FilmFyn fylder 20 år: - De har forbedret dansk film

Adams Æbler, Retfærdighedens Ryttere, Journal64 og ikke mindst den oscarvindende Hævnen. 

Ikoniske film, som alle sammen har en ting til fælles: De er alle sammen blevet en realitet med støtte fra FilmFyn. 

FilmFyn kan i år fejre 20-års jubilæum, og det har været en lang rejse fra stiftelsen i 2003 til nu. En rejse, der startede med et mål om skabe vækst og beskæftigelse ved at investere i filmproduktioner, men også at bidrage til den danske filmkultur. I den spæde start kunne de bidrage med lidt ekstra omsætning til det fynske erhvervsliv. Lidt efter lidt blev det dog mere "normalt" at rykke væk fra de trygge rammer i den danske filmmetropol København, over broen og rent faktisk optage film på Fyn. Og udviklingen er kun gået en vej, siger direktør i FilmFyn, Klaus Hansen.

- Siden vi fra 2019 fik femårig årlig bevilling på 24 millioner fra staten, er det bare eksploderet, fortæller han. 

Udover de 24 millioner kroner, som kommer fra staten er FilmFyn delvist ejet af ni kommuner på Fyn. De betaler hvert år et beløb basseret på indbyggertal i kommunen. Beløbet løber samlet op i 12 millioner kroner. 

Siden 2003 har FilmFyn støttet over 100 spillefilm, Tv-serier og dokumentarfilm, og i dag bliver næsten halvdelen af de spillefilm, der bliver produceret i Danmark, støttet af FilmFyn.

Sådan støtter FilmFyn

Film fra Langeland

Lige nu er der fuld gang i optagelserne til en ny spillefilm i et sommerhus ved Tranekær på Langeland.

Det er Jeppe Wowk fra Adomeit Film, der står i spidsen for projektet. Han har efterhånden lavet en del projekter med støtte fra FilmFyn.

- Nogen kan synes, det er træls, at man skal rykke uden for København, men når man får mulighed for at lave lige den film, man gerne vil, så bruger man det som en styrke i stedet for en modstand, fortæller han. 

Og netop det har de gjort i projektet på Langeland. 

- Når vi tager så langt væk fra København, er der nogle helt andre rammer. Vi har mulighed for at tage folk ud af deres normale rammer, skabe et arbejdsklima hvor vi gør det her sammen og virkelig få ro til at lave det, vi gerne vil, siger Jeppe Wowk. 






Spillefilmen kommer til at hedde: AT VOKSE OP ER IKKE FOR BØRN og får premiere i 2024
Spillefilmen kommer til at hedde: AT VOKSE OP ER IKKE FOR BØRN og får premiere i 2024
Foto: Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede

Et solidt aftryk

En der har fulgt Filmfyns udvikling tæt er chefredaktør på Filmmagasinet Ekko, han mener, at de har sat skub i udviklingen i den danske filmbranche.

- Førhen blev alt film jo lavet i København. Det var simpelthen for dyrt at lave film uden for hovedstadsområdet. Men så kommer FilmFyn jo drønende ind med en pose penge, og sætter det benspænd, at hvis producenterne vil have de her penge, så skal de altså optage noget af filmen på Fyn.

Og den udvikling har kun været positiv og har sat et solidt aftryk i branchen.

- Det har jo forbedret dansk film, det er jeg slet ikke i tvivl om. Det har jo gjort at det kulturelt skæve Danmark, er blevet mindre skævt, siger Claus Christensen, chefredaktør Filmmagasinet Ekko.

Store drømme

Der kommer hvert år mellem 80 og 100 ansøgninger om støtte til forskellige projekter. Sidste år mundede det ud i ti spillefilm, otte dokumentarfilm, tre TV-serier, en talentfilm og 16 projekter, der er i udvikling. Men FilmFyn er ikke færdige med at drømme.

- Vi skal have flere, af det jeg kalder, fuldfede fynske film, altså hvor det er en fynsk instruktør, en fynsk manuskriptforfatter, et fynsk produktionsselskab. Et stort fynsk hold. Det er det, der er målsætningen, siger direktør i FilmFyn Klaus Hansen.

For kort tid siden havde filmen "Når befrielsen kommer", som er støttet af FilmFyn premiere i Helios i Faaborg, og her roste verdensstjernen Pilou Asbæk en helt grøn fynsk skuespiller.

Oversigt

    Oversigt