Sidste sommer lagde 22-årige Simon Gammelby Jensen fortiden bag sig; År på skiftende uddannelser, udredning for ADHD og til sidst et års ledighed på uddannelseshjælp.
Jeg har fået flere ambitioner for mit liv nu. Og tør ligesom at tænke lidt på min fremtid i forhold til før, hvor det bare var... Ja, det kunne sgu være lige meget: Jeg ville nok alligevel ikke blive til noget. Så der var ingen grund til at regne med for meget.
Det gjorde han den dag, han startede i løntilskud hos murer- og entreprenørfirmaet Palle Johansen i Assens.
- Jeg har fået flere ambitioner for mit liv nu. Og tør ligesom at tænke lidt på min fremtid i forhold til før, hvor det bare var... Ja, det kunne sgu være lige meget: Jeg ville nok alligevel ikke blive til noget. Så der var ingen grund til at regne med for meget.
Det er der nu efter næsten et år i virksomheden.
- Nu er jeg i gang med at tage kørekort og har fået styr på det hele. Jeg er ikke sådan en vildbasse længere, siger Simon Gammelby Jensen.
Hjælper kåret torsdag aften
Men Simon Gammelby Jensens historie er slet ikke unik hos den sydfynske murer og entreprenør.
Faktisk er Assens Murer- og Entreprenørforretning kendt i lokalområdet for altid at have plads til typer som Simon Gammelby Jensen.
Når virksomheder tager ansvar og hjælper mennesker med bagage ind på arbejdsmarkedet, så gavner det ikke bare det enkelte menneske. Det gavne også samfundet, fordi vi får færre på passiv forsørgelse.
Og det blev officielt slået fast torsdag aften, da virksomheden modtog prisen som årets virksomhed. Det er Udvikling Assens, der uddeler prisen, og prisens tema er social ansvarlighed.
Palle Johansen, der ejer firmaet, glæder sig over prisen. Men fortæller samtidig, at det at hjælpe drenge med problemer er en del af virksomhedens DNA.
- Sådan har det altid været her. Det var min farfar, der startede firmaet, siden overtog min far. Og jeg kan huske, at helt tilbage til da jeg var knægt, havde vi altid et par drenge fra Fulton gående, siger Palle Johansen.
Firmaet tæller cirka 35 mand, og i snit er cirka 15 procent af de ansatte kommet ind via kommunen.
For så vidt det er muligt, så er det vigtigt for Palle Johansen at hjælpe.
- Uden at jeg skal lyde helt Pernille Skippersk, så mener jeg, at når man sidder i en position, der giver en mulighed for at tage ansvar og hjælpe andre, så har man også pligt til det, siger han.
Men han understreger samtidig, at prisen er hele virksomhedens fortjeneste.
- Jeg kunne jo sagtens bare tage en masse ind og så lade mine folk bøvle med dem. Men det vil jeg ikke. Det er noget, alle i virksomheden skal have lyst til, at vi gør. Der skal være plads til at hjælpe. Så den her pris er mindst lige så meget til mine folk.
Vigtigt at inspirere
Når Udvikling Assens' erhvervspris' tema er socialt ansvar - eller CSR, som man retteligt kalder det, så handler det om, at erhvervsorganisationen gerne vil være med til at inspirere.
Det fortæller erhvervs- og turismechef Kristine Lyngbo.
- Når virksomheder tager ansvar og hjælper mennesker med bagage ind på arbejdsmarkedet, så gavner det ikke bare det enkelte menneske. Det gavner også samfundet, fordi vi får færre på passiv forsørgelse.
Og det er ikke det eneste, mener Kristine Lyngbo.
- Det gavner også virksomheden. Når man som virksomhed tager ansvar og hjælper og inddrager, så giver det sammenhold og stolthed i virksomheden.
For Simon Gammelby Jensen er der i hvert fald ingen tvivl. Han er glad for den drejning, hans liv har taget efter et år hos Palle Johansen.
- Når jeg har fået styr på det hele, så håber jeg at få en læreplads her. Men i første omgang koncentrerer jeg mig bare om at holde det her indtil videre.