I oktober 2022 blev Pernille Nannbergs hest Eydis skamferet. Både i skeden og på benet.
Ved den lejlighed blev politiet gjort opmærksom på sagen, men det var først i februar ved den officielle anmeldelse, at politiet satte gang i efterforskningen af, hvad der var sket på folden i Voldtofte på Vestfyn.
Fire måneder uden handling fra politiet fik Pernille Nannberg til at stå med en følelse af at være overset.
- Det er meget mærkeligt, at man skal kontakte medierne, før politiet gør noget. Det (dyremishandlingssager, red.) er ikke sager, der bliver prioriteret særlig højt, før der kommer medier på. Det er lidt skræmmende.
Pernille Nannberg henviser til en artikel fra Fyens Stiftstidende fra februar, som belyste sagen. Samme artikel fik politikommissær Bjarne Puggaard til at møde op i Voldtofte, hvor han erkendte sin fejl til TV 2 Fyn:
- Hvis jeg havde været vågen, kan man sige, så havde vi jo kigget på den før, sagde han.
På Fyns Politis hovedkontor mener de dog, at sagen er blevet behandlet, som den skulle. Men vicepolitiinspektør Søren Frederiksen lytter til Pernille Nannbergs ord.
- Det er selvfølgelig altid beklageligt, hvis der står nogen tilbage med en følelse af, at de ikke opfatter sig set og hørt, for det er bestemt ikke hensigten, når vi arbejder. Vi tilstræber, at jo mere alvorlig sagen er, jo mere vil vi også forsøge at være i dialog med parterne.
Første snit i sagen fandt sted om morgenen den 25. oktober 2022. Få dage efter gjorde Pernille Nannberg politiet opmærksom på sagen over telefonen.
Lige nu har jeg en skræk for, at der skal komme nogle tilbage og gøre et eller andet her.
Men det var først den 17. februar 2023, da nabogårdens hest også blev mishandlet, at en officiel anmeldelse satte efterforskningen i gang. I mellemtiden var Eydis blevet skamferet igen, og en eller flere personer blev fotograferet om natten på folden ved hjælp af overvågningskamera.
Det er for lang tid, mener Florence McLean, som er criminal profiler og ekspert i psykologien bag sager som den i Voldtofte.
- Det perfekte ville jo være, ligesom i en drabssag eller en voldssag, at politiet kommer ud, lige så snart det er sket. De kigger på gerningsstedet, hvad er der af spor, samler spor ind, materiale ind. Det er jo den optimale situation.
En af årsagerne til politiets langsomme ageren kan skyldes, at Pernille Nannberg ikke indgav en officiel anmeldelse, da Eydis blev skamferet første gang. Hun mener dog ikke, at hun kunne have gjort mere.
- Jeg starter faktisk med at spørge, hvad jeg skal, om det er det rigtige sted, jeg har ringet hen. Men det bliver bare et notat, fordi dyrelægen ikke har meldt helt ud. Og jeg er jo stadig i det her med, om det er en foldskade eller menneskeskade. Den er så usikker, indtil jeg ringer nogle dage efter og siger, at "nu har vi jagtet nogle". Og der bliver det stadig bare et notat, fortæller Pernille Nannberg.
Forskellen på en anmeldelse og et notat
Grund til at tage sagen alvorligt
Der er gået mere end et år, siden Eydis blev mishandlet første gang. Hesten er i mellemtiden blevet aflivet, og sagen er måske kommet med i graven, fortæller Søren Frederiksen.
- For nuværende har efterforskningen ikke kunnet pege på nogen egentlig gerningsmand bag de forhold, som er blevet anmeldt. Men vi forbeholder os stadig ret til at genoptage sagerne, hvis der kommer nyt, der kan bringe os i retningen af en identificering.
Og der er grund til at tage gerningsmænd som disse alvorligt til hver en tid.
- Det her med at kalde noget som helst drengestreger, hvor man skader andre dyr, eller mennesker for den sags skyld, det kan aldrig være drengestreger. Fordi vi mennesker, unge og børn, ikke bare går ud og skader dyr, uden der ligger noget patologi - altså noget voldsomt - bagved, forklarer Florence McLean.
I Voldtofte har Pernille Nannberg stadig svært ved at glemme mishandlingen af Eydis.
- Lige nu har jeg også en skræk for, at der skal komme nogle tilbage og gøre et eller andet her. Samtidigt er der det her, som politiet sagde til mig, at vi har også gjort opmærksomme på os selv, og det gør jo, at man også kan provokere gerningsmænd til at komme igen. Og den synes jeg, er svær, fordi samtidig vil jeg gerne advare hele hesteverdenen om, at vi skal være lidt obs.
Men der er også en anden vigtig ting, som hun håber at få sat fokus på med sagen om Eydis.
- Jeg synes helt klart, at strafferammen skal være højere. Jeg synes, strafferammen er meget lav, så de (politiet, red.) har ikke så meget at arbejde med, og det er gerningsmænd, som er svære at fange.
Som lovgivningen er nu, risikerer man op til to års fængsel ved overtrædelse af dyrevelfærdsloven.