Nu skal læge for retten - kan få otte års fængsel og miste villa

Lægesagen fra Svendborg er ikke enestående, men det er sjældent, at sagerne havner i retten.

Læge Jette Aaen fra Svendborg risikerer både at miste hus og lejlighed, når hun tirsdag skal i retten tiltalt for bedrageri i nærheden af 4,2 millioner kroner.

Anklagemyndigheden har taget straffelovens paragraf 286. stk. 2 i brug, der handler om bedrageri af særlig grov beskaffenhed. I det tilfælde er strafferammen op til otte års fængsel.

Desuden er der krav om, at hun fremadrettet fratages retten til at afregne honorar for sit arbejde.

Sagen kort

Det er i sig selv enestående, men det er sagens økonomiske omfang ikke.

Som TV 2 Fyn tidligere har afdækket med aktindsigter i Landssamarbejdsudvalget for almen praksis og landsudvalget for speciallæger, at der findes andre sager i samme vægtklasse.

I 2021 kunne TV 2 Fyn oplyse, at i alt 22 praktiserende læger og 42 speciallæger siden 2012 havde været i ankeinstansen Landssamarbejdsudvalget, fordi læger og regioner ikke kan blive enige om tilbagebetaling af honorarer.

For eksempel måtte en øjenlæge efter et anonymt tip tilbagebetale 7,2 millioner kroner for overtrædelse af overenskomsten, og en speciallæge måtte returnere 3,8 millioner for uretmæssig betaling af screeninger.

Sammenlagt måtte speciallægerne returnere 27 millioner kroner i tiårs-perioden til regionerne.

Store millionbeløb

Året efter kunne TV 2 Fyn fortælle om 36 nye sager.

Her skilte især to sager sig ud: en afdød gynækolog med en regning til regionen på 5,7 millioner og en københavnsk narkoselæge med overfakturering på 7,5 millioner.

Og sidste år kunne TV 2 Fyn så berette om 14 sager i Landssamarbejdsudvalget.

Her var topscorerne dog på beskedne 1,3 millioner kroner - en kvindelig læge, der havde givet ukorrekte oplysninger om laboratorieundersøgelser, e-konsultationer og årskontroller - og en psykolog, der accepterede en bod på 50.000 kroner samt tilbagebetaling af 1,3 millioner.

Det er ganske få sager, der ender med en indstilling om, at lægen fratages muligheden for at fortsætte sin praksis. Det er dog sket i sagen fra Svendborg, hvor ydernummeret er inddraget, og Jette Aaen er fortsat i Alles Lægehus i Faaborg.

Derfor bringer vi navnet

Slut med at drive praksis

Og i en spritny aktindsigt for sagerne det seneste år i Landssamarbejdsudvalget, som TV2 Fyn fik i sidste uge, er dét skridt også taget i brug i en ny sag.

Topscoreren det seneste år - en praktiserende læge - havde snydt med afregninger på 2,4 millioner kroner - og er blevet udelukket fra at drive lægepraksis. 

Ud over en bøde på 10.000 kroner skal han modregnes for gælden hos regionen i den pris, han får ved salget af sin praksis.

Sagen blev opdaget allerede i 2019, og i 2021 fik lægen en advarsel og bod, inden hammeren faldt i 2023.

Det er dog forsvindende få læger, der havner i retten for deres manglende eller kreative forståelse af overenskomsten, viser TV 2 Fyns aktindsigter. Også selv om de uretmæssigt udbetalte beløb er store.

Nyuddannet bør på kursus

Landssamarbejdsudvalget pålagde to nyuddannede læger med "afvigende" ydelsesmønster på henholdsvis 392.000 kroner og 583.000 kroner at betale pengene tilbage.

Den ene læge fik en advarsel. Den anden en bod og en advarsel samt et kursus til at forstå overenskomsten.

Et gennemgående træk i TV 2 Fyns aktindsigt er, at flere læger ikke svarer på henvendelserne, og at lægerne ikke følger overenskomsten.

For eksempel skulle 32 klinikker betale honorar for planlagte telefonkonsultationer tilbage, fordi de ifølge overenskomsten skal tilbyde patienten at være med på video.

Det havde ingen af klinikkerne gennemført en eneste gang i et helt år. Derimod havde de 600 telefonkonsultationer.

Det kan også være reglen om, at en læge som udgangspunkt kun må gennemføre en konsultation per patient om dagen.

Test uden fremmøde - 800.000 retur

I TV 2 Fyns seneste aktindsigt gøres det også gældende, at en fælles faglig forståelse inden for fagspecialet gælder som argument for at fortolke overenskomsten.

En speciallæge gennemførte såkaldte breath tests for patienter fra andre kollegaer, men uden patientfremmøde.

Regionen krævede derfor 2,9 millioner retur.

Sagen er endt med en tilbagebetaling på 800.000 kroner.

Der er også sager, hvor læger kollektivt under corona-panademien tog honorar for at sende en mail til patienten om, at han eller hun ikke har covid, selv om alle selv gratis kan slå resultatet op i patientjournalen.

Sidste år resulterede det ifølge TV 2 i historiens største tilbagebetalingssag på 15,8 millioner kroner fra 450 lægehuse.

Og så er der de mere specielle og også principielle sager, viser TV 2 Fyns aktindsigt.

For eksempel en læge, der havde solgt sin praksis og var gået på pension og derfor ikke kunne tvinges til at tilbagebetale for meget udbetalt honorar, fordi kravet var fremsat to år efter pensioneringen.

Andre sager er tidligere afgjort efter samme mønster, fordi der ikke er kutyme for, at læger, der har solgt deres praksis skal straffes.

Aktindsigten afslører også, at en læge godt kunne få honorar for ved to lejligheder at sige til patienten, at han ikke vidste noget om patientens kæbe- og om tandsmerter.

Desuden har Landssamarbejdsudvalget besluttet, at en psykolog, der drev en fælles praksis med en kollega, ikke kunne forpligtes til at tilbagebetale 1,9 millioner kroner for kollegaens misbrug af overenskomsten efter, at kollegaen var stoppet.

Andre sager afgjort i Landssamarbejdsudvalget i 2023-2024



Oversigt

    Oversigt