GOG's kommende hjemmebane er for lille til Champions League - men den kan udvides

Den kommende multiarena i Svendborg kan skaleres op til 4.000 tiiskuere. Det ligger i det projekt, som blev præsenteret mandag.

Siden en ny multiarena blev præsenteret i Svendborg mandag eftermiddag, er der opstået en undren i håndboldmiljøet over arenaens størrelse.

Arenaen vil kunne rumme 3.200 siddende og 200 stående tilskuere, og til en pris på 60 milllioner kroner stå færdig ved Svendborg Idrætscenter i 2024. Her vil arenaen blive hjemmebane for basketballklubben Svendborg Rabbits og håndboldklubben GOG.

Men netop den knap 50 år gamle traditionsrige håndboldklub fra de tre små byer Gudbjerg, Oure og Gudme kan meget vel spille sig til en plads i den internationale turnering Champions League. Her er kravet fra Det Europæiske Håndboldforbund (EHF), at man fra sæsonen 2024/25 skal man kunne lukke 4.000 tilskuere ind.

Som udgangspunkt vil det betyde, at den præsenterede model for den kommende arena er for lille i forhold til de internationale krav om tilskuere til håndboldkampe.

- Det er ikke et færdigt projekt. Det er grundmodellen, vi har præsenteret, fortæller Christian Thuesen.

Han er direktør i C & W Arkitekter, som har foretaget de nødvendige beregninger og slået stregerne til arenaen.

- Vi har en udbygningsmodel til 4.000 siddende tilskuere. Og vi har et bud på, hvordan den kan bygges, så den kan udbygges til 4.000 tilskuere, hvor nogle er ståpladser. Men det har vi ikke dykket ned i endnu, oplyser Christian Thuesen.

- Det er simpel afvejning

Det præsenterede projekt koster 60 millioner kroner. Vokser projektet fra 3.400 til 4.000 tilskuere stiger prisen med cirka 20 millioner.

Formanden for projektet, direktør Frederik Halberg, Halberg A/S, siger til TV 2 Fyn, at man ikke har kunnet legitimere en så stor stigning i forhold til så få pladser ekstra.

- Vi har haft en proces, hvor vi har forsøgt at imødekomme GOG. Men vi kunne ikke legitimere at gå op til 4.000 tilskuere.

- Det er simpelthen en afvejning at bruge 20 millioner kroner på de få pladser mere til de relativt få Champions League-kampe, siger Frederik Halberg.

Frederik Halberg, direktør i Hallberg A/S, er formand for Projekt Svendborg Multiarena.
Frederik Halberg, direktør i Hallberg A/S, er formand for Projekt Svendborg Multiarena.
Foto: August Sandberg

- Det er det muliges kunst

Er GOG danske mestre, når den præsenterede arena står klar i 2024, står klubben foran Champions League-kampe og kan med EHF's tilskuerkrav så blive stillet i et dilemma, hvor klubben må droppe en spritny hjemmebane og - som det er sket flere gange tidligere - leje sig ind i for eksempel Arena Fyn i Odense.

Det er et scenarie, som GOG-direktør Kasper Jørgensen har haft i spil under hele processen frem mod præsentationen mandag.

- Det er arbejdstegninger. Vi har hele tiden været bevist om, at de 4.000 kan være det krav, vi skal ramme.

- Men det er det muliges kunst. Projektet kan optimeres til 4.000, men vi ville gerne præsentere tingene og ikke love mere, end vi kan holde, siger Kasper Jørgensen.

Han tilføjer, at han ikke er urolig for projektet, og at EHF inden for en ramme plejer at være medgørlige.

- Det er vores ønske at have én hjemmebane, siger håndbold-direktøren.

- Vi er enormt taknemmelige

Projektet finansieres af fem store og fem mindre private investorer samt banklån, som investorerne kautionerer for. Det betyder, at der ikke skal findes kommunale penge til opførelsen.

- Det er vi selvfølgelig enormt taknemmelige for. Det giver en ny scene, fordi den størrelse er en ny dimension i Svendborg. Det giver en mulighed både i forhold til sportevents og også i forhold til kommercielle events, sagde borgmester Bo Hansen (S) ved præsentationen mandag.

Projekt er endnu ikke vedtaget af politikerne i Svendborg Kommune, men umiddelbart ligner det en ekspeditionssag. I hvert fald er Bo Hansen optimist.

- Jeg har en opgave, og det er at sikre et flertal for, at kommunen engagerer sig i det og er med til at få det her projekt i gang.

- Jeg tror, når der kommer en gruppe investorer, som vil investere 60 millioner kroner i Svendborg, så kan jeg ikke forestille mig andet, end kommunalbestyrelsen også siger ja tak til det og så hjælper dem i gang, sagde Bo Hansen.

Mens der er glæde og forventning i Svendborg, så var der forbavselse og ærgrelse at spore i Gudme, efter planen om at flytte GOG hjemmekampe til Svendborg.

- Der er en særlig stemning her, så det bliver svært at få med i den nye hal, men jeg håber, at vi kan skabe noget af det samme det nye sted, var Anette Kildelunds reaktion. Hun har arbejdet i Gudme Hallens cafeteria i 15 år.

På gaden var reaktionen noget mere kontant. Her mente Henrik Jørgensen, at det er en helt gal beslutning.

- Det synes jeg virkelig er galt, fordi de hører til herude, og de er opvokset herude og folk bakker op herude, sagde Henrik Jørgensen.

Han har boet i Gudme i 50 år - eller ligeså længe som GOG har eksisteret.

Oversigt

    Oversigt