Kræftsyg politiker retter skarp kritik mod "fucked up" system

Hvis kræftsyge Maria Brumvig (S) vil være sikker på at få den potentielt livsforlængende behandling, skal hun selv betale.

Det 44-årige byrådsmedlem i Odense Maria Brumvig (S) ønsker sig brændende en behandling mod den uhelbredelige brystkræft, som truer hende på livet.

- Jeg ved godt, at mulighederne er ved at være udtømte. Men jeg har ikke nogen plan om at lægge mig ned og dø om et år, to år eller et halvt. Jeg vil holdes i livsforlængende behandling så længe som muligt, så jeg kan behandles.

Problemet er bare, at intet har virket, efter kræften har spredt sig. Og behandlingen Enhertu, som onkologen anbefaler, bliver ikke givet i det offentlige sundhedsvæsen til hendes kræftform.

- Jeg synes, det er grotesk. Det er mit liv, det handler om, fortæller hun til TV 2 Fyn.

Lignende historier har fået andre kræftsyge kvinder, som eksempelvis journalist Ditte Giese, til at betale op mod en million kroner på privathospitaler og i udlandet for at få samme behandling, som Maria Brumvig ønsker. Men det mener hun ikke er godt nok - hverken for hende eller andre i lignende situationer.

- Jeg synes, vi har et fucked up system nogle gange. Jeg er mor, kone, patient, borger. Selvfølgelig også politiker, men jeg kan ikke forsvare det her, uanset om jeg er politiker eller ej.

Godkendt i USA

Behandlingen Enhertu blev godkendt til brug i USA i 2019 mod visse brystkræftformer. Sidenhen er brugen blevet udvidet til flere former for brystkræft og i flere lande.

I Danmark blev behandlingen første gang godkendt til én kræfttype i 2023 og endnu en i april 2024. Det gælder dog ikke den kræftform, som Maria Brumvig har, selvom forskning peger på, at medicinen også kan have gavnlig effekt der.

Ad flere omgange har Medicinrådet udskudt brugen med henvisning til den høje pris, hvilket før er blevet kritiseret.

- Det er fint, vi har et medicinråd, for vi skal ikke have al muligt kvaksalveri. Men når man har et præparat, som vil virke, men man synes, det er for dyrt, eller at der ikke nok evidens trods gode resultater, forstår jeg ikke, at man ikke bare kan give det til folk, mener Maria Brumvig.

Maria Brumvigs onkolog har søgt om dispensation for at få behandlingen, men regner ikke med det. Hun har derfor oprettet en indsamling til at kunne betale det.
Maria Brumvigs onkolog har søgt om dispensation for at få behandlingen, men regner ikke med det. Hun har derfor oprettet en indsamling til at kunne betale det.
Foto: Skærmbillede

For langsomme i Danmark

Hvis lægefaglige vurderer, at vi ikke skal give det (medicinen til den konkrete kræftform, red.) i Danmark. Kan der så ikke være en grund til det?

- Jeg synes generelt, at vi i Danmark er meget langsomme og meget forsigtige. Langt langsommere end andre lande om at godkende medicin. Vi går alt for meget med livrem og seler, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg er død, hvis jeg ikke får den her behandling. Det kan godt være, at det måske kun virker på 80 procent, men den risiko er jeg villig til at tage. For alt andet, jeg har fået, har jo ikke virket.

TV 2 Fyn har kontaktet Sundhedsministeriet, som skriver, at sundhedsminister Sophie Løhde ikke har mulighed for at stille op til interview. Vi afventer et skriftligt svar. 

Oversigt

    Oversigt