Nicholas fra Haarby havde afgørende rolle i historisk sensation ved EM

Nicholas Satchwell spillede håndbold på amatørniveau i Danmark - men har både landskampe for Storbritannien og Færøerne på cv'et.

Med syv redninger og en redningsprocent på 33 procent spillede danskeren Nicholas Satchwell en afgørende rolle, da den undertippede håndboldnation Færøerne lørdag fik uafgjort mod håndboldstormagten Norge ved EM i Tyskland.

32-årige Nicholas Adam Brejnholt Satchwell har fået sin håndboldopdragelse i Haarby på Sydfyn. Men han har kun spillet på mindre adresser herhjemme. I 3. division i Tommerup HK og i 2. division i Otterup HK.

En glad målmand efter kampen mod Norge den 13. januar.
En glad målmand efter kampen mod Norge den 13. januar.
Foto: Anni Brejnholt

Men de sidste mange år har han levet lidt af en nomadetilværelse med ophold i klubber i Schweiz, Færøerne, Island og nu i Bergen for klubben Viking TIF.

Til OL som teenager 

Allerede som otteårig startede Nicholas Satchwell sin håndboldkarriere i Haarby Idrætsforening, hvor hans familie bor. 

- Det lå ikke på den måde i kortene, at han kunne komme langt. Han var en god målmand og talentfuld, men vi havde ingen drøm om, at han kunne nå så langt. Det er jo en solstrålehistorie, siger Søren Aksglæde, der var Nicholas Satchwells første træner i Haarby.

På et tidspunkt kom talentudvikleren Claus Hansen fra håndboldklubben GOG til Haarby, hvor der var nogle fællestræninger. Her fik han øjnene op for ham, fortæller den tidligere træner.

- Claus Hansen fik pludselig noget at gøre med det britiske OL-landshold i håndbold. Claus kunne huske, at han havde trænet en god, ung målmand i Haarby med engelske rødder, og han kunne godt bruge ham til det britiske OL-landshold. Der var han omkring 16-18 år, siger Søren Aksglæde.

Nicholas Satchwell er født i London. Hans far Robert Satchwell er brite, og det banede i 2012 vejen til, at han i 2012 kunne stille op for Storbritannien i De Olympiske Lege i London.

Nicholas Satchwell fra tiden i Tommerup i 2013.
Nicholas Satchwell fra tiden i Tommerup i 2013.
Foto: Tommerup HK

Tæt konkurrence med storebror

Det har ikke altid ligefrem ligget til højrearmen, at det var håndboldspillet, Nicholas Satchwell skulle gå efter. Hans mor Anni Brejnholt fortæller, at han er meget tæt med sin bror, og da de var yngre, konkurrerede de imod hinanden. 

- De startede begge to til fodbold. Men i stedet for altid at være i konkurrence med hinanden, valgte Nicholas at starte til håndbold. Han er opvokset i en lille provinsby, hvor man enten spiller håndbold eller fodbold, siger hun. 

Den stolte familie er taget med hele vejen fra Fyn for at bakke op.

- Det er jo ikke altid let at være på. Nogle gange er man valgt først, og andre gange sidder man over. Det er stort, når det lykkes. Vi glædes helt vildt på hans vegne, siger Anni Brejnholt.

Kontekst om den færøske opbakning. 

- Vi er i Berlin nu, og vi synes, det er sjovt at være med. Vi bliver alle sammen færinger, når vi er her, fordi det er vildt at være i det crowd. Vi er stolte af ham - men også af holdet, fortæller Anni Brejnholt. 

Nicholas Satchwell i jubel efter kampen den 13. januar, hvor Færøerne hentede sensationelt point mod Norge.
Nicholas Satchwell i jubel efter kampen den 13. januar, hvor Færøerne hentede sensationelt point mod Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix

En solstrålehistorie - vilje og talent er vejen frem 

Søren Aksglæde ved godt, hvad der har bragt ham langt i karrieren.

- Han er en fantastisk knægt med en god vilje. Det er det, der bringer ham langt, siger han.

- Det er sjovt, at en, der startede hos os i det helt små, pludselig befinder sig på den store scene. Uanset hvilket sted du starter i de små breddeklubber, kan du nå langt med vilje og talent, uddyber han. 

Mandag klokken 18 spiller herrerne fra det færøske håndboldlandshold til EM i Berlin mod Polen. Med en sejr kan Færøerne sensationelt spille sig videre fra gruppespillet, hvis resultaterne flasker sig.

Oversigt

    Oversigt