Jennifer frygter for sønnens indkøring i dagpleje: - Jeg får ondt i maven

Hvordan harmonerer ønsket om en tryg opstart i dagpleje med sprit, afstand, udendørs aflevering og besked om, at medbragt sut eller bamse helst skal blive hjemme eller ude?

Opdateret med citat af Jennifer Jensen søndag klokken 8.34

Jennifer Jensen skulle i denne uge have sendt sønnike på 11 måneder afsted i dagpleje for første gang.

Men skærpede regler på grund af Corona fik hende i sidste ende til at holde sønnen hjemme. Det på trods af, at hun er ved at løbe tør for barselsorlov.

quote Jeg er bange for, at han potentielt kan tage skade af at blive kørt ind lige nu. At han ikke vil komme til at trives i det. At han måske vil blive indadvendt og indelukket på grund af det

Jennifer Jensen, Jurist og mor til 11 måneder gammel søn

- Jeg er da bange for, at han bliver ked af det, og at det gør noget ved hans tillid til voksne.

- Jeg er bange for, at han potentielt kan tage skade af at blive kørt ind lige nu. At han ikke vil komme til at trives i det. At han måske vil blive indadvendt og indelukket på grund af det, siger Jennifer Jensen, der er jurist.

Usikkerheden omkring drengens start i dagpleje har fået Jennifer Jensen til at henvende sig til TV 2/Fyn.

- Hvorfor skulle barnet være tæt på dagplejer, hvis mor ikke er det?

Særligt bekymrer det, at hun som mor skal holde fysisk afstand til sønnens dagplejemor, og at hun - ifølge eget udsagn - har fået besked på kun at være tilstede i højst en halv time og det kun udendørs.

- Det er svært at indkøre et lille barn, når dagplejer og forælder skal holde afstand til hinanden. Hvorfor skulle barnet være tæt på dagplejer, hvis mor ikke er det? Så søger barnet jo sine forældre og ikke en fremmed, siger Jennifer Jensen.

Hun frygter samtidig, at den megen udetid i dagplejen vil betyde, at hendes søn kommer til at sidde mange timer i barnevogn og kigge på de andre børn.

- Det er for koldt for et barn, som ikke går, at befinde sig på græs, fliser og jord i mange timer i træk. Barnet må komme på skødet, hvis det er muligt, men det er det sjældent i længere tid ad gangen. Min søn ville blive enormt ked af at blive placeret passivt i sin barnevogn i flere timer, siger Jennifer Jensen.

Situationen giver således anledning til mange spekulationer i hjemmet i Middelfart.

- Hvis vi er nødt til at sende ham afsted, og han på ingen måde trives i det, så ville jeg jo desværre nok være nødt til at sige mit job op, selvom jeg ikke har lyst til det, siger Jennifer Jensen.

Sundhedsstyrelsens vejledning til dagplejere.
Sundhedsstyrelsens vejledning til dagplejere.

Meget er op til lokal fortolkning

Selvom både Sundhedsstyrelsen og Undervisningsministeriet har forsøgt at lave rammen for, hvordan genåbningen af dagtilbud og skoler bør tilrettelægges, så er meget op til lokal fortolkning.

Undervisningsministeriet skriver i deres vejledning:

Overgange og indkøring skal tilrettelægges, så det opleves så harmonisk og naturligt som muligt for barnet i forhold til barnets personlige og aldersmæssige udvikling.

Undervisningsministeriet vejleder her om indkøring af børn i dagtilbud under Corona.
Undervisningsministeriet vejleder her om indkøring af børn i dagtilbud under Corona.

Ministeriet slår dog samtidig fast, at timing og tilrettelæggelse af det enkelte barns opstart også skal foretages ud fra Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige retningslinjer.

Det er dog ifølge ministeriet i sidste ende:

... den myndighed, bestyrelse eller person, der har ansvar for dagtilbuddet eller pasningsordningen, der konkret fastlægger rammerne for overgange og indkøring.

120 procent indenfor retningslinjernre

Det er i Jennifer Jensens tilfælde en af Middelfart Kommunes dagplejere, som efter planen skulle have taget imod hendes 11 måneder gamle søn i denne uge.

Leder af dagplejen Lene Walander forklarer her, hvad det er for retningslinjer, dagplejerne i kommune er blevet pålagt at arbejde indenfor efter genåbningen:

- Det er vigtigt for os, at vi arbejder 120 procent efter retningslinjerne.

- Når det så er sagt, så er det min holdning, at vi samtidig skal tage godt vare på børnene, når de kommer i dagplejen. De skal have den nærhed og tæthed, som de plejer at få, siger Lene Walander.

Ændringer for dagplejen i Middelfart

Omsorg og tryghed er intakt

En afvejning, som ifølge dagplejelederen godt kan laves indenfor de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udsendt, og som man ligesom i andre kommuner har lavet sin egen tolkning af i Middelfart.

- Nu har vi kun været i gang i tre dage, men vi har faktisk kun oplevet god dialog med forældrene. Vi prøver at gøre tingene så normalt som muligt, og børnene forstår, at den voksne er der, også selvom det er lidt på afstand, siger Lene Walander.

quote Børnene får en fuldt ud ligeså god og tryg opstart under de her vilkår, som de ville have fået ellers

Lene Walander, Leder af dagplejen, Middelfart Kommune

Hvordan håndterer I den særlige situation omkring nye børn, som skal køres ind i dagplejen i den her periode?

- Vi har ændret lidt på vores procedure. Det foregår mere udendørs og børnene får lidt kortere dage. Vi har også en tættere dialog med forældrene, og på den måde får vi skabt en god og tryg tilknytning til barnet med det samme.

- Det kan godt lade sig gøre samtidig med, at man overholder alle de sundhedsmæssige retningslinjer om for eksempel at undgå, at forældrene kommer ind i dagplejerens hjem, eller at sut og bamse ikke bliver taget med indenfor, fastholder Lene Walander.

quote Det er vigtigt for os, at vi arbejder 120 procent efter retningslinjerne

Lene Walander, Leder af dagplejen, Middelfart Kommune

Kan du forstå forældrenes bekymring i forhold til, om det er muligt at give børnene en tryg opstart?

- Jeg kan sagtens forstå bekymrede forældre, men min erfaring er, at forældrene falder til ro og bliver trygge ved situationen, når vi får taget en god snak med dem.

- Du får mig ikke til at sige andet, end at børnene får en fuldt ud ligeså god og tryg opstart under de her vilkår, som de ville have fået ellers, siger Lene Walander, der er leder af dagplejen i Middelfart Kommune.

- Tryghed, tryghed, tryghed

Børne- og ungepsykolog Christian Stewart-Ferrer slår da også fast, at det er afgørende, at små børn kommer godt fra start, når de skal til at passes ude.

- Tryghed, tryghed, tryghed. Det er vigtigt.

quote Det er noget af et kunststykke at skulle begynde i dagpleje, når man som Jennifers lille fyr er 11 måneder gammel

Christian Stewart-Ferrer, Børne- og Ungepsykolog

- Når børn er omkring 8 måneder gamle, er de begyndt at få en tydelig fornemmelse af, hvem der er ”deres” voksne, og hvem der ikke er. Derfor er det noget af et kunststykke at skulle begynde i dagpleje, når man som Jennifers lille fyr er 11 måneder gammel, siger Christian Stewart-Ferrer. 

Kan man skabe tryghed for et barn - man som dagplejer ikke kender - på afstand?

- Det kommer an på, hvad der ligger i "afstand". Hvis kemien er rigtig, kan man godt mødes udendørs og lade barnet selv bevæge sig de to meter over til dagplejemor, men man må være forberedt på, at barnet helt bogstaveligt kan have brug for at holde mor eller far i den ene hånd som betingelse for at prøve at tage fat i dagplejemoren med den anden hånd.

Er det afgørende, at barnets forælder får lov til at komme med ind i dagplejerens hjem - eller at det får lov til at tage sin sut eller bamse med ind?

quote Tryghed, tryghed, tryghed. Det er vigtigt

Christian Stewart-Ferrer, Børne- og Ungepsykolog

- Ikke nødvendigvis. Hvis der er god kemi mellem forældre og dagplejer, og barnet hviler i sig selv, kan man fint forestille sig en nænsom overrækkelse ved hoveddøren, og at barnet f.eks. har en dagplejebamse, der ’bor hos’ dagplejeren. Dog må vi huske, at bamser og sutter er transportable tryghedsgivere, der erstatter mor, mens man som barn gennemgår den lange proces hen mod at kunne finde tryghed og at kunne selvregulere, blot ved at tænke på hende, siger børnepsykolog Christian Stewart-Ferrer.

Artiklen er blevet til på baggrund af et spørgsmål fra en fynbo. Har du spørgsmål til åbningen af dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser?

Oversigt

    Oversigt