Fynske agurkeavlere håber, at agurkekrisen er ovre, efter at det er blevet fastslået, at de danske agurker er blevet frikendt for at bære den farlige VTEC-bakterie.
- Vi kan kun opfordre de danske forbrugere til frit at spise de danske agurker igen, når nu vi er blevet frikendt. Og så vil vi fortsat have høj fokus på veterinære forhold, så vi ikke får sådanne mistanker mod os igen, siger Mogens Christensen fra Dansk Gartneri.
Siden den vage mistanke om smittefare i de danske agurker blev vakt i fredags, har det kostet agurkeavlerne over 300.000 kroner dagligt, vurderer brancheorganisationen Dansk Gartneri.
Og hos distributøren Gasa Odense Frugt og Grønt frygter man, at det tager lidt tid, før danskerne igen vender tilbage til agurkerne.
- Vi skal ud og skabe forbrugertillid, så forbrugerne vil købe danske varer igen. Der vil altid være en naturlig skepsis, og vi håber selvfølgelig, at den nu er manet helt til jorden, siger administrerende direktør Michael Buskbjerg.
- Der skal kæmpes for at vinde tilliden hos forbrugerne tilbage. Selv om vi har en ren frifindelse her, så skal vi fortsat arbejde med det tillidsbrud, der har været, fordi mistanken er skabt. Det tager lidt tid - måske fire-fem uger, vurderer han.
Hos Dansk Gartneri understreger næstformand Mogens Christensen, at man fra start af havde forventet, at de danske agurker ville blive frikendt.
- For det kendetegner danske grøntsagsavlere, at man holder en meget høj standard med megen egenkontrol og striks myndighedskontrol, siger han.
- Desuden bruger danske avlere vand fra brøndboringer og opsamlet regnvand fra tage, hvilket minimerer risikoen for colibakterier yderligere, siger Mogens Christensen.
Det er lige nu højsæson for produktionen af danske agurker. Fødevarestyrelsen advarer mod at spise rå agurk, tomat og bladsalat fra Nordtyskland og rå agurk fra Spanien.