Det skriver Politiken.
Derudover er der skåret ned på kapaciteten i Statsfængslet ved Horserød, Statsfængslet ved Sønder Omme, Statsfængslet Møgelkjær, Statsfængslet på Kragskovhede og Statsfængslet Midtjylland.
I alt er 260 arresthus- og fængselspladser lige nu lukket ned, fordi der ikke er kriminelle til at fylde dem, oplyser Kriminalforsorgen til Politiken.
- Belægget er lavere end forventet, og da vi nødig vil have, at pladserne står tomme, justerer vi løbende antallet i forhold til behovet, siger fuldmægtig i Kriminalforsorgens ressourcestyringskontor Ole Kjeld Hansen.
Det er ikke første gang, Kriminalforsorgen lukker pladser, men den seneste gang, det skete i et tilsvarende omfang, var i 2008.
Siden da er belægningsprocenten i landets fængsler og arresthuse steget markant. Lige indtil i år.
-Erfaringsmæssig er belægget højere i forår og efterår og lavere hen over sommeren, men i år kan vi se, at den lave belægningsprocent fortsætter længere end vanligt, siger han.
Ni ud af de ti berørte fængsler og arresthuse ligger vest for Storebælt.
Det skyldes en geografisk skævvridning, idet især antallet af varetægtsarrestanter på Sjælland er højere end på Fyn og i Jylland.
Årsagen til de mange lukkede fængselspladser er enkel.
Strafmassen er nemlig faldet med ni procent i årets første otte måneder.
- Der har været et fald i strafmassen på ni procent i forhold til sidste år. Det kan mærkes. Og så får flere end tidligere lov til at afsone deres straf med en fodlænke«, siger Ole Kjeld Hansen til Politiken.
Samtidig peger han på, at også ungdomskriminaliteten ser ud til at falde.
Den Danske Dommerforening bekræfter, at antallet af straffesager ved domstolene er faldet på det seneste. Men formand Mikael Sjöberg kan ikke forklare hvorfor.
- Jeg har ikke noget bud på, hvad det skyldes. Straffen er ikke nedsat, og vi giver ikke lavere straffe end tidligere, siger han.
Fængselsforbundets formand Kim Østerbye tror ikke på, at der er kommet færre kriminelle.
- Kriminalitetskurverne er slet ikke faldende i en grad, der kan retfærdiggøre det her, siger Kim Østerbye.