40 millioner spildt i konkurs: Men de røde lamper blinkede flere måneder før

Ernst og Young opgav at revidere Werenberg-regnskab ordentligt. De røde lamper lyste allerede i foråret.

Det stod skrevet med flammeskrift, at der var noget helt galt med Bolighuset Werenberg for mere end fem måneder siden.

Men ingen gjorde noget.

Revisionsfirmaet Ernst og Young skrev i årsregnskabet allerede 18. april i år, at bolighuset havde overtrådt bogføringsloven, afleveret regnskabet for sent, og at det i øvrigt var så uigennemskueligt, at det anerkendte revisionsselskab simpelthen ikke anede, om værdien af firmaets lagerbeholdning var korrekt.

Det er vigtigt. For passer varebeholdningen ikke, kan den også være helt gal med firmaets egenkapital (formue) og indtjening.

Så man afviste at konkludere på, om regnskabet var retvisende.

Men det var der ingen, der fortalte kunderne, som fortsatte med at betale forud og med længsel ventede på at få deres sofaer, senge, servanter, borde og stole.

Helt frem til dagen før medarbejderne blev sendt hjem, blev der betalt for møbler, som kunderne aldrig får.

Det rene gæt

Da regnskabet blev offentliggjort, var det med et underskud på 18 millioner kroner, men det var i bedste fald et gæt, som revisionsmæssigt ikke kunne dokumenteres.

Da selskabet krakkede mere end fem måneder senere - 4. oktober - var gælden på over 40 millioner kroner.

Men Skat, leverandører og ganske almindelige møbelkunder kunne måske have stået i en helt anden og bedre situation i dag, hvis de danske revisionsregler havde været mere restriktive.

For noget tyder på, at varelageret kan have været forkert opgjort i flere år, men er gået under revisionsradaren.

Da Werenberg i april i år offentliggjorde sit 2022/2023 regnskab med et underskud på 18 millioner kroner før skat, havde firmaet store problemer med at få et nyt it-system til at fungere.

Samtidig oplevede man et kraftigt stigende websalg, men også stigende udgifter til personale, fragt og annoncering, fremgår det af regnskabet.

Ledelsen slog fast, at it-problemer betød store problemer med lagerstyringen og en betydelig usikkerhed vedrørende varelagerets værdi.

Galt i flere år

Men Ernst og Young gør selv opmærksom på, at man heller ikke stoler på opgørelsen i 2021/2022-regnskabet, selv om man selv var revisionsselskab for Werenberg på det tidspunkt.

Det skyldes de danske revisionsregler.

I 2006 blev en lang række virksomheder på erhvervsminister Bendt Bentsens (K) initiativ fritaget for revision, og i 2012 blev der lempet endnu en gang på revisionsreglerne.

Ikke alle virksomheder behøvede at få foretaget en fuld revision, man kunne nøjes med en udvidet gennemgang.

Den mulighed blev introduceret i dansk lovgivning som et alternativ til ”rigtig” revision for virksomheder.

Og det var netop den sidste regel Bolighuset Werenberg faldt ind under, indtil regnskabet for 2022/2023, offentliggjort i april i år, blev ”rigtigt” revideret.

Fakta om udvidet gennemgang

I 2021/2022 foretog Ernst og Young blot en udvidet gennemgang af Werenbergs regnskab.

Og så har revisionsfirmaet ikke pligt til at tjekke varebeholdningen.

Det sker kun, hvis revisoren får mistanke om væsentlige fejl i årsrapporten. Så skal der foretages yderligere handlinger, indtil mistanken afkræftes.

En sådan mistanke havde Ernst og Young tilsyneladende ikke.

Selv om bolighusets økonomiske nedtur ser special ud.

Varelager skrumpede med lynets hast

For bruttofortjenesten steg i 2019/2020 fra 12 til 19 millioner kroner og regnskabsåret efter til 22 millioner kroner for så pludselig at falde til fire millioner kroner i det seneste regnskabsår.

Varelageret steg i samme periode fra 25 til 35 og 45 millioner kroner og blev opgjort til 44 millioner kroner i september 2022/2023 – det sidste regnskabsår.

Da Werenberg blev erklæret konkurs, var den anslåede varebeholdning på blot 19,5 millioner kroner, fremgår det af konkursdekretet.

Altså havde Werenberg nedbragt værdien af varelageret med 25 millioner kroner siden september måned 2023 - på godt fem måneder.

Men som nævnt var pengekassen tom, og gælden til kreditorerne på over 40 millioner kroner.

Noget kunne tyde på, at Werenberg kan have solgt varerne billigere end anskaffelsesprisen, for så skal varelageret nedskrives til salgsprisen.

Men det er de kunder, der står til at miste deres forskudsbetaling og møbler nok ligeglade med.

Møbelbranchen har ingen garantiordning, der dækker kunder i forbindelse med en konkurs.

Forskel på udvidet gennemgang og revision

Oversigt

    Oversigt