Det går godt for de fynske bagere.
Efter en årrække med lukninger af lokale bagerier går det igen den rigtige vej.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der for første gang i ti år både fremgang i antallet af bagerier og omsætning. I de seneste to år er antallet af steget fra et lavpunkt i 2020 på 490 og til 517 i 2022, viser tal fra Danmarks Statistik.
De mest solgte kager
01
Brunsviger
02
Hindbærsnitte
03
Flødekager
04
Brookies
05
Wienerbrød
Derfor går flere til bageren
Fyn er et af de steder, hvor det går igen går fremad med stigende omsætning.
Ifølge Signe Duvander, der ejer Byens Bager i Nørre Broby og er næstformand i BKD, den specialiserede brancheforening for professionelle bagerier og konditorer i Danmark, har kunderne igen fokus på kvalitet.
Selv omsætningen generelt er stigende, er det dog ikke det klassiske morgenbrød, der er begyndt at sælge bedre. Det er luksusvarer, som kunder i højere grad efterspørger.
- Folk går mere op i kvalitet og vil forkæle sig selv. Vores produkter er håndværkslavet, og vi bruger surdej og gode råvarer, siger hun.
Køber ikke det samme som københavnerne
Ifølge tal fra Danmarks Statistik er omsætningen i bager- og konditorbranchen steget på landsplan fra 3,5 milliarder kroner i 2013 til 4,8 milliarder kroner i 2023.
Hvad kunderne køber i bagerbutikkerne på Fyn, er der stor forskel på, forklarer Signe Duvander. Det kommer helt an på, om der er tale om Lagkagehuset, den lokale bager eller små pop-up-bagerier.
Én ting er dog sikkert. Fynboerne køber ikke det samme som københavnerne.
- En kage, vi ikke kan undvære, er brunsvigeren, men i København er det croissanten, siger Signe Duvander, der overtog familiens bagerforretning for 19 år siden.
De mest solgte brød
01
Rugbrød
02
Fuldkornsbrød
03
Brød uden fuldkorn
04
Lysebrød
05
Teboller
Nordjyderne kommer flødeskum på brunsvigeren …
- Det må man da ikke!