Med 2.210 stemmer blev socialdemokratiske Hans Stavnsager 2017-valgets største stemmesluger. Han tog borgmesterposten. Socialdemokraterne fik otte pladser i kommunalbestyrelsen og blev dermed Faaborg-Midtfyns største parti.
Og meget tyder på, at han kan gøre det igen.
Det er den almindelige opfattelse, at Hans Stavnsager har gjort det godt som borgmester. Han har været god til at samarbejde bredt i kommunalbestyrelsen. Og så har han borgmester-effekten, som vi ved, især slår igennem efter en borgmesters første periode
For selvom borgmesterposten har skiftet farve ved hvert valg siden kommunesammenlægningen i 2007 - og den 57-årige socialdemokrat dermed har statistikken imod sig - så er der altså flere faktorer, der taler for et genvalg end imod.
Det er i hvert fald politiske iagttageres bedste bud.
- Det er den almindelige opfattelse, at Hans Stavnsager har gjort det godt som borgmester. Han har været god til at samarbejde bredt i kommunalbestyrelsen. Og så har han borgmester-effekten, som vi ved, især slår igennem efter en borgmesters første periode, siger Jesper Buch, politisk kommentator hos TV 2 Fyn.
Hans Stavnsager - Blå bog
Ifølge undersøgelser giver borgmestereffekten i gennemsnit et ekstra mandat til borgmesterpartiet. Og den slår altså bedst igennem for dem, der som Hans Stavnsager kun har siddet en enkelt periode.
Ulrik Kjær, der er kommunalforsker ved Syddansk Universitet forklarede for nylig:
- Nu ved stort set alle i kommunen, hvem man er. Det gjorde de ikke, inden man blev borgmester. Så der er en borgmestereffekt første gang.
Kristian Nielsen - Tre mærkesager
Op ad bakke for Venstre
For Venstres spidskandidat Kristian Nielsen kan det til gengæld hurtigt blive op ad bakke, lyder vurderingen.
Venstre har stillet med nye spidskandidater ved hvert valg siden sammenlægningen i 2007.
I 2013 vandt Venstre borgmesterposten med erhvervsmanden Christian Thygesen i spidsen. Han ønskede dog kun at sidde en enkelt periode. I 2017 stillede partiet med landmanden Søren Kristensen, som altså tabte til Hans Stavnsager.
- Da Venstre opstillede Christian Thygesen tilbage i 2013 og tog borgmesterposten, var det i håbet om en langtidsholdbar borgmester. Men han valgte blot at sidde en enkelt periode. Siden har Venstre haft problemer med at finde den helt rigtige spidskandidat. Søren Kristensen fik et godt valg i 2017 med 2.191 personlige stemmer. Men han ønskede ikke at genopstille, siger Jesper Buch.
Venstre har været ude og lede og har satset på det sikre i Kristian Nielsen. Man siger om ham, at han har styr på økonomien og er sikker i driften. Han har været aktiv i Venstre de sidste 20 år. Men nogen billetsælger er han altså ikke, siger
Og så faldt valget altså på Kristian Nielsen. Den tidligere Landmand fra Brobyværk. Han vandt titlen som spidskandidat foran to andre venstrefolk, på et opstillingsmøde i Ringe i september 2020. Firmaets mand, kalder man ham. Venstre-veteranen, som egentligt har det bedst med at arbejde i kulissen. I det politiske maskinrum.
Til Fyens Stiftstidende sagde han efter sejren:
- Klassens frække dreng, det er jeg ikke, og det bliver jeg heller aldrig. Men ingen kan stille spørgsmålstegn ved mine politiske forhandlingsevner. Andre, også Hans Stavnsager, skal stå tidligt op for at køre om hjørner med mig
Hans Stavnsager - Tre mærkesager
En udtalelse, der falder helt i tråd med TV 2 Fyns politiske redaktørs vurdering:
- Venstre har været ude og lede og har satset på det sikre i Kristian Nielsen. Man siger om ham, at han har styr på økonomien og er sikker i driften. Han har været aktiv i Venstre de sidste 20 år. Men nogen billetsælger er han altså ikke, siger Jesper Buch.
Ved valget i 2017 fik Kristian Nielsen 245 personlige stemmer. Det var lige akkurat nok til at komme ind i kommunalbestyrelsen på Venstres sjette og sidste mandat.
Otte stemmer mindre, så havde Søren Sønderlund Hansen fra Kværndrup taget pladsen i stedet.
Kristian Skovslund Nielsen - Blå bog
Sjældent godt valg til DF
Dansk Folkeparti spåes generelt et sløjt kommunalvalg. Partiet er gået tilbage ved de seneste tre valg: Kommunalvalget i 2017, europaparlamentsvalget i 2019 og folketingsvalget samme år.
Og meget tyder på, at det ikke lykkes at vende skuden ved det kommende valg. Historisk har partiet fået dårligere resultater ved kommunalvalg end det, de samtidig har stået til i de landspolitiske meningsmålinger.
Sådan lød vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder i begyndelsen af oktober.
- Med de aktuelle målinger på omkring seks procent, må mange DF-byrødder i disse uger frygte gevaldigt for deres mandat. Resultatet kan blive, at Dansk Folkeparti fremover slet ikke har plads i mange af landets kommunalbestyrelser, skrev han.
Men Dansk Folkeparti i Faaborg-Midtfyn kan måske gå hen og blive undtagelsen fra landstendensen, mener TV 2 Fyns politiske redaktør, Jesper Buch.
Dansk Folkeparti har de seneste fire år været relativt godt repræsenteret i kommunalbestyrelsen med hele fire mandater i den 25 mand store kommunalbestyrelse.
Partiets spidskandidat Anne Møllegaard Mortensen er en notorisk stemmesluger med 1.770 personlige stemmer i 2017. Tredjeflest i hele kommunalbestyrelsen.
Jesper Buch fremhæver også Jack Odgaard fra Faaborg, som med 432 personlige stemmer fik næstflest af partiets opstillede kandidater.
- Jack Odgaard er lidt klassens frække dreng. Han råber op uden filter og er god til at engagere sig i lokale sager. Man fornemmer, at det er en reel indignation, der driver ham, siger Jesper Buch.