ikke mange mennesker i huset nu, og aktivitetsniveauet er også lidt lavere i forhold til at komme ud.

De første dage går med en masse læsning og forberedelse til møder, og så venter der et todages seminar omkring, hvordan kommunalbestyrelser fungerer. 

- Man aner jo ikke rigtig, hvad det vil sige at være borgmester. Der ligger ikke en arbejdsbeskrivelse, så det må man finde ud af lidt efter lidt. Folk er heldigvis søde til at hjælpe mig i gang, men de har jo også andre arbejdsopgaver, der skal passes.


Klokken 10 dukker kommunaldirektøren op på computerskærmen, og dagens første møde er i gang. Men også her skal borgmesteren lige vænne sig til sin nye rolle.


- Men det er så mig, der leder mødet, ikke? Så kan vi jo betragte det her som opvarmning til kommunalbestyrelsesmødet. 


Peter Hansteds arbejdsliv


Erfaring spiller en rolle

På trods af en kalender, der allerede efter to dage er fyldt godt op, skræmmer travlheden ikke den snart 66-årige Peter Hansted, der dermed er Fyns ældste borgmester.


- Det var jo sådan, det faldt. Jeg ville da gerne have prøvet det noget før. Og jeg synes egentlig også, at Ærø fortjener yngre borgmestre. Men til gengæld kan man så sige, at man har noget erfaring at arbejde med, og det tror jeg også er meget godt.


Med et cv, der tæller alt fra landmand, efterskolelærer og værtshusholder til bryggeridirektør og køkkenleder, har Peter Hansted bred erfaring fra arbejdsmarkedet.


-  Det betyder jo, at jeg for det første både har arbejdet i det offentlige og det private. Og jeg tror, det kan give noget specielt, at man har prøvet de ting og kan relatere til folk i restaurationsbranchen for eksempel.

Peter Hansted må nu vænne sig til at indtage pladsen i midten i byrådssalen.
Peter Hansted må nu vænne sig til at indtage pladsen i midten i byrådssalen.
Foto: William Borst Lorentzen


Landbrugsuddannet bydreng

Som dreng voksede Peter Hansted op i en toværelses lejlighed sammen med sin mor i Lyngby. Her var ikke meget plads, og der opstod et naturligt fællesskab med familierne i opgangen og de andre børn i gården. På trods af en opvækst i byen valgte han at tage en landbrugsuddannelse, som senere har givet mange fordele.


- Dels lærte jeg folk fra andre egne af landet at kende, men jeg lærte også, hvordan det var at være på landet og bo et andet sted.


- Og sådan kan man sige hele vejen igennem, at de samarbejdsrelationer, jeg har været i, med mange forskellige mennesker i mange forskellige situationer, udstyrer mig med muligheden for at kunne have en indgang til andre mennesker. Det bilder jeg mig i hvert fald ind.


Efter lange forhandlinger kunne Peter Hansted natten til onsdag d. 17. november meddele, at han er Ærøs næste borgmester.
Fotograf: Fotograf: Morten Albæk Redigering: Camilla Weber Hansen



Fra en tidligere borgmester til en ny:

Husk ikke at tage arbejdet med hjem


Peter Hansted har nu overtaget borgmesterkontoret efter sin socialdemokratiske partifælde Ole Wej Petersen, der efter én periode valgte ikke at genopstille. Men selvom borgmestertitlen er ny for ham, har han erfaring fra de seneste otte år som menigt medlem af kommunalbestyrelsen på Ærø. Og her har de to socialdemokrater arbejdet sæt sammen.


- Peter har jo den styrke, at han er god til at snakke med andre mennesker og ikke bange for at snakke med folk, lyder det fra Ole Wej, da han kort før middag lægger vejen forbi sit tidligere kontor til en kop kaffe.

Netop den kvalitet mener Ole Wej er vigtig for at få folk til at samarbejde og være en god borgmester. Samtidig er der også plads til et godt råd fra en, der ved, at det kan være ensomt - eller i hvert fald føles sådan - på visse tidspunkter.


- En af forandringerne er jo, at det bliver fuldtids, og at det nu er dig, pilen peger på, uanset om det går godt eller skidt. 


Hans vigtigste råd til Peter Hansted er derfor også, at man skal passe på med ikke at tage arbejdet med hjem. 


- Man vil altid møde skuffelser. Der vil altid være nogen, der ikke holder sine aftaler eller fortæller noget forkert om en. Det skal man så huske ikke at tage med hjem, når man går herfra. Man skal egentlig bare huske, at det bare er politik.


Politik har altid været i blodet

quote Det kan jo ikke undgå at sætte sig et eller andet sted

Peter Hansted, borgmester, Ærø, soc.dem.


Efter en lang arbejdsdag på borgmesterkontoret skal indkøbsturen i Netto klares på vejen, og så er det hjem og lave aftensmad.


På sofabordet i hjemmet ligger en netop udgivet biografi om Jens Otto Krag, ligesom en indrammet valgplakat af politikeren straks tager opmærksomheden på væggen. Flere af møblerne er arvet fra faderen, og en politisk karikaturtegning er med til at afsløre, at her bor et menneske med politisk interesse.


Som søn af den tidligere statsminister har Peter Hansted helt fra barndommen haft politik tæt inde på livet. Selv voksede han dog ikke op sammen med faderen, ligesom han understreger, at det primært er gennem sin mor, Lisbet, han har fået sin politiske opdragelse.


- Mange tror, at det er gennem min far, jeg er blevet præget. Det er klart, at det jo ikke kan undgå at sætte sig et sted, at min far var statsminister, men min politiske interesse kom mest i kølvandet på min mor og hendes holdninger til forskellige ting.


Foruden interessen for politik, fylder madlavning meget i Peter Hansteds hverdag.
Foruden interessen for politik, fylder madlavning meget i Peter Hansteds hverdag.
Foto: William Borst Lorentzen


Ikke et traditionelt far-søn forhold

Det var først i starten af 2000'erne, at Peter Hansted meldte sig ind i Socialdemokratiet, og det har aldrig været hensigten på den måde at skulle følge i faderens fodspor. Forholdet mellem far og søn har ligeledes været præget af en vis distance, hvor det kun var weekender og ferier, de tilbragte sammen.


- Jeg har aldrig haft et tæt forhold til ham, fordi han i sig selv på en måde var en lidt lukket person og svær at komme ind på. Og så er det klart, at der opstår en distance, når man ikke bor sammen.


Nu er Peter Hansted nået en ældre alder, end faderen blev, og som voksen ærgrer det ham, at hans far døde så tidligt. 


- Jeg ville godt have haft mere voksenliv med ham, fordi der var mange flere ting, jeg kunne have haft et udbytte af at tale med ham om. Det ville jeg frygtelig gerne have haft, og det er selvfølgelig ærgerligt.


Biografien om Peter Hansteds far har fået en fast plads i hjemmet.
Biografien om Peter Hansteds far har fået en fast plads i hjemmet.
Foto: William Borst Lorentzen


Politisk interesse kom fra moderen

Selv er Peter Hansted fraskilt, og fotografier af børnebørn og -tegninger vidner om, at hans egne børn er flyttet hjemmefra. Det tre-etagers byhus har dog altid sengepladser klar til, når familien kommer på besøg. Men selvom han nu bor alene, bliver han aldrig ramt af en følelse af ensomhed. Det skyldes især opvæksten, hvor atypiske familietraditioner hurtigt gjorde ham selvstændig.


- På godt og ondt var jeg meget alene. Min mor gik hjemmefra klokken 6 om morgenen, og så skulle jeg jo selv stå op og stå for morgenmad og det der. Men jeg lærte at klare mig selv.


Selv beskriver han sin mor som et meget engageret menneske, der sørgede for, at der altid var en avis i huset, diskuterede politik i hjemmet, og tog ham med til vælgermøder og i stemmeboksen, så han tidligt så, hvordan det foregik.


- Hun havde nogle skarpe holdninger, og hun var et meget retfærdighedssøgende menneske med et godt blik for dem, der ikke havde så meget. 


quote Hver morgen læser jeg avisen til morgenkaffen, og her skal jeg helst ikke forstyrres

Peter Hansted, borgmester, Ærø, soc.dem.


Det særlige ved Ærø

På Ærø bor der omkring 6.000 mennesker, og i vintermånederne er det tydeligt, hvilken ro der eksisterer her. Selvom Peter Hansted ikke er indfødt ærøbo, faldt han hurtigt til, da han flyttede til øen i 2007, og han har ikke planer om at flytte derfra foreløbig. 


- Det helt særlige er det, jeg kalder velkommenhedsgraden. Jeg tror, at langt hovedparten af dem, der kommer i kontakt med Ærø, føler sig velkommen og godt behandlet. Hvis I havde mødt mig på en gåtur ud til Bjerget ude ved badehusene, og vi havde passeret hinanden på stien, så havde jeg hilst på jer. Og det gør man jo.


Indkøbsturen tager længere tid nu

På tredjedagen for den nye borgmester er det begrænset, hvor stor en omvæltning han indtil videre har følt. Kalenderen er så småt ved at blive fyldt ud, og farverne på kontoret har han allerede vænnet sig til. Men en af de største forandringer i den nye rolle har foreløbig været, at indkøbsturen i Netto eller gåturen til badehusene nu tager lidt længere tid end før.


- I mange tilfælde kan jeg ikke nøjes med kun at hilse mere. Nu har det ikke stået på så længe, men så skal der også en lille snak med. Og det synes jeg er enormt hyggeligt. 


Hvorvidt borgmesteren ser frem til den kommende periode, hersker der ingen tvivl om, og han føler sig allerede taget godt imod blandt kollegaer og borgere.


- Jeg glæder mig helt oprigtigt. Foreløbig har jeg bare været spændt. Nu skal jeg bare finde ud af, hvordan jeg takler de opgaver, jeg får. Men jeg tror, det bliver rigtig spændende.


Tror du, det bliver hårdt?

- Ja, det tror jeg. Det vil jeg næsten håbe. Ellers er det sgu for nemt. Jeg skal nok kunne falde i søvn om aftenen.