Ekspert med 35 års erfaring dumper opsigtsvækkende forslag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I stedet for at flytte en afdeling væk er det mere sandsynligt, at kommunen bliver sat under administration, vurderer jurist Bente Adolphsen.
Der er ikke lovhjemmel til at rykke familieafdelingen på Langeland væk fra øens kommune.
Det mener jurist Bente Adolphsen, som er konsulent med juridisk ekspertise indenfor børnesager og har mere end 35 års erfaring.
Katrine Daugaard fra Liberal Alliance kom ellers onsdag med et forslag, der ifølge hende ville løse de store problemer med sagsbehandlingen i børnesager i Langeland Kommune. En sagsbehandling, som Socialstyrelsens task force senest har udtrykt bekymring for.
På TV 2 Fyn sagde Katrine Daugaard:
- Er det overhovedet muligt at have en velfungerende familieafdeling på Langeland? Eller bør man lægge det i for eksempel Svendborg?
Den fynskvalgte folketingspolitiker foreslog med andre ord, at man måske bør lægge familieafdelingen i Langeland Kommune ud i andre kommuner.
Der skal ny lov til
Men den idé har Bente Adolphsen svært ved at se for sig blive til virkelighed. Hun vurderer, at det umiddelbart slet ikke kan lade sig gøre at flytte familieafdelingen ud af en kommune og over i en anden.
- Kommuner er sideordnede organer. Man kan ikke uddelegere til en sideordnet. Så skal der være en hjemmel i loven. Og man kan ikke lige forestille sig, at man laver en lov til det, siger Bente Adolphsen.
Det kræver altså en ændring i kommunalstyrelsesloven, før Katrine Daugaards forslag i teorien kan føres ud i livet.
I stedet kan Indenrigsministeriet sætte en kommune under administration, hvilket er en mere sandsynlig løsning på de problemer, der er på Langeland, mener Bente Adolphsen.
Hun kan også se for sig, at Ankestyrelsen kunne gå ind i sagen.
- Ankestyrelsen kan pålægge, at kommunen ansætter kvalificerede medarbejdere til at rydde op i det, siger Bente Adolphsen.
Andre kommuner får en slags hjælp
Der er dog andre små kommuner, som får hjælp på familieområdet. I Læsø Kommune ligger Center for Familie i Frederikshavn Kommune, og i Fanø Kommune er der dele af familieafdelingen, som er placeret i Esbjerg Kommune.
På Fanø sidder der eksempelvis stadig medarbejdere, som går ind i sagen, hvis et barn skal tvangsfjernes.
Men det er ordninger, som er bestemt ved lov helt tilbage før kommunalreformen trådte i kraft i 2007.
Hvis man forestillede sig, at Langeland Kommune lagde sin familieafdeling ud i en anden kommune, ville det ifølge Bente Adolphsen også medføre en masse bøvl ved, at sager typisk vil inddrage andre afdelinger i en kommune.
- Vi må kunne forvente, at kommunerne skal kunne løfte deres egne opgaver, siger hun.
TV 2 Fyn har tidligere afdækket flere sager fra Langeland Kommune, hvor forældre har fortalt om problematiske tvangsfjernelser af deres børn.
Socialstyrelsen gik ind i sagen og nedsatte en task force, som tidligere på ugen kom med en kritisk rapport, der baserer sig på materiale indhentet mellem oktober 2022 og januar 2023. Her står der blandt andet, at taskforcen er bekymret for den faglige og juridiske kvalitet i sagsbehandlingen.