Økonomisk krater efter møbelkonkurs: Solgte møbler på livet løs, dagen før medarbejderne blev sendt hjem

Konkursen hos Bolighuset Werenberg efterlader en gæld på over 40 millioner kroner, men det er før kunderne har anmeldt krav for de møbler, de aldrig fik. Et forsigtig skøn er, at varelageret rummer møbler indkøbt for 19,5 millioner kroner.

Dagen før medarbejderne blev sendt hjem hos Bolighuset Werenberg, blev der solgt møbler på livet løs i Brendedrup.

Derfor føler mange købere sig i dag godt og grundigt taget ved næsen.

For de betalte nemlig kontant for en vare, de aldrig fik.

Af en aktindsigt til TV 2 Fyn i konkursbegæringen og konkursdekretet fremgår det, at Bolighuset Werenbergs 36 medarbejdere blev sendt hjem 30. september.

Og det kan være strafbart, hvis salget er sket med en viden om, at kunden under ingen omstændigheder ville få sin betalte vare.

TV 2 Fyn fortalte blandt andet om Lene Hyldeberg Sørensen, som havde betalt 62.500 kroner for en seng, men inden sengen blev leveret, gik bolighuset konkurs. Nu står hun til at tabe alle pengene.



I 2001 gik køkkenfirmaet Multi-Line konkurs i Rosengårdcentret i Odense, og her blev indehaveren dømt for bedrageri efter straffeloven, fordi 30 kunder aldrig modtog de køkkener, badeværelser og køkkenskabe, de havde betalt for.

I stedet blev pengene brugt til at lukke andre økonomiske huller.

Konkursen kort

Ifølge partner og insolvensadvokat i Andersen Partners, Anders Hvidberg Plum, er det dog vigtigt at få kortlagt omstændighederne op til en konkurs for at kunne vurdere, om sælgeren er i ond tro.

- Det er en balancegang. For på den ene side er det jo godt, at virksomheden får penge i kassen. En virksomhed i drift kan få flere penge for for eksempel møbler end en virksomhed, der skal sælge ud under en konkurs. På den anden side er det vigtigt at vide, om indehaveren har solgt med en viden om, at kunderne ikke fik deres betalte varer. For at undgå den situation kan sælgeren sørge for, at den solgte vare kan identificeres med et skilt eller en seddel, der oplyser om, hvem varen er solgt til, og at den er betalt, siger Anders Hvidberg Plum.

Det er et arbejde, der nu påhviler Focus-advokat Morten Elbrønd, der er kurator i boet.

Under alle omstændigheder er der nok ikke gode økonomiske udsigter for kunder, der har betalt for møbler, som de ikke har fået.

For køen af kreditorer er lang.

Lån til familiemedlem

Bolighuset Werenberg A/S har således en kassekredit på 25 millioner hos Danske Bank, men allerede i september 2023 var bankgælden ifølge det meget mangelfulde årsregnskab på godt 23 millioner kroner.

Danske Bank har desuden virksomhedspant på 10 millioner kroner.

Dertil kommer gæld på 5,2 millioner kroner til skat, 2,7 millioner til leverandører og 3,7 millioner til andre kreditorer.

Et familiemedlem i Werenberg-koncernen har desuden lånt firmaet 5 millioner kroner - altså så sammenlagt gæld på godt 41 millioner kroner.

Der er imidlertid kun opgjort værdier på cirka 20 millioner kroner - heraf udgør de 19 millioner kroner et varelager opgjort til indkøbspris.

I skifteretten forklarede Torben Werenberg, at det var indførelsen af et nyt it-system, der igennem en længere periode havde skabt store problemer og så markante udgifter, at man ikke kunne få økonomien til at hænge sammen.

Kurator Morten Elbrønd har ikke reageret på TV 2 Fyns henvendelser.

Oversigt

    Oversigt