16. sep. 2024 kl. 21:00
Alex Syrik

Før kæmpe retssag om millionsvindel: Læger får særbehandling bag lukkede døre

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Region Syddanmark har som den eneste region i Danmark valgt at lukke af for offentlighedens indsigt i sager, der har med lægernes honorarer og fortolkning af overenskomsten at gøre. Det er tosset, mener politikere i udvalget.


Tirsdag er det regnskabets time for praktiserende læge Jette Aaen fra Svendborg.

Her er Svendborg-lægen ved retten i Svendborg tiltalt for bedrageri og databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Sagen vedrører svindel for 4,2 millioner kroner i forbindelse med afregning af ydelser og konsultationer til Region Syddanmark og føres som en tilståelsessag.

Læs også: Læge snød med 16.500 falske ydelser - nu vil politiet tage hendes millionvilla
Gå tilbage Del
21. jun. 2024 kl. 15:31
Fyn

Læge snød med 16.500 falske ydelser - nu vil politiet tage hendes millionvilla

Grafik: TV 2 Fyn

Sag mod 63-årig sydfynsk læge vokset til 4,2 millioner kroner. Anklager vil konfiskere en villa i Svendborg og en lejlighed i København.


Den sydfynske læge Jette Aaen sigtes for at have snydt skatteborgerne for et langt større beløb end hidtil antaget. Det fremgår af en retsmødebegæring, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Her fremgår det, at den 63-årige Jette Aaen siden 2016 - indtil en politianmeldelse af Region Syddanmark i 2021 - nåede at snyde for 4,2 millioner kroner.

Et beløb, der angiveligt er vokset kraftigt under politiets efterforskning. Hun er sigtet for bedrageri og databedrageri af særlig grov karaktér.

Allerede i april 2021 blev lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen politianmeldt af Region Syddanmark for bedrageri på "ikke under 1,1 millioner kroner", som der står i politianmeldelsen, med honorar-afregningen. De drev sammen en lægeklinik i Svendborg. 

Ole Bjørn Rasmussen er sigtet særskilt i en verserende straffesag i samme sagskompleks, hvor der endnu ikke er udarbejdet anklageskrift, oplyser anklagemyndigheden.

Thomas Larsen Bjerre
Lægerne Aaen og Rasmussen åbnede i november 1997 og lukkede ved udgangen af 2022.

Det økonomiske mellemværende med regionen er tilsyneladende et afsluttet kapitel, da lægerne ifølge regionudvalgsmedlem Carsten Sørensen (DF) har tilbagebetalt 1,1 millioner kroner til regionen.

Men der er under den kommende retssag ved retten i Svendborg mulighed for at rejse yderligere erstatningskrav.

Vil konfiskere to ejendomme

Inden de to læger blev frataget retten til at drive selvstændig lægevirksomhed, oplyste regionen, at det samlede beløb, der er i spil, var op mod 1,7 millioner kroner.

Sagen kommer ifølge retsmødebegæringen til at køre som tilståelsessag i september og med krav om bøde og konfiskation af to af den fynske læges ejendomme.

- Det er forventningen, at der bliver tale om en tilståelsessag ud fra de forklaringer, som den sigtede har givet til politiet, siger senioranklager Karina Winther Juhlin.

Thomas Mengers Karstensen

Rent formelt bliver der først tale om en tiltale mod Jette Aaen og en tilståelsessag, hvis og når Jette Aaen erkender sig skyldig efter anklageskriftets indhold under retssagen i september.

Anklagemyndigheden forlanger konfiskation for de 4,2 millioner kroner i friværdien hos Jette Aaens villa på Kogtvedvej i Svendborg til et beløb på tre millioner kroner og en ejerlejlighed på Georgs Marshalls Vej i København til et beløb på en million kroner.

Lægeparret ejer villaen og lejligheden sammen. Der er ifølge BBR-oplysningerne tale om en fritliggende murstensvilla på 239 kvadratmeter opført i 2003 med tilhørende ridebane og bygning til træning og opstaldning af heste. Huset ligger knap 300 meter fra Svendborgsund.

Thomas Mengers Karstensen
Alex Syrik

 

Lejligheden, der ligger på sjette sal i det mondæne kvarter på Enghave Brygge ved Sydhavnen i København, er på 60 kvadratmeter, og ifølge BBR købte lægeparret lejligheden i 2022 for knap 4,3 millioner kroner, altså efter regionens politianmeldelse i april 2021.

Ifølge Karina Winther Juhlin er det ikke et usædvanlig skridt i sager om økonomisk kriminalitet at konfiskere ejendomme. Desuden er kravet, at Jette Aaen indtil videre frakendes retten til at administrere eller på anden måde håndtere afregning af honorar i forbindelse med lægelige ydelser.

Lægerne har tidligere fået inddraget deres ret til at drive egen lægepraksis.

I kølvandet på den beslutningen blev Jette Aaen ansat hos Alles Lægehus i Faaborg, mens Ole Bjørn Rasmussen suspenderede sin bestalling. Alles Lægehus i Faaborg er en del af en kæde med 32 lægehuse over hele Danmark, som DR-programmet Kontant satte fokus på, for at tage betaling for behandlinger, patienterne ikke får.

Thomas Mengers Karstensen

Efter at Kontant afdækkede uregelmæssigheder i lægehus-kæden Alles Lægehus, har Region Syddanmark siden marts måned foretaget et ekstraordinært tjek af regionens lægeklinikker.

Her har man særligt kikket klinikker efter i sømmene, der har et bemærkelsesværdigt mønster i sin afregning af ydelser.

Alles Lægehus oplyser, at Jette Aaen fortsat er ansat i Alles Lægehus i Faaborg.

Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere vurderet, at Jette Aaen ikke skal have frataget sin autorisation. 

Helt præcist går anklagerne på overtrædelser af straffeloven for at have givet forkerte oplysninger om lægelige ydelser både i almen praksis og i lægevagten.

Jette Aaen er tiltalt for at have fået udbetalt knap to millioner kroner for 16.540 ydelser, der aldrig har fundet sted, afregnet 529.000 kroner for 4.700 konsultationer fremfor de mindre indtægtsgivende telefonkonsultationer, opkrævet tillægsydelser uberettiget for 596.000 kroner og modtaget 419.000 kroner for ydelser, der ikke var foretaget.

Derfor bringer vi navnet

TV 2 Fyn bringer normalt kun navn på en tiltalt, når der er afsagt dom og dommen er på mindst to års ubetinget fængsel.

I denne sag bringer vi navnet på Jette Aaen, inden sagen har været for retten, af flere årsager. Dels er der tale om en sag med stor offentlig og årelang interesse, dels har Jette Aaen stadig sin lægeautorisation og kan dermed stadig arbejde som læge. Vi vurderer, at hensynet til at fremtidige patienter kender til sagen, vægter højere end hensynet til Jette Aaen.

Af anklageskriftet fremgår det desuden, at der er tale om en tilståelsessag, hvor Jette Aaen erkender anklageskriftets indhold.

Efterfølgende forsøgte hun ifølge retsmødebegæringen at dække over dele af bedrageriet ved at tilføje noter i journalerne.

Desuden afregnede hun 1.983 stk. ikke foretagne ydelser til en samlet værdi på 214.000 kroner. Hertil snød hun fra 2018 til 2020 med afregninger for i alt 518.000 kroner i lægevagten.

Andre sager

Det er første gang, Region Syddanmark får en læge i retten for fusk med afregning af ydelser.

I 2019 mente regionen ellers, at man havde en god sag mod en speciallæge, der ifølge regionen uberettiget havde fået udbetalt 750.000 kroner, som regionen ikke mente, der var dækning for.

Men her sagde politiet og siden statsadvokaten nej til at udarbejde anklageskrift i sagen, hvorefter regionen truede med at fratage lægen ydernummeret, da tilliden til lægen var væk.

Strafferammen for forholdene i retsmødebegæringen kan være både bøde og frihedsstraf.

Senioranklager Karina Winther Juhlin ønsker ikke på forhånd at oplyse, hvilken straf anklagemyndigheden vil gå efter.

TV 2 Fyn har været i telefonisk kontakt med både Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, men ingen af dem har nogen kommentarer til sagen.

Men det er tilfældigheder, der gør, om sådanne sager kommer til offentlighedens kendskab, og regionspolitikerne og lægerne i Region Syddanmark er selv med til at trække gardinerne ned.

For i modsætning til alle andre regioner i Danmark udarbejder Region Syddanmark ikke offentlige dagsordener og referater fra de møder, hvor læger og regionen blandt andet behandler "uheldige" sager om snyd og fejlopkrævninger.

Det sker i samarbejdsudvalget for almen praksis og for speciallæger. 

- Der er et stort potentiale i at opdage mere snyd, og jeg forstår ikke, at vi som politikere lader lægerne bestemme, at der skal være total lukkethed om møderne. Lægerne driver en privat forretning, og vi hører alt for mange gange at læger, der er kreative med honorar-opkrævningen blot beklager, siger undskyld og derefter slipper med at betale pengene tilbage. Sådan fungerer det ikke i det virkelige liv. Her bliver man fyret og bortvist fra arbejdspladsen, siger Annette Blynel, der repræsenterer SF i samarbejdsudvalget.

Læs også: Efter sag om millionfusk: Region bruger millioner på øget kontrol med læger
Gå tilbage Del
8. jun. 2021 kl. 7:51
Opdateret: 8. jun. 2021 kl. 11:10

Efter sag om millionfusk: Region bruger millioner på øget kontrol med læger

Efter TV2 Fyns afdækning af opsigtsvækkende sag om millionfusk med honorarudbetalinger til to læger fra Svendborg, er Region Syddanmark nu klar til at opruste kontrollen betragteligt.



  • I bagklogskabens klare lys burde vi have gjort det her for lang tid siden, erkender næstformand.


Opdateret

  1. Artiklen er gennemskrevet med blandt andet udtalelser fra Poul-Erik Svendsen (S), næstformand i Region Syddanmark. - I bagklogskabens klare lys burde vi have gjort det her for lang tid siden, erkender næstformand.

Det bliver fremover sværere for læger at snyde med honorarudbetalingerne.

Et politisk flertal i Region Syddanmark er nu parat til at bruge en millioner kroner på it-robotter, der bedre kan opfange udsving i honorartildeling til læger og opruste kontrolindsatsen med 1,8 millioner kroner til ansættelse af tre ekstra kontrollanter i regionens praksisafdeling. I forhold til det nuværende kontrolniveau er der tale om en betragtelig oprustning.

Beslutningen kommer efter, at TV 2 Fyn har afdækket sagen om to sydfynske læger, der fuskede med ydelserne. Regionen har politianmeldt lægerne og indgået en tilbagebetalingsaftale på 1,1 millioner kroner. 

Fem hovedpunkter til en styrket kontrolindsats er allerede udpeget, og konkret foreslår regionen at afsætte en million kroner til udvikling af IT-robotter, der skal kunne opdage mistænkelige mønstre i udbetalinger af ydelser til praktiserende læger. 

Robotterne skal gennemsøge databasen over de afregnede ydelser og honorarer for mistænkelige ydelsesmønstre, og dermed opdage store afvigelser inden for enkeltydelser, som ikke umiddelbart giver udslag i de faste kontrolstatistikker.

Desuden skal der ifølge forslaget bruges 1,8 millioner kroner til at ansætte tre nye medarbejdere. Det fremgår af et notat fra udvalgets dagsorden.

Lige nu er der tre ansatte, som beskæftiger sig med økonomi, data og kontrol med regionens udbetalinger til på praksisområdet. Region Syddanmark vurderer, at hvis en øget kontrolindsats kan betyde en besparelse på en promille, vil regionen kunne spare fem millioner kroner om året.

Poul-Erik Svendsen (S), næstformand i Region Syddanmark, mener, at det er en rigtig god idé at opruste på kontrollen med læger.

- Det er helt klart nødvendigt. Socialdemokraterne giver fuld opbakning til øget kontrol. Det er i alles interesse, også i lægernes interesse, at der ikke dukker de her historier op med jævne mellemrum. Vi bliver nødt til at få et bedre kontrolsystem.

Er det du siger her så et udtryk for, at kontrollen reelt ikke har været god nok?

- Ja. Jeg vil ikke placere ansvaret hos embedsværket. Det er et politisk ansvar, at vi ikke har været prioriteret kontrollen tilstrækkeligt.

De her sager er jo dukket op med jævne mellemrum gennem adskillige år. Hvorfor har det taget jer så lang tid at nå til en erkendelse af, at kontrollen ikke har været tilstrækkelig?

- I bagklogskabens klare lys burde vi også have gjort det her for lang tid siden. Det er så ikke sket. Men nu gør vi noget, siger Poul-Erik Svendsen.  

Regionen udbetaler årligt cirka 4,9 milliarder kroner til praktiserende sundhedspersonale. 

Hvem udbetaler Region Syddanmark til?

Region Syddanmark udbetaler honorar til 1.948 ydernumre. De fordeler sig således:

  • Almen praksis: 353
  • Vagtlæger: 321
  • Praktiserende speciallæger: 155
  • Tandlæger: 278
  • Fysioterapeuter: 411
  • Kiropraktorer: 62
  • Fodterapeuter: 146
  • Psykologer: 171
  • Apoteker: 51


Kilde: Region Syddanmark

Sydfynsk lægepar svindlede i årevis

Region Syddanmarks fokus på kontrol med udbetalinger til læger sker i kølvandet på en række afsløringer fra TV 2 Fyn. 

Afsløringerne går blandt andet på, hvordan lægerne Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen fra Svendborg over en årrække har snydt Region Syddanmark for op mod 1,7 millioner kroner. 

Svindlen er blandt andet sket ved at indberette ydelser til højere takster, end det, der egentlig er udført, ligesom de i nogle tilfælde har opkrævet betaling for behandlinger eller undersøgelser på patienter, som aldrig har fundet sted. 

Det er altså blandt andet den type svindel, som regionen nu foreslår at sætte en stopper for med en øget kontrol. 

Både Region Syddanmark og en tidligere patient har politianmeldt lægerne fra Sydfyn.

Derfor nævner vi navne på læger

TV2 Fyn har valgt at bringe navnene på lægerne i denne sag af hensyn til deres tidligere og nuværende patienter. Lægerne har i en række tilfælde misbrugt patienters personlige oplysninger til at sende regninger til Region Syddanmark, for ydelser som reelt ikke har fundet sted. Der er derfor risiko for, at patienters fortrolige sundhedsoplysninger er forkerte. TV2 Fyn vurderer, at patienterne har ret til at vide, at der er risiko for, at deres sundhedsoplysninger ikke er korrekte. TV2 Fyn vurderer derfor, at hensynet til patienterne vægter højere end hensynet til lægerne.

I 2021 satte regionen penge af til at ansætte yderligere tre medarbejdere i kontrolfunktionen.

- Og min fornemmelse er, at de har mere end tjent deres penge hjem, siger Annette Blynel.

Hun bakkes op af regionrådsmedlem Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti, der gerne ser en yderligere styrkelse af området, og at udvalget gør som alle andre samarbejdsudvalg i landet, nemlig åbner for det arbejde, der pågår i samarbejdsudvalget.

Andre regioner undrer sig

Lukketheden har ikke kun vakt opsigt i den syddanske region. 

Ifølge en aktindsigt til Altinget fra marts måned i år i korrespondancen mellem ansatte i forvaltningerne for almen praksis i alle fem regioner samt i Danske Regioner, udfordrer en chef i Region Hovedstadens forvaltning Region Syddanmarks argumenter for lukketheden. 

Læs også: Efter afsløring af fynsk lægefusk: Nu strammer hovedstaden kontrol med speciallæger
Gå tilbage Del
12. okt. 2021 kl. 8:40

Efter afsløring af fynsk lægefusk: Nu strammer hovedstaden kontrol med speciallæger

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

På et møde tirsdag strammer Region Hovedstaden kontrollen med speciallæger. Det sker i kølvandet på en svindelsag mod en københavnsk anæstesilæge og TV 2 Fyns aktindsigt, der har afsløret 42 sager på ti år.


Efter TV 2 Fyns afsløringer af lægeparret i Svendborg, der har svindlet for 1,7 millioner kroner, er der dukket flere sager op i andre regioner.

De seneste dage har TV 2 Nyheder kunnet afsløre en københavnsk anæstesilæge i en årelang overfakturering af ydelser for 7,5 millioner kroner.

Lægen, Stig Dahm, vil dog kun betale de 2 millioner kroner retur. Resten af beløbet er forældet, mener han.

Sagen er den største sag om uregelmæssigheder i de danske speciallægers honorar-afregning i ti år, men blot en af de 42 sager, som en aktindsigt fra Speciallægesamarbejdsudvalget til TV 2 Fyn i juni måned afslørede har fundet sted siden 2012.

Sagerne har betydet, at lægerne har betalt 27 millioner kroner tilbage til landets regioner, men kravene har været langt større og viser, at tillid måske er godt, men kontrol bedre.

På baggrund af TV 2 Fyns afsløringer henvendte Dansk Folkeparti sig 17. august til regionsrådet i Region Hovedstaden for at få administrationen til at fremlægge forslag, der kan skærpe indsatsen over for snyd. Desuden ønskede man en redegørelse for, hvilke sanktioner det skal have for læger, der snyder.

Dansk Folkeparti tog sagen op

I henvendelsen fremhævede Dansk Folkeparti konklusionerne fra TV 2 Fyns aktindsigt: At 32 af de 42 sager var henhørende i Region Hovedstaden, at lægerne havde været nødt til at tilbagebetale 27 millioner kroner.

Men at kun to af lægerne har fået frataget retten til at praktisere, og kun to af de 42 sager er endt med en bod til lægerne.

Tirsdag skal Region Hovedstaden atter have sagen på dagsordenen. 

Udspillet fra administrationen er dog fortroligstemplet af hensyn til de videre forhandlinger med  Foreningen af Speciallæger, FAS.

Tavshed i Region Syddanmark

Mens administrationen hos Region Hovedstaden har udarbejdet en liste over de mange sager og der økonomiske omfang, holder Region Syddanmark kortene tæt til kroppen.

Fredag i sidste uge fik TV 2 Fyn aktindsigt i de seks sager, der vedrører regionens speciallæger.

Regionens praksisafdeling ønsker alene at oplyse, at der har været en sag i 2012, tre sager i 2013, en sag i 2014 og en sag i 2015.

Specialægesag fra Syddanmark 

Men vil gerne bekræfte, at sagen i 2015 vedrører en allerede kendt sag, der først blev afsluttet i 2019.

I sagen fra 2015 anmeldte Region Syddanmark en hudlæge til politiet, der dog frafaldt sagen, fordi det ikke kunne godtgøres, at der bevidst var snydt med ydelserne. Sagen blev afsluttet med en bod på 25.000 kroner til lægen og tilbagebetalingskrav på 219.000 kroner.

Svendborg-sag

I de øvrige sager henviser regionens prakisafdeling til, at regionens samarbejdsudvalg for speciallæger ikke er en del af regionens forvaltning og derfor ikke omfattet af reglerne for aktindsigt.

Problemerne med at tæmme de alt for kreative læger er ikke af nyere dato. Tilbage i 2012 slog Rigsrevisionen fast, at der er behov for ændrede rammer for "at styrke indsatsen, der giver regionerne bedre styrings- og kontrolmuligheder".

Region Syddanmark besluttede i juni måned at sætte 1,8 millioner kroner af til yderligere medarbejdere, der kan styrke kontrollen med de praktiserende læger og speciallæger.

Det skete på baggrund af sagen mod de to praktiserende Svendborg-læger Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, der er blevet politianmeldt for uberettigede honorarer på 1,7 millioner kroner.

Lægerne har indgået en tilbagebetalingsordning med regionen på 1,1 millioner kroner.

Sagen ligger fortsat til undersøgelse hos Fyns Politi.

Sagen er blot en af de 22 sager, der har været mod praktiserende læger i Region Syddanmark, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn fik hos Landssamarbejdsudvalget for praktiserende læger i maj måned i år.

- Der har hos os været et politisk ønske generelt at have så stor åbenhed om dagsordener som overhovedet muligt, skriver chefen.

Det bakkes i en anden mail op af en chef i forvaltningen i Region Nordjylland.

- Jeg støtter, at så meget åbenhed som muligt vil være i vores interesse.

I den seneste dagsorden fra samarbejdsudvalget i Region Hovedstaden kan man læse om en efterregning på 260.000 kroner til 138 læger, der har fået honorar for lægehjælp til sig selv, aktuelle spørgsmål om udskrivelsen af slankemidlet Ozempic og problemer med læger, der i strid med overenskomsten på deres hjemmesider indskærper, at man kun må tale om et emne under én konsultation.

Intet sket i Region Syddanmark

I marts udtalte formanden for samarbejdsudvalget for almen praksis i Region Syddanmark, Venstres Pernelle Jensen til Altinget, at hun så positivt på en større åbenhed om samarbejdsudvalgets arbejde.

Pernelle Jensen henviser til kommunikationsafdelingen, og her oplyses det i et skriftligt svar, at der ikke er planer om at åbne dagsordenerne.

Annette Blynel oplyser desuden, at sagen ikke har været på dagsordenen. 

Millionbeløb retur

TV 2 Fyn har af flere omgange omtalt sager, hvor læger er blevet anmeldt for svindel, blevet frataget deres ret til at praktisere, har fået advarsler eller er blevet pålagt at betale millionbeløb tilbage.

Men det er sager, der kun er kommet for en dag, fordi de er blevet anket til Landssamarbejdsudvalget for almen praksis eller speciallæger.

Landssamarbejdsudvalget har nemlig valgt at give TV 2 Fyn indsigt i sagsfremstillinger og afgørelser i anonymiseret form.

- I samarbejdsudvalget i Region Syddanmark har vi aldrig fået et samlet overblik over kontrolsagerne. Vi får kun omtalt nogle af de større sager. Problemet med behandlingen i udvalget er også, at vi ikke kan træffe beslutninger i udvalget, hvis vi er uenige med lægerne., fordi udvalget består af lige mange læger og politikere, siger Annette Blynel.

Rodet takstsystem

TV 2 Fyn har søgt aktindsigter i Landssamarbejdsudvalget afgørelser for praktiserende læger og speciallæger helt tilbage til 2012.

Og ud over de systematiske overfaktureringssager består en stor del af sagerne om fortolkningstvivl af overenskomsten - for det meste læger, der fastholder, at de skal have en anden og højere takst end den, regionen mener er korrekt.

Læs også: Patienter anmelder speciallæger på stribe: Krævede honorar for patient, der havde været død i tre år
Gå tilbage Del
18. jul. 2021 kl. 9:51

Patienter anmelder speciallæger på stribe: Krævede honorar for patient, der havde været død i tre år

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/Arkiv

I 42 tilfælde har speciallæger misbrugt deres overenskomst med regionerne, og næsten halvdelen af sagerne er opdaget af patienter. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået hos Speciallægelandssamarbejdsudvalget. I alt har speciallæger betalt over 27 millioner kroner retur til regionerne siden 2012.


Honorar for ydelser hos en død patient, opdigtede operationer og konsultationer, og opkrævning for kosmetiske operationer både hos sygesikringen og hos patienten.

Listen er lang over misbrug af overenskomsten mellem landets regioner og speciallæger.

En aktindsigt til TV 2 Fyn hos Speciallægelandssamarbejdsudvalget viser, at danske speciallæger har betalt over 27 millioner kroner tilbage til regionerne som følge af misbrug og misforståelser af overenskomsten.

Der er tale om i alt 42 sager siden december 2012. Seks af sagerne drejer sig om beløb på over en million kroner. I 14 af sagerne er beløbene på mindst 100.000 kroner.

- Når man begynder at udskrive regninger til døde personer, så er der et ret betydeligt problem. Og der er helt sikkert også et mørketal og endnu flere sager end de 42, fordi det langt fra er alle patienter, der klager eller tjekker op på, hvad lægen har taget af betaling for deres behandling, siger Niels Jørgen Langkilde, landsformand i Patientforeningen.

Tallene kommer i kølvandet på, at TV 2 Fyn i den seneste tid har afsløret en af de største svindelsager på lægepraksisområdet i nyere tid vedrørende lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, der menes at have svindlet for op mod 1,8 millioner kroner. 

Lægeparret har erkendt svindel og indgået forlig for 1,1 million kroner, men er blevet politianmeldt af Region Syddanmark og har fået frataget sin ret til at drive egen lægepraksis fra september. 

Vi har også afdækket, at der i løbet af de seneste ti år har været 22 sager i landets regioner om ankesager i praktiserende lægers honorering. Men det er altså også et problem, der gør sig gældende for speciallægerne.

- Jeg er meget trist over, hvor meget I har kunnet grave frem. Det lægger op til, at der skal gøres noget ved det her. For det er stødende for almindelige mennesker, at der sker så meget snyd fra højtbetroede medarbejdere. Det er fint, man viser tillid. Men overdrevet tillid er der altid nogen, der misbruger, siger Niels Jørgen Langkilde. 

Borgere har opdaget misbrug

Seks af de 42 sager er fra Region Syddanmark, fire sager i Region Sjælland og 32 sager i Region Hovedstaden.

Region Midtjylland og Nordjylland har ikke haft sager i de godt ni år, hvor regionerne har registreret misbrug af overenskomsten.

I op mod halvdelen af tilfældene er regionerne blevet gjort opmærksom på misbrug af overenskomsten af almindelige borgere, der har tjekket ydelserne på sundhed.dk.

Flere af borgerne har reageret på, at lægerne har trukket regionen for konsultationer og operationer, som aldrig har fundet sted, kosmetiske operationer, som patienten også selv har betalt for, og i et enkelt tilfælde blev en regning i 2013 efterfølgende afvist af regionen, fordi patienten var død i 2010.

Speciallæge-landssamarbejdsudvalget, der fungerer som ankeinstans for regioner og speciallæger i regionerne, har anonymiseret alle afgørelser, men TV 2 Fyn har kunnet identificere to af de afgjorte sager fra 2019 og 2020 til Region Syddanmark.

Sager fra Syddanmark

I sagen fra 2019 anmeldte Region Syddanmark en hudlæge til politiet, der dog frafaldt sagen, fordi det ikke kunne godtgøres, at der bevidst var snydt med ydelserne. Sagen blev afsluttet med en bod på 25.000 kroner til lægen og tilbagebetalingskrav på 219.000 kroner.

Oprindeligt ville regionen have frataget lægen retten til at praktisere.

I en anden sag, der omfatter tre regioner - herunder Region Syddanmark - erkendte en narkoselæge at have opkrævet 1,9 millioner kroner for meget for anæstesiydelser igennem flere år.

Speciallæge-landssamarbejdsudvalget besluttede i december 2020, at lægen skulle udelukkes fra at praktisere efter overenskomsten. 

Udelukkelse

Men fratagelse af retten til at praktisere er kun sket i to ud af 42 tilfælde.

I 2015 opdagede en tidligere patient på sundhed.dk, at der var opkrævet for 29 konsultationer i hendes navn, som hun intet kendte til.

Lægen blev i byretten pålagt at tilbagebetale 2,2 millioner kroner til regionen for en lang række uberettigede honorarer og midlertidigt frataget retten til at være læge.

I de fleste sager pålægges lægerne dog kun at betale de for meget betalte beløb tilbage, enkelte får en advarsel eller misbilligelse af udvalget. Kun i to tilfælde har en speciallæge fået en bod. I det ene tilfælde på 10.000 kroner. I det andet på 25.000 kroner.

- Lægerne bliver ikke straffet nok på deres levebrød. Straffen må være noget hårdere, især når systemet bygger på tillid. Man kører med så kompliceret et overenskomstsystem, at de kan sidde og undskylde sig med alle mulige ting, når de bliver afsløret i at tage for meget, siger Niels Jørgen Langkilde.

Han foreslår at gøre aflønningen af lægerne afhængig af den tid, de bruger sammen med patienterne. I dag får lægerne en lang række forskellige takster for forskellige behandlinger. Derudover bør der være mere kontrol ifølge Niels Jørgen Langkilde.

- Det er helt klart, at når folk kan afsløre så meget ved selv at gå ind, har vi brug for mere kontrol. Enhver der har kørt sit gule sygesikringskort igennem, når man kommer til sin behandling, kan køre det igennem igen, når man er færdig og godkende de behandlinger, man har fået. Folk har en interesse i, at de ved, at de får noget for deres skattepenge.

7,2 millioner for meget

I 2013 måtte to øjenlæger betale 7,2 millioner kroner tilbage, fordi de havde behandlet og fået betaling af sygesikringen for alt for mange patienter i forhold til den grænse, overenskomsten fastsatte.

Sagen blev opdaget efter et anonymt tip. 

Ingen af lægerne blev pålagt bod eller andre sanktioner for overtrædelsen.

Det samme gælder en sag, hvor en speciallæge blev pålagt at tilbagebetale, fordi lægen både tog betaling for ultralydsskanning og mammografiscreening.

Her blev speciallægen pålagt at betale 3,8 millioner kroner retur, men uden yderligere sanktioner.

Kun én lægeklage

En lang række sager vedrører såkaldt analogisering, hvor læger uretmæssigt har taget betaling for ydelser, der ikke er omfattet af overenskomstens takstliste.

I det tilfælde kan man i undtagelsestilfælde og akut opståede situationer, men netop kun i undtagelsestilfælde, opkræve en takst for en operation af sammenlignelig karakter.

I 41 ud af 42 sager er det regionerne, der har startet sagerne, men i et enkelt tilfælde har en speciallæge opkrævet 409.000 kroner i efterbetaling fra regionen for fejlagtig afregning. 

Ved en nærmere granskning fandt regionen imidlertid modkrav for lægens overtrædelser af overenskomsten på 329.000 kroner - hvorefter regionen kun skulle betale 79.300 kroner tilbage til lægen. 

- Med den nye taksttabel, som PLO netop har vedtaget, er vi ikke kommet et skridt videre. Det er faktisk kun blevet endnu mere omfangsrigt og indviklet at sætte sig ind i taksterne, siger Annette Blynel, der mener, at man burde overveje en revision af takstsystemet.

Så sent som sidste år indskærpede statsrevisorerne igen, at regionerne er for dårlige til at holde styr på de ni milliarder kroner, som landets læger hvert år får udbetalt i honorarer.

Statsrevisorer: Utilfredsstillende

Det er en kritisk statsrevisorerne flere gange har rejst over en ti-årig periode.

- Indsatsen er utilfredsstillende, sagde Mette Abildgaard (K), der er formand for statsrevisorerne.

Læs også: Trods ti års kritik: Læger kan stadig snyde sig til flere penge fra regionen
Gå tilbage Del
20. mar. 2023 kl. 23:03

Trods ti års kritik: Læger kan stadig snyde sig til flere penge fra regionen

Anders Høgh

Selvom Region Syddanmark i 2021 skiftede system, så de bedre kunne kontrollere de honorarer, der bliver udbetalt til de praktiserende læger, så er kontrollerne ikke gode nok. Det slår statsrevisorerne fast mandag.


Region Syddanmark er ikke gode nok til at kontrollere de praktiserende lægers honorarer.

Derfor får de sammen med de andre regioner kritik af statsrevisorerne, der mandag kaldte det nuværende kontrolsystem for utilfredsstillende.

Og det er ikke første gang, at systemet møder kritik. De seneste 10 år er regionernes kontrol nemlig ad flere omgange blevet kritiseret, og som det ser ud nu, er der ifølge statsrevisorerne stadig risiko for, at regionernes udbetalinger af honorarer til læger er fyldt med fejl.

- Vi retter i dag en kritik af, at regionerne ikke er i mål i forhold til en del af kontrollen af det, der bliver udbetalt til de praktiserende læger. Der bliver årligt udbetalt omkring ni milliarder til de praktiserende læger, så det er altså mange penge, siger Mette Abildgaard (K), der er formand for statsrevisorerne.

Et tillidsbaseret system

Når en borger går til en praktiserende læge, så fungerer systemet sådan, at lægen sender en regning til regionen, som så sender betalingen tilbage til lægen.

- Det er et tillidsbaseret system. Der er jo mange ydelseskoder, og jeg kunne jo tage en anden ydelseskode end den jeg havde lavet arbejde for. Jeg ville også kunne lave en fiktiv regning på en af mine patienter, som ikke har været i klinikken i dag, siger Birgitte Ries Møller, der er læge og formand for Praktiserende Lægers Organisation Syddanmark.

Hvad tænker du om, at nogen kan udnytte det tillidsbaserede system til egen fordel?

- Det er enormt træls for os andre, at hele standen bliver beklikket, siger Birgitte Ries Møller.

60 millioner regninger

Hvert år modtager de fem regioner cirka 60 millioner regninger fra lægerne, og i 2021 blev der udbetalt omkring ni milliarder kroner til lægerne.

Allerede i 2012 påpegede statsrevisorerne og Rigsrevisionen at kontrollen med udgifter i praksissektoren ikke var tilfredsstillende. Efterfølgende varslede daværende sundhedsminister Astrid Krag (S, tidligere SF) og finansminister Bjarne Corydon (S), at der ville blive lavet et nyt afregningssystem.

Regionerne tog dog først det nye system i brug i 2021.

Det er for lang tid, mener formanden for statsrevisorerne.

- Man bruger ikke den viden, man har om, hvor er risici, hvor er der størst sandsynlighed for at finde noget, der ikke er i orden, siger Mette Abildgaard.

Svindlet for 1,7 millioner kroner i Svendborg

Det er tidligere set, at der er sket fusk med lægernes afregning på Fyn.

I 2021 kom det frem, at et lægepar fra Svendborg havde svindlet for omkring 1,7 millioner kroner, ved at overfakturere og udstede regninger for ydelser, de ikke havde foretaget.

Samme år blev regionernes nye system taget i brug, men der kan altså stadig forekomme fejl i det nye system.

Region Syddanmarks fungerende formand Bo Libergren (V) anerkender kritikken, men hæfter sig også ved noget positivt.

- Der er udfordringer i forhold til vores kontrol af udbetalingerne, men vi glæder os selvfølgelig også over, at Rigsrevisionen har noteret sig, at vi er blevet bedre til at lave vores førkontroller, siger Bo Libergren.

Mette Abilgaard mener da også, at politikerne på Christianborg har et ansvar for at sikre, at regionerne har bedre adgang til at kontrollere de udbetalinger, der ser mistænkelige ud. Det er statsrevisor Lars Christian Lilleholt (V) enig i.

- Udfordringen er blandt andet, at man ikke i dag har mulighed for at få indsigt i patienternes journaler, så regionen kan se på, om et honorar er udbetalt korrekt, eller om det er udbetalt forkert, siger Lars Christian Lilleholt.

Fyns Politi oplyser, at svindelsagen fra Svendborg stadig er under efterforskning, og at der ikke er en tidshorisont på, hvornår den eventuelt ender i retten.

I den forbindelse sagde formanden for de praktiserende læger i Region Syddanmark, Birgitte Ries Møller, følgende:

- Det er et tillidsbaseret system. Der er jo mange ydelseskoder, og jeg kunne jo tage en anden ydelseskode end den jeg havde lavet arbejde for. Jeg ville også kunne lave en fiktiv regning på en af mine patienter, som ikke har været i klinikken i dag.

TV 2 Fyn har forgæves forsøgt både mundtligt og skriftligt siden onsdag at få Birgitte Ries Møller i tale.

For 57 minutter siden

Fynboerne kan se frem til gråvejrsdag med tørvejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Det bliver en dag med gråvejr og dis, som fynboerne onsdag står op til. Temperaturerne vil dog holde sig over frysepunktet hele dagen, med mellem fire og syv grader på hele øen.

Enkelte regnbyger kan kigge forbi, men de fleste vil opleve tørvejr dagen igennem.

Ud på eftermiddagen vil disen være lettet, og enkelte kan endda på lidt kig til solen sidst på dagen.

Langeland Kommune havde landets højeste sygefravær

LYT
Del
Link
kopieret!

Langeland Kommune havde landets højeste sygefravær i 2023. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv, som kommunens vicekommunaldirektør nu forholder sig til over for TV 2 Fyn.

- Der er ingen tvivl om, at sygefraværet på, Langeland har været alt for højt, og det var det også i 2023. Det har vi arbejdet på i 2024, og det kan vi faktisk se resultaterne af allerede, siger Henrik Mott Frandsen, der er vicekommunaldirektør i Langeland Kommune.

I gennemsnit lå sygefraværet blandt kommunens ansatte på 20,9 dage arbejdsdage om året.

Det er dobbelt så meget som det gennemsnitlige sygefravær for samtlige funktionærer på det danske arbejdsmarked.

I går kl. 21:30

Så ondt gør det på hesten at blive skamferet i skeden

LYT
Del
Link
kopieret!

Endnu en gang er en hest blevet skamferet og skåret i skeden på Fyn.


Mandag aften er det sket på en gård i Stenstrup, og dyremishandlingen er virkelig noget, hesten kan mærke.


- Skærer man i en hest, udløser det en smerte og et fysisk ubehag. Den vil reagere ved at flygte væk fra smerten, siger dyrlæge Lars Bak fra Højgård Hestehospital i Morud.


Ud over smerten rammer det også hestens adfærd.


- De bliver mere nedstemte. De vil stå og kigge og ikke udøve normal adfærd som at æde eller gå rundt på folden. De vil sakke bagud fra flokken og få et lavere velbefindende, forklarer Lars Bak.


Kan man tale om, at hesten bliver psykisk påvirket?

- Det tror jeg godt, man kan, men man ved jo ikke ret meget om det. Smerte oplevet hos dyr opleves langt hen ad vejen på samme måde som på mennesker. Så selvfølgelig bliver den påvirket af det og skal have hjælp, siger Lars Bak. 

Læs også: Pernilles hest døde efter grov mishandling - panisk og skrækslagen efter nyt tilfælde
Gå tilbage Del
I går kl. 12:03

Pernilles hest døde efter grov mishandling - panisk og skrækslagen efter nyt tilfælde

Fyn er igen ramt af hesteskamfering.


En hoppe fra en gård i Stenstrup er blevet stukket i nærheden af dens skede, og noget lignende oplevede Pernille Nannberg Brandts hest Eydis for et år siden.


- Det er så forfærdeligt. Jeg bliver panisk og skrækslagen og får ondt i maven. Tænk, hvis der kommer én og skærer i en af mine hopper igen. Jeg er klar til at lægge mig over og sove hos hestene, siger Pernille Nannberg Brandt.


Hoppen måtte dengang aflives.


Dybt uretfærdigt

Pernille Nannberg Brandt har i dag fire heste på gården i Voldtofte, hvor der er i alt otte heste.

Hun er dybt påvirket af det seneste tilfælde af hesteskamfering i Stenstrup, der fandt sted mandag aften. Det vækker minder om en periode, som hun beskriver som “psykologisk terror”.  

- Eydis er meget savnet. Det er dybt uretfærdigt, at jeg skal aflive min hest, fordi der er nogen, der har skåret i hende. Jeg har så ondt af ejeren og hesten, siger Pernille Nannberg Brandt.

TV 2 Fyn har været i kontakt med ejeren af den skamferede hest i Stenstrup. Ejeren bekræfter episoden, men ønsker ikke at udtale sig lige nu.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto

Ét godt råd

Pernille Nannberg Brandt har en række gode råd til ejerne. De skal - for at undgå lignende tilfælde - blandt andet sørge for at få ændret i deres rutiner i stalden, ændre fodretider, stå op og lukke af på forskellige tidspunkter og holde øje med mennesker i området.

Et råd topper dog dem alle. 

- Få sat kamera op, siger Pernille Nannberg Brandt.

I Voldtofte stod mishandlingen på i flere måneder, men her var kameraerne en særlig hjælp. 

Har I oplevet noget lignende, siden I satte kamera op?

- Der har været helt ro på hos os. 7-9-13, siger Pernille Nannberg Brandt, der får en alarm på telefonen, når der er bevægelser på gårdens kameraer.

Aldrig opklaret af politiet

Sagen om de skamferede heste i Voldtofte er dog aldrig opklaret.

- Jeg fik at vide af politiet, at sagen var afsluttet, da de ikke kan komme videre. Sker der noget, er den åben. Politiet kan ikke gøre noget. Det er de sværeste sager at opklare, siger Pernille Nannberg Brandt.

På gården i Voldtofte er der nu sat ekstra hegn op. Der er overvågningskameraer flere steder i stalden og på folden, og der er vildtkamera samt ekstra tråd ved ledåbninger. 

- Det er dyrt at lave ekstra hegn og købe kameraer. Det har været nogle dyre år, men det giver os en sikkerhed. Selvfølgelig kan det stadig ske, erkender Pernille Nannberg Brandt.

Der er set flere lignende tilfælde det seneste år i Jylland og på Sjællænd, hvor to heste er døde som følge af grov mishandling. Nu er mishandlingen igen kommet til Fyn.

- Der må være nogen, der må vide noget. Der må have været nogen, der har set en mærkelig bil eller noget. Det er vanvittigt. Det sker hvert eneste år. Med de tendenser og lyster tænker jeg, det må hænge sammen. Det er uhyggeligt, hvis vi har så mange mennesker, der har sådan en hobby, siger hun. 

Frygten skal bearbejdes

Hun er dog glad for, at sagerne om de mishandlede heste får stor medieomtale, og TV 2 Fyn lavede sidste år dokumentaren “De skamferede heste”. 

- Vi bliver nødt til at gøre noget og tale om det, så vi kan få det stoppet, siger Pernille Nannberg Brandt.

- Ejerne skal snakke om det med nogen, for man får en frygt for at gå på fold. Det er noget, der tager lang tid at bearbejde. De er velkomne til at ringe eller skrive til os.

Det seneste tilfælde med en skamferet hest blev meldt til politiet mandag klokken 18.48. Politiet vil gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet kan fanges på telefon 114. 

TV 2 FYN PLAY | De skamferede heste

2024 January 17, 2024

Serie: De skamferede heste (trailer)

Reagerer hesten anderledes på mennesker?

- Det kan godt være. Hvis den har haft en dårlig oplevelse med et menneske, som har påført smerten, kan man godt forestille sig, at næste gang den kommer i kontakt med et menneske, den måske ikke kender, vil den reagere anderledes, for den forbinder det med ubehag, forklarer dyrlægen.

- Det kan være, at ejeren vil opleve, at hesten vil reagere anderledes, når den møder fremmede mennesker den næste periode, indtil den igen har forbundet fremmede mennesker med noget positivt, siger han.

Traume for hesten

Pernille Nannberg Brandt, der flere gange i løbet af de seneste år har oplevet, at hendes heste bliver skamferet, anbefaler hesteejere at tilkalde en adfærdstræner til deres heste.

- Det er et traume, den skal komme sig over, siger Pernille Nannberg Brandt, som fik sin hest Eydis aflivet, efter at den var blevet skåret i skeden.


Advarsel: Dette billede indeholder voldsomt indhold.
Foto: Privatfoto

Selv om der er en voldsom smerte forbundet med at blive skamferet, kan hesten ofte være hurtig til at hele igen. 

Ifølge dyrlægen vil det tage mellem syv og ti dage. I andre tilfælde har man været nødt til at aflive dyret på grund af dyremishandlingen.

Det seneste tilfælde med en skamferet hest blev meldt til politiet mandag klokken 18.48.

Anders Høgh

Fynbo har vigtig rolle i kulissen for landsholdet

LYT
Del
Link
kopieret!

Tirsdag aften er det danske håndboldlandshold på banen i Herning i sin første VM-kamp mod Algeriet.

Et hold med masser af fynsk aftryk lige fra fynske spillere fra GOG til landstræner Nikolaj Jacobsen fra Thurø og holdleder Keld Wilhelmsen, der selv har haft en stor håndboldkarriere som både spiller og træner i GOG.

Og netop sidstnævnte glæder sig til aftenens VM-kamp i sin nye rolle. Keld Vilhelmsen blev nemlig udnævnt som holdleder for det danske herrelandshold i november 2024.

Arbejdet som holdleder er noget andet, end han har været vant til. Men han ser frem til kampen og går til opgaverne med åbne arme.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

TV 2 Fyn erfarer: Beredskabsaftale sender ikke værnepligtige til Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny beredskabsaftale er på plads, men den sender ikke værnepligtige til Fyn i hundredevis, som folketingspolitikere ellers spåede tidligere på året.

Et nyt beredskabscenter på Fyn er nemlig ikke en del af aftalen, som kommer til at tilføre 145 millioner til at Beredskabsstyrelsen kan løse akutte personale- og lokaleudfordringer.

Det bekræfter flere kilder overfor TV 2 Fyn.

Idéen om et beredskabscenter på Fyn er dog ikke helt ude. Den kommer til at indgå i en langsigtet analysearbejde.

Beredskabsaftalen rummer 14 initiativer, der ifølge aftaleteksten skal tage hånd om "akutte behov i Beredskabsstyrelsen og på cybersikkerhedsområdet".

Den præsenteres på et pressemøde onsdag klokken ni.

Local Eyes

Odense sætter Ringkøbing til vægs i overlegen sejr

LYT
Del
Link
kopieret!

40-24, det blev resultatet af dagens opgør mellem Odense Håndbold og Ringkøbing Håndbold i Kvindeligaen.

Og på papiret burde fynboerne også trække en sejr i dag, for mens Odense ligger på ligaens førsteplads, er Ringkøbing helt i bund.

Kampens topscorer blev Lysa Tchaptchet for Odense Håndbold, som placerede ti mål i kassen.

Næste gang Odense Håndbold tørner ud i Kvindeligaen er 22. januar, hvor de skal møde EH Aalborg.

I går kl. 19:15
Fyn

Claus kan ikke gå i Netto - nu vil han krydse ocean i en robåd

LYT
Del
Link
kopieret!

Forestil dig, at du sidder i en robåd midt på verdens næststørste ocean.


Du har 20 meters bølger under kølen og flere tusinde kilometer til næste stop. Kun dig, dine tre venner, himlen og havet. Sammen skal I klare modvind, knækkede årer og alverdens skader, der måtte komme.


Og forestil dig så, at I alle fire kæmper med PTSD.


Det kan lyde som et mareridt. Men for tidligere betjent Claus Fey og de tre andre i båden Blue Phoenix er det den drøm, som skal hjælpe dem videre efter alle at være blevet syge i tjenesten.


For hvordan kommer man videre efter sygemelding og afskedigelse fra det arbejde, man elsker - og med en diagnose, som gør, at en simpel handletur i Netto føles uoverkommelig?

TV 2 FYN PLAY | Kampen efter tjenesten

Sæson 1 January 10, 2025

Kampen efter tjenesten

Tre eks-betjente og en krigsveteran vil overvinde deres PTSD med årer i hænderne og ar på sjælen.

Verdens hårdeste rotur

Det hele startede med et vanvittigt tilbud fra Mikkel Fredensborg Schmidt. En krigsveteran, som på sin sidste tur til Afghanistan blev sprunget i luften med sin deling og fik PTSD.

- Vil du ro 5000 kilometer over Atlanten?

Få år forinden havde han roet selvsamme tur, som han nu foreslog for Claus Fey. Han vidste, hvor ødelæggende PTSD kan være. Hvor umuligt det kan føles at komme videre. Og hvor meget roturen over Atlanten havde hjulpet ham.

World's Toughest Row
I 2019 roede Mikkel Fredensborg Schmidt (th.) de 5000 kilometerover Atlanten for at sætte fokus på PTSD-ramte veteraner som ham selv.

- Det er en kæmpe udfordring. Man siger, det er den hårdeste sportslige udholdenhedsbegivenhed, der findes, fortæller Claus Fey.

Men selvom alt føltes farligt for Claus, føltes det her rigtigt. Vanvittigt, men rigtigt.

- Det er også en udfordring, hvor man kan udvikle sig og lære rigtig, rigtig meget. Og hvis jeg skal lære at leve med PTSD, er jeg nødt til at arbejde med kontrolleret stress.

Derfor begyndte de at træne op til World’s Toughest Row - og med andre ord: at krydse Atlanterhavet, verdens næststørste ocean, i en robåd. Måske det her projekt kunne blive den hjælp, han så desperat manglede? Og måske kunne de sætte fokus på lige netop det?

Lasse Beck Frost
Trine Frederikke og Christian Rosenberg er også ramt af PTSD som følge af deres tidligere arbejde i politiet. Nu ror de med over Atlanten.

For dem selv og alle de andre

For Claus Fey er langt fra den eneste betjent, som bliver syg af arbejdet. Og på holdet fik de hurtigt to eks-betjente mere - også sygemeldt og afskediget på grund af langvarig PTSD og deraf uarbejdsdygtighed.

Læs også: Claus blev syg af bandekrig - følte sig mere tryg blandt kriminelle end hos familien
Gå tilbage Del
13. jan. 2025 kl. 19:00
Fyn

Claus blev syg af bandekrig - følte sig mere tryg blandt kriminelle end hos familien

De to biler med bandemedlemmer drejer ind på rastepladsen nær Odense Vest tæt efter Claus Feys bil.


Konflikten er på sit højeste. Drab, våben, narko og vold mellem banderne. Claus har netop fulgt den ene til Kolding og tilbage igen. Nu følger de ham.


Mens de går mod hans bil, gemmer Claus pistolen under trøjen og sætter fingeren på aftrækkeren. De banker på ruden. Claus ruller den ned. Spiller dum og spiller med. Registrerer ikke, hvordan hans krop reagerer. Gør, hvad han skal. Hvad han er trænet til.


Men da bandemedlemmerne forlader stedet, går alt inde i ham amok. For efter 18 år i tjenesten var Claus Fey kørt i sænk - ligesom utallige andre betjente.


Mange betjente har været i livsfare

Ifølge en større redegørelse fra VIVE i 2020 har tre ud af fire ansatte i politiet oplevet mindst én livstruende hændelse. Næsten fem procent har fået en psykiatrisk diagnose for en belastningsreaktion som stress, angst, depression eller PTSD.

Og der gik kun få år, fra Claus Fey startede hos Fyns Politi i 2004, til det begyndte at gå galt.

Mennesker døde mellem hænderne på ham i en trafikulykke. Han blev omringet og tævet af maskeklædte hooligans til en fodboldkamp. En PTSD-ramt mand gik til angreb med en køkkenkniv på Claus og en kollega.

Claus Fey drømte om at gøre en forskel og hjælpe andre, da han startede som elev. Privatfoto.

Ironisk nok sidder Claus Fey selv i dag med PTSD. For episoden med bandemedlemmerne på rastepladsen blev afslutningen på det job, som var hele hans identitet. Dog ikke fordi han reagerede forkert i situationen. Tværtimod.

Problemet var, at han reagerede på samme måde, når han skulle købe en liter mælk i Netto. Langsomt, men sikkert var alt omkring Claus Fey blevet farligt.

- Jeg følte mig mere tryg blandt kriminelle og bandemedlemmer, end jeg gjorde hjemme i rolige omgivelser og sammen med min familie. Det var en langt større udfordring.

Forskel på blå og grøn

Til sidst sagde chefen stop. Claus Fey blev tvangssygemeldt og måtte forlade politigården med tårer ned ad kinderne. Nu er han afskediget med en PTSD-diagnose, et overaktivt nervesystem og en knust drøm.

PTSD

Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) er en lidelse, som opstår efter voldsomme, katastrofeagtige psykiske belastninger.

Symptomer er flashbacks, angst, søvnløshed og stærke muskelspændinger. Kroppen er i øget vagtsomhed, man har besvær med at koncentrere sig og huske, og man kan ændre personlighed.

Mange vil være så påvirkede, at de har voldsomt indskrænket livskvalitet og måske ikke kan passe et job.

Kilde: Sundhed.dk

Men afskedigelsen var kun starten. For hjælpen til den sygdom, han havde fået i tjenesten, forsvandt sammen med arbejdet. I modsætning til, hvis uniformen havde været grøn.

Forsvarets veteraner kan få psykologhjælp både før, under og efter udsendelse og har ret til livslang hjælp. Ansatte i politiet kan få 3-5 psykologsamtaler, mens de er ansat.

Og selvom politiet har et støtte- og rådgivningstilbud ved “alvorlig fysisk og psykisk tilskadekomst i tjenesten”, som omfatter tidligere ansatte, er PTSD-ramte betjente, ifølge Rigspolitiet, henvist til de regionale tilbud, hvor der “ses betydelig ventetid på udredning samt markante regionale forskelle”.

Veteran Mikkel Fredensborg Schmidt har fået den hjælp, han havde brug for. Han forstår ikke, at der ikke er samme støtte til PTSD-ramte betjente.

“Vi skylder dem”

Og det er ikke kun tidligere politifolk, som problematiserer det.

Fordi veteran Mikkel Fredensborg Schmidt blev ramt af PTSD på en udsendelse, er psykologhjælp kun et opkald væk. Hele døgnet rundt, resten af livet. Men ikke for hans kone, som er betjent, eller for hans ven Claus Fey.

- Når vi (forsvaret, red.) løber ud, løber de (politiet, red.) ind. Vi skylder simpelthen at hjælpe, når de bliver ramt.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil ifølge TV 2 se på, om og hvordan der skal mere hjælp til PTSD-ramte betjente i det næste politiforlig.

Men det hjælper ikke Claus Fey nu. For hvordan lærer man at leve med et nervesystem, som ser selv det mest ufarlige som farligt?

For Claus, to andre eksbetjente og veteran Mikkel Fredensborg Schmidt er løsningen klar. De vil overvinde deres PTSD ved at krydse Atlanterhavet i en robåd.

- Der er rigtig mange, som ikke har muligheden for at snakke om det. Der er også nogle, som ikke er her mere på grund af PTSD. Jeg ser det som mit formål at tale for dem. Det føler jeg mig forpligtet til, fortæller holdkammerat Trine Frederikke.

Derfor vil de tage turen for alle de betjente, som er kommet til skade i tjenesten - og for foreningen Thin Blue Line, som med frivillige kræfter hjalp de tre tidligere betjente, da de havde det allerværst.

Sofie Kirkegaard Øritsland
Den 14. december havde holdet første officielle event, hvor de skulle ro fra solopgang til solnedgang. Kort efter afgang er der dog allerede problemer.

Lang tur - lang vej

De skulle egentlig have været på vej over Atlanten netop nu, men da deres tidligere hovedsponsor trak sig, måtte de udskyde. Så i december 2026 stiller de tre tidligere betjente og veteranen til start i verdens hårdeste rokonkurrence - hvilket de egentlig har det godt med nu.

For selvom Mikkel Fredensborg Schmidt har været afsted før, står holdet stadig med tre nye roere, fire PTSD-diagnoser og alt fra uforudsete skader til mentale reaktioner.

Men det er en del af pakken - og en del af det, Claus Fey skal overkomme.

- Det kan lyde sindssygt, men jeg ønsker jo faktisk at få det angstanfald derude. Jeg ønsker at blive stresset. Det er også meningen.

- Min PTSD er en del af mig nu. Men jeg har selv et valg om, hvilket liv jeg vil leve, og de udfordringer skal jeg også nok blive klar til.

Tre eks-betjente og en krigsveteran vil overvinde deres PTSD med årer i hænderne og ar på sjælen.
Grafik: Carina Randeris Nielsen

Ikke første gang heste er blevet skamferet på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag modtog Fyns Politi en anmeldelse om, at en hest i Stenstrup var blevet udsat for skamfering af ukendte gerningsmænd.

Det er dog langt fra første gang det er sket på Fyn. Det fik sidste år TV 2 Fyn til at lave dokumentaren “De skamferede heste”. 

Du kan se alle tre afsnit af dokumentaren her:

TV 2 FYN PLAY | SERIER

De skamferede heste

Trods jysk afvisning kan forslag blive virkelighed på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Selv om DBU Jylland i weekenden vendte tommelfingeren nedad til et forslag om ændret inklusion af transkønnede, nonbinære og interkønnede personer, kan anbefalingerne blive til virkelighed andre steder.

En komité har anbefalet, at de selv skal have lov til at vælge, hvilket køn de vil spille med.

SNart vil resten af lokalunionerne tage emnet op. Men beslutningen kan variere i lokalunionerne på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i København.

- Jeg tror, at vi vil se, at der er visse forskelligheder i landet i tilgangen til det her emne. Det skal der være plads til. Det er derfor, vi har forskellige lokalunioner, som har kompetencen til egne turneringer, siger formand Jesper Møller.

I går kl. 17:00
Fyn

Socialdemokratisk byrådsmedlem er advokat for omstridt bygge-bagmand: - Det er da lidt absurd

LYT
Del
Link
kopieret!

Kan man med den ene hånd kæmpe politisk for at slå ned på social dumping og med den anden hånd repræsentere en omstridt bygge-bagmand og konkursrytter, der igen og igen har overtrådt overenskomsten og nu står tiltalt for skattesnyd i millionklassen?


Det spørgsmål rejser sig nu i sagen om tysk-tyrkeren Osman Celik, der har hyret det socialdemokratiske byrådsmedlem Niclas Turan Kandemir som sin forsvarsadvokat.


Torben Knudsen er formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, hvor man igennem en årrække forsøgte at få Osman Celik til at overholde overenskomsten og advarede andre firmaer mod at bruge ham som underentreprenør.


- Det var rigtigt lang tid, at vi havde ham under lup og vi rejste rigtigt mange sager mod ham, siger Torben Knudsen, der derfor blev overrasket, da han så, at det var et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som skulle forsvare Osman Celik.

Torben Knudsen, formand for 3F's bygningsarbejdere i Odense.

- Jeg er med på, at alle har ret til at have en forsvarsadvokat, men jeg synes da godt nok, at det er lidt mærkeligt, at Osman Celik er repræsenteret af et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som jo har en klar politik om at slå ned på social dumping og det samme gælder jo også i Vandcenter Syd, hvor han er formand. Det er da lidt absurd, siger Torben Knudsen.

- Vi lever i et retssamfund

Spørger man Niclas Turan Kandemir er svaret på det indledende spørgsmål dog et rungende ja. Han peger på, at han har arbejdet som forsvarsadvokat i 13 år og igennem årene har haft mange straffesager, der på papiret kunne stå i kontrast til arbejdet som politiker i byrådet.

Tilbage står dog det altoverskyggende princip om, at alle har ret til at have en forsvarer.

- Vi lever jo i et retssamfund, hvor man har ret til at have en forsvarsadvokat. Det skal vi sådan set alle sammen være glade for. Jeg forsvarer aldrig gerningerne, men de rettigheder som folk har i et retssamfund, siger Niclas Turan Kandemir, der understreger, at han ikke har flere kommentarer, mens sagen stadig verserer.

Selve retssagen mod Osman Celik skulle være ført ved Retten i Odense mandag og tirsdag, men blev udsat efter at Osman Celik i 11. time meldte sig syg med smerter i ryggen.

 

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her