Økonom: Regionerne har fået mere end forventet

Der er flotte markeringer i økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne, mener sundhedsøkonom.

Ingen havde regnet med, at regionerne ville blive forgyldt af den nye økonomiaftale med regeringen. Men de har fået mere end forventet.

Det siger sundhedsøkonom Jes Søgaard, Aalborg Universitet.

Aftalen betyder knap 1,1 milliarder kroner til øget sygehusaktivitet og øvrige sundhedsudgifter med et nettoindsprøjtning på en halv milliard kroner.

- 0,5 procent i nettovækst er mere, end hvad nogen havde forventet. Det er klart, at det ikke er meget i forhold til det, vi så op gennem 00'erne, men sådan er den økonomiske situation. Aftalen giver dem temmelig meget for pengene, siger han.

Regeringen og regionerne indgik mandag en ny økonomiaftale for 2014.

Jes Søgaard fremhæver især psykiatrien, der med aftalen får et løft med en kombineret udrednings- og behandlingsgaranti.

Fra september 2014 indføres en udredningsgaranti for psykisk syge patienter på to måneder. Fra 2015 er fristen en måned som i resten af sygehusvæsnet.

- Jeg synes, at der er nogle flotte markeringer på det sundhedsfaglige - på psykiatriområdet og på det somatiske område er det ikke kun kræft, men også lungeområdet, som jeg synes har været forsømt område i mange år.

I aftalen er der også øget fokus på KOL og astma hos børn.

Der følger dog ikke ekstra penge med til udredning i psykiatrien.

- Indtil videre har vi en indfasning indtil september næste år med to måneder, og det er vores ambition, at vi kan håndtere det inden for de kendte økonomiske rammer, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen.

Lægeforeningen er ikke begejstret for aftalen. De mener, at der er tale om en regulær nedprioritering af sundhedsvæsnet.

- Det er klart, at lægerne er utilfredse. De er ikke sat i verden for at sikre Danmarks nationaløkonomi. Men det passer ikke, at der ikke bliver plads til de behandlingstilbud, som man gerne vil have i et land som Danmark, siger Jes Søgaard.

Oversigt

    Oversigt