Derfor får danske børn og unge under 18 år ikke tredje stik

Både Israel og USA har godkendt revaccination af de 12-15-årige.

I øjeblikket er Danmark og mange andre lande i verden i fuld gang med at give deres befolkninger et tredje stik med en vaccine mod coronavirus.

Men herhjemme gives stikket ikke til børn og unge under 18 år, og det undrede flere, da danskerne tirsdag kunne stille corona-eksperter spørgsmål på TV2.DK.

Det simple svar er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) endnu ikke har godkendt det.

På sin hjemmeside skriver Sundhedsstyrelsen, at "som udgangspunkt anbefales revaccination af børn og unge under 18 år med et normalt immunforsvar ikke, da de ikke er en del af godkendelsespopulationen for revaccination".

De oplyser samtidig, at de ikke kender tidshorisonten for en godkendelse.

- Det forventes dog, at vaccinerne på sigt godkendes til revaccination af også børn og unge, skriver styrelsen.

Data skal underbygge sikkerhed og effektivitet

Camilla Foged, som er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, fortæller, at tredje stik endnu ikke er godkendt til denne aldersgruppe, da myndighederne først skal være helt sikre på, at der ikke er nogen særlige bivirkninger.

- Vi skal have data, som siger, at det både er sikkert og effektivt, siger hun.

Professoren nævner, at EMA i juli 2021 fandt en mulig sammenhæng mellem mRNA-vaccinerne fra Pfizer og Moderna og meget sjældne tilfælde af hjertemuskelbetændelse eller hjertehindebetændelse.

quote Det vil kunne reducere smitten

Camilla Foged, professor i vaccinedesign, Københavns Universitet

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er betændelsestilstandene for det meste kendetegnet ved milde forløb, som går over af sig selv og kun i meget sjældne tilfælde bliver alvorlige. Bivirkningerne var oftest set hos yngre mænd.

- Vi skal have garanti for, at det ikke forekommer oftere ved tredje stik, og når det handler om børn, skal vi være ekstra påpasselige og omhyggelige, siger Camilla Foged.

Israel har vaccineret 12-15-årige

I Israel har man givet boosterstik siden sommeren sidste år, og ifølge det israelske medie Haaretz har myndighederne anbefalet et tredje stik til de 12-15-årige siden november.

Og data fra netop Israel brugte den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til at underbygge, at det er sikkert og effektivt at vaccinere unge, da de godkendte tredje stik til de 12-15-årige i mandags. Boosterstik til amerikanere over 16 år var godkendt i forvejen.

- Baseret på FDA's vurdering af aktuelt tilgængelige data kan en boosterdosis af de godkendte vacciner hjælpe med at give bedre beskyttelse mod både Delta- og Omikron-varianten, sagde Peter Marks, direktør for FDA's Center for Biologisk Evaluering og Forskning, ifølge Reuters.

I USA har man desuden oplevet en stigning af børn, der bliver indlagt med coronavirus under Omikron-bølgen sammenlignet med tidligere bølger, og de fleste af børnene har ikke været vaccineret, skriver The Guardian.

Peter Marks fortalte desuden, at FDA har gennemgået data fra Israel, som er lavet på baggrund af flere end 6300 børn og unge mellem 12 og 15 år, der har fået tredje stik med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Børn og unge fylder i smittetallene

I Danmark blev to stik med en coronavaccine anbefalet til brug på de 12-15-årige i juni sidste år, og i slutningen af november anbefalede Sundhedsstyrelsen, at også de 5-11-årige blev vaccineret.

Vaccination af de to grupper fik debatten til at rase både blandt lægmænd og fagfolk.

Mens nogle eksperter mente, det kunne give en bedre kontrol over epidemien herhjemme, mente andre ikke, at det gav mening at vaccinere børnene for at forhindre, at de smittede folk i risikozonen, når folk i risikozonen i forvejen var vaccineret.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm blev under et pressemøde i december spurgt ind til, om det ikke ville være klogere at lade børn blive smittet end at lade dem vaccinere, når sygdommen så sjældent er hård ved børn.

Her var svaret klart:

- Nogle siger, at man bare skal lade epidemien rase blandt børn i stedet for at vaccinere dem. Den tror jeg simpelthen ikke på. Og jeg ser heller ikke særlig meget faglig konsensus om det hverken i Danmark eller internationalt, lød det fra Brostrøm.

Spørger man Camilla Foged, mener hun, at det giver god mening at revaccinere danskere under 18 år, når det tredje stik bliver godkendt til gruppen.

- Det vil kunne reducere smitten, siger hun.

Kigger man på de danske smittetal, kan man se, at de 0-9-årige og 10-19-årige fylder i statistikken, hvor gruppen i skrivende stund udgør knap en fjerdedel af den seneste uges smittede, og i november meldte SSI ud, at smitten blandt skolebørn var på sit hidtil højeste niveau i pandemien.

Screenshot 2022-01-07 at 10.30.48
Foto: Grafik / TV 2

Da regeringen i december sendte danske børn hjem fra skole, var det med det "store håb", at alle børn blev vaccineret. Da børnene startede fysisk i skole igen, var andelen af børn, som havde fået første stik, steget fra 33,4 til 43,4 procent.

TV 2 afventer svar fra EMA på, hvornår de forventer at godkende tredje stik til børn og unge under 18 år.

Oversigt

    Oversigt