Robot overtager hjemmehjælp for Henry og Gerda på 90 og 93 år - men de skal selv købe den

Fra nytår skal ældre i Faaborg selv betale for en robotstøvsuger, da hjemmehjælperen ikke længere støvsuger i deres hjem. Det giver ingen mening, siger flere faaborgensere.

Det er slut med at få hjemmehjælperen til at støvsuge hos Henry og Gerda på 90 og 93 år.

Det fortæller sønnen til det ældre ægtepar i Faaborg, og han er forundret over, hvorfor kommunen vil erstatte rengøringen med en robotstøvsuger, for den er de ikke i stand til at betjene.

- Mine forældre får deres rengøring taget fra dem. De har fået at vide, at de kan få hjælp til at tømme en robotstøvsuger for snavs, siger Lars Kraght fra Odense.

De nye regler gælder fra det nye år. Kommunen regner med at kunne spare 1,9 millioner kroner om året, når ordningen er fuldt rullet ud i 2026.

Her kommer robotten i problemer

Samtidig ærgrer Lars Kraght sig over, at hans forældre selv skal betale for robotstøvsugeren, når de har gennemskuet, hvilken de skal bruge penge på.

- De er ikke i stand til at vurdere, hvad en god robotstøvsuger er, hvordan den virker, og hvordan man får det bedste ud af den, siger Lars Kraght.

- Det giver ikke nogen som helst mening. Mine forældre kan ikke programmere den. Den skal også på deres wifi. Den skal have programmeret zoner at arbejde i. De bor i et ældre hjem, hvor der er dørpaneler og lister, og der er niveauforskelle i huset. Den vil umuligt kunne komme ind under deres stole, så den vil ikke kunne støvsuge ordentligt, fortæller sønnen.

Niveauforskelle i hjemmet er en nærmest umulig opgave for robotstøvsugeren. Her er der hjemmebygget en særlig rampe, så robotten kan køre mellem stuerne.
Niveauforskelle i hjemmet er en nærmest umulig opgave for robotstøvsugeren. Her er der hjemmebygget en særlig rampe, så robotten kan køre mellem stuerne.
Foto: Sune Jørgensen

Lars Kraght er ikke ene om at sætte spørgsmålstegn ved brug af robotstøvsugeren blandt ældre mennesker i stedet for en hjemmehjælper.

Pensionist: Jeg har ikke 5.000 kroner til robot

Ifølge Ældre Sagen har mange ældre svært ved at få råd til at anskaffe sig en robotstøvsuger.

En af dem er pensionist Bjarne Herhold. Han mener slet ikke, han har råd til at købe en god robotstøvsuger.

De ældre kan dog ikke forlange, at kommunen betaler for robotstøvsugeren. Årsagen er, at en støvsuger betragtes som almindeligt indbo, der forventes at være i et hjem.

- Jeg har ikke 5.000 kroner til lige at købe en støvsuger. Banken vil højst sandsynligt ikke låne mig eller andre i samme situation penge, siger Bjarne Herhold, der også bor i Faaborg.

Der findes robotstøvsugere til 500 kroner. Hvorfor ikke købe en, der er billigere?

- De er ikke effektive. De, der har forstand på robotstøvsugere, siger, du skal have en til minimum 5.000 kroner. De andre er ikke effektive, siger Bjarne Herhold.

Bjarne Herhold fra Faaborg ønsker ikke at bruge 5.000 kroner på en robotstøvsuger.
Bjarne Herhold fra Faaborg ønsker ikke at bruge 5.000 kroner på en robotstøvsuger.
Foto: Kasper A. B. Knudsen

Selv om han skulle investere i en dyrere model, mener han fortsat ikke, robotten vil kunne gøre lige så godt rent som hjemmehjælperen.

- Den kan ikke komme ind under min sofa eller ud i krogene, forklarer han.

Sparer penge på ældreområdet igen

Ifølge Ældre Sagen er der set mange eksempler på, at de ældre ikke mener, de gør ordentligt nok rent. Den kan eksempelvis ikke samle glasskår, støvsuge møbler eller komme over dørtrin.

- Den gør elendigt rent, konstaterer Lars Kraght.

- Jeg kan ikke forstå, at statskassen bugner af penge, men hvorfor skal der gang på gang spares på de ældre. Det giver ikke nogen mening, at vi behandler vores ældre på den måde. Det er en merudgift, man påtvinger vores ældre, og så kommer det så pludseligt, siger Lars Kraght.

7. december sendte kommunen et brev til borgerne. Her fremgår det, at hjælpen til rengøring ændres fra 1. januar, og borgerne skal anskaffe sig en robotstøvsuger.

brev til borgere

Udvalgsformand: Vi skal effektivisere hjemmeplejen

Ifølge Faaborg-Midtfyn Kommune er håbet, at nye opfindelser kan være med til at effektivisere hjemmehjælpen i kommunens ældrepleje.

- Det er et forsøg på at få enderne til at nå sammen mandskabsmæssigt. Der er vi på udkig efter, hvad nyt teknologi kan hjælpe med, siger Kristian Nielsen (V), der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Man kan bruge robotter til rengøring. Den vej kan vi se en effektivisering i at gå. Det er ikke noget, der kan bruges til alle. Det er cirka 70 procent, der kan komme over på den ordning, forklarer han.

De resterende 30 procent vil stadig få den sædvanlige hjælp til støvsugningen. Det kan eksempelvis være demente.

Hjælp på vej til nogle ældre

Ifølge brevet fra kommunen vil hjemmehjælperen kunne hjælpe med at betjene og tømme robotten hver 14. dag.

Udgangspunktet er dog, at de fleste ældre vil skulle stå for at købe og installere robotstøvsugeren.

- Humlen er, at der vil ske en oplæring. Hvis man ikke kan, vil hjemmehjælpen komme forbi og servicere robotten og sikre, at det kører, siger Christian Nielsen.

Lars Kraght, der til daglig arbejder som it-medarbejder på Syddansk Universitet, tvivler dog på, at en hjemmehjælper er i stand til at lære og betjene en lang række forskellige modeller i forskellige hjem - også selv om de modtager oplæring fra kommunens side. 

- Det er svært at betjene sådan et dyr. Anbefalede de én robotstøvsuger, var jeg lidt mere tryg og kunne tro på, at de kan vejlede i det. Hjemmehjælperen har ikke mulighed for at lære alle 36 modeller at kende.

I stedet havde han gerne set, at robotstøvsugeren var et frivilligt tilbud.

- Det burde lægges ud som et åbent tilbud. Der er mange i 70’erne, som sikkert synes, det er sjovt, men der skal ikke ske en tvangsfjernelse af hjælpen til rengøring, siger Lars Kraght.

Kommunen har indkaldt til informationsmøde om robotstøvsugere- og gulvvaskere onsdag den 10. januar i Rådhussalen.

Ældre Sagen har tidligere kritiseret Odense Kommune for at tvinge robotstøvsugere ind hos ældre.

Oversigt

    Oversigt