Slår alarm: Københavnerne løber med boligguldet

I ny bog kommer fynskvalgt politiker med forslag til at rette op på det, han ser som et helt skævt Danmarkskort.

Vi er ved at blive delt op i 'velfærdsstatens A- og B-hold'. For der er alt for stor forskel på, om du bor i Rudkøbing, i Svendborg eller i København.

Men der er også grund til optimisme.

Sådan lyder hovedbudskaberne i en ny bog fra det socialdemokratiske, fynske folketingsmedlem Bjørn Brandenborg, der udkommer onsdag. 

I bogen med titlen 'Det de kalder udkant kalder vi hjem' revser han sammen med forfatter Lars Olsen blandt andet centraliseringen fra 00'ernes Christiansborg og den eksisterende 'mentale og politiske kløft' mellem København og store dele af provinsen, som de mener fodrer en bekymrende polarisering.

Politikeren og forfatteren præsenterer også læseren for 'ti bud' for, hvordan Danmarkskortet kan og bør forandres. 

- I Socialdemokratiet er der en del af forslagene fra bogen, som faktisk kan vække begejstring. Spørgsmålet er så, hvor realiserbare de er i virkeligheden, lyder analysen fra politisk redaktør på Avisen Danmark, Casper Dall.


Her får du en overflyvning og den politiske redaktørs betragtninger undervejs. 

En 'fejl' at centralisere

På bogens sider argumenterer Brandenborg og Olsen med tal og ord for, hvordan forskellige samfundsgrupper i højere grad end tidligere lever opdelt i dagens Danmark.

- Dem med mange ressourcer og lange uddannelser klumper sig sammen i nogle områder, mens dem med hårdere job og kortere uddannelser typisk bor lidt længere væk fra de store byer og ikke får de samme muligheder, siger Bjørn Brandenborg (S), da TV 2 Fyn møder ham til et interview om bogen.

Om forfatterne

Det er ifølge Brandenborg og Olsen et problem, fordi den skæve fordeling af indkomster og formuer på tværs af geografi er medvirkende til, at borgere møder en vidt forskellig virkelighed fra det offentlige, som deres skattekroner går til. 

- Hvis ikke vi husker, at velfærdssamfundet skal være tilstede i alle dele af vores land, så tror jeg på, at der kommer en større polarisering, og vi bliver vredet mere fra hinanden, end hvad vi allerede er i dag, siger Bjørn Brandenborg (S).

I bogen får især 00'ernes centralisering under daværende Venstre-indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (i dag M, red.) skylden for, at der i dag er områder, hvor 'velfærden trækker sig tilbage'.

Men Brandenborgs eget parti bærer også et stort ansvar for den centralisering, som bogen gerne vil løse, lyder det fra politisk redaktør på Avisen Danmark, Casper Dall.

- Socialdemokratiet har været et stort magtparti gennem mange år og bærer ansvar for, hvad der går godt og skidt. Det var ikke det, der var øverst på dagsordenen, da (tidligere S-statsminister, red.) Helle Thorning-Schmidt sad ved magten. Og tilsvarende Mette Frederiksen - man kan da også godt diskutere, hvor højt det står på hendes dagsorden, siger Casper Dall.

Højere boligskat på de dyreste boliger

I bogen kommer politikeren og forfatteren med et forslag, som allerede nu vækker opsigt. Nemlig at hæve skatten på de dyreste boliger.

- Vi foreslår, at den progressive ejendomsværdiskat for den del af boligen, der er vurderet til over fem millioner, hæves fra 1,4 til 2,5 eller 3 procent, lyder det blandt andet i bogen.

Ifølge Brandenborg (S) er udviklingen på boligmarkedet nemlig med til at fastholde borgere med lavere indtægter i bestemte områder af landet, mens det er for let at tjene store summer på boligsalg særligt i hovedstadsområdet. 

-  Hvis man bor i København, så har man i gennemsnit en boliggevinst på en million. Hvis du bor i en tredjedel af landets andre kommuner, så har man tabt på sin bolig de sidste 15 år. Der er så stor forskelle, siger Bjørn Brandenborg (S).

Ifølge politisk redaktør Casper Dall har forslaget i det nuværende politiske miljø 'ikke nogen gang på jord'.

- Men hvis der efter et valg skulle være mere opbakning til Mette Frederiksens parti end nu, kan det godt være noget, som SF og Enhedslisten kan se sig selv i, siger Casper Dall fra Avisen Danmark.

Indtægterne fra boligskatterne skal ifølge Brandenborg og Olsen være med til at finansiere nogle af bogens andre forslag, som du kan få overblik over her:

Bogens 'ti bud'

'Flyt eller fyr'

Blandt bogens forslag finder vi også et nyt 'flyt eller fyr'-princip for Slotsholmen, som skal sikre, at statslige arbejdspladser i fremtiden placeres rundt i landet.

- Det vil betyde, at de nye opgaver og nye ansatte, der fremover kommer til, skal flyttes ud af København eller klares inden for den økonomiske ramme, lyder det i bogen.

Det er særligt relevant i lys af kommende investeringer i grøn omstilling og forsvarsområdet, lyder det.

Ifølge politisk redaktør Casper Dall er dette forslag noget af det i bogen, 'der kan være tættest på at blive realiseret'.

- Der er stadigvæk grøde i debatten om udflytning af arbejdspladser fra Hovedstaden. Måske vi kommer til at se noget allerede fra den her regering, siger Casper Dall.

- Men det er jo noget, der i den grad falder tilbage på Christiansborgpolitikerne selv. For det er dem, der har ansvaret for, hvordan det ser ud i dag.

I videoen kan du høre Bjørn Brandenborg (S) fortælle mere om bogen.

Fotograf: Svante Lyngsie

Billet til ministerdrømme?

Bjørn Brandenborg (S) er den seneste i rækken af socialdemokratiske politikere, der har brugt tid på at skrive en bog.

Den fynske politiker er 'provinskriger med stort P' og går virkelig op i uligheden mellem store byer og provinsen, lyder det fra den politiske redaktør på Avisen Danmark.

- Men så er der da heller ingen tvivl om, at det under Mette Frederiksen har været karrierefremmende at sætte sig til tasterne og skrive en bog, hvor man udfolder sine tanker. Det har vi set en række socialdemokrater gøre og efterfølgende blive belønnet med eksempelvis en ministerpost, siger Casper Dall.

Senest har den nyudnævnte skatteminister Rasmus Stoklund (S) udgivet en bog med afsæt i udlændingeområdet. 

- Jeg føler mig da helt overbevist om, at Bjørn Brandenborg også gerne vil være minister en dag, lyder det fra Casper Dall.

Oversigt

    Oversigt