Før kæmpe retssag om millionsvindel: Læger får særbehandling bag lukkede døre

Region Syddanmark har som den eneste region i Danmark valgt at lukke af for offentlighedens indsigt i sager, der har med lægernes honorarer og fortolkning af overenskomsten at gøre. Det er tosset, mener politikere i udvalget.

Tirsdag er det regnskabets time for praktiserende læge Jette Aaen fra Svendborg.

Her er Svendborg-lægen ved retten i Svendborg tiltalt for bedrageri og databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Sagen vedrører svindel for 4,2 millioner kroner i forbindelse med afregning af ydelser og konsultationer til Region Syddanmark og føres som en tilståelsessag.

Men det er tilfældigheder, der gør, om sådanne sager kommer til offentlighedens kendskab, og regionspolitikerne og lægerne i Region Syddanmark er selv med til at trække gardinerne ned.

For i modsætning til alle andre regioner i Danmark udarbejder Region Syddanmark ikke offentlige dagsordener og referater fra de møder, hvor læger og regionen blandt andet behandler "uheldige" sager om snyd og fejlopkrævninger.

Det sker i samarbejdsudvalget for almen praksis og for speciallæger. 

- Der er et stort potentiale i at opdage mere snyd, og jeg forstår ikke, at vi som politikere lader lægerne bestemme, at der skal være total lukkethed om møderne. Lægerne driver en privat forretning, og vi hører alt for mange gange at læger, der er kreative med honorar-opkrævningen blot beklager, siger undskyld og derefter slipper med at betale pengene tilbage. Sådan fungerer det ikke i det virkelige liv. Her bliver man fyret og bortvist fra arbejdspladsen, siger Annette Blynel, der repræsenterer SF i samarbejdsudvalget.

I 2021 satte regionen penge af til at ansætte yderligere tre medarbejdere i kontrolfunktionen.

- Og min fornemmelse er, at de har mere end tjent deres penge hjem, siger Annette Blynel.

Hun bakkes op af regionrådsmedlem Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti, der gerne ser en yderligere styrkelse af området, og at udvalget gør som alle andre samarbejdsudvalg i landet, nemlig åbner for det arbejde, der pågår i samarbejdsudvalget.

Andre regioner undrer sig

Lukketheden har ikke kun vakt opsigt i den syddanske region. 

Ifølge en aktindsigt til Altinget fra marts måned i år i korrespondancen mellem ansatte i forvaltningerne for almen praksis i alle fem regioner samt i Danske Regioner, udfordrer en chef i Region Hovedstadens forvaltning Region Syddanmarks argumenter for lukketheden. 

- Der har hos os været et politisk ønske generelt at have så stor åbenhed om dagsordener som overhovedet muligt, skriver chefen.

Det bakkes i en anden mail op af en chef i forvaltningen i Region Nordjylland.

- Jeg støtter, at så meget åbenhed som muligt vil være i vores interesse.

I den seneste dagsorden fra samarbejdsudvalget i Region Hovedstaden kan man læse om en efterregning på 260.000 kroner til 138 læger, der har fået honorar for lægehjælp til sig selv, aktuelle spørgsmål om udskrivelsen af slankemidlet Ozempic og problemer med læger, der i strid med overenskomsten på deres hjemmesider indskærper, at man kun må tale om et emne under én konsultation.

Intet sket i Region Syddanmark

I marts udtalte formanden for samarbejdsudvalget for almen praksis i Region Syddanmark, Venstres Pernelle Jensen til Altinget, at hun så positivt på en større åbenhed om samarbejdsudvalgets arbejde.

Pernelle Jensen henviser til kommunikationsafdelingen, og her oplyses det i et skriftligt svar, at der ikke er planer om at åbne dagsordenerne.

Annette Blynel oplyser desuden, at sagen ikke har været på dagsordenen. 

Millionbeløb retur

TV 2 Fyn har af flere omgange omtalt sager, hvor læger er blevet anmeldt for svindel, blevet frataget deres ret til at praktisere, har fået advarsler eller er blevet pålagt at betale millionbeløb tilbage.

Men det er sager, der kun er kommet for en dag, fordi de er blevet anket til Landssamarbejdsudvalget for almen praksis eller speciallæger.

Landssamarbejdsudvalget har nemlig valgt at give TV 2 Fyn indsigt i sagsfremstillinger og afgørelser i anonymiseret form.

- I samarbejdsudvalget i Region Syddanmark har vi aldrig fået et samlet overblik over kontrolsagerne. Vi får kun omtalt nogle af de større sager. Problemet med behandlingen i udvalget er også, at vi ikke kan træffe beslutninger i udvalget, hvis vi er uenige med lægerne., fordi udvalget består af lige mange læger og politikere, siger Annette Blynel.

Rodet takstsystem

TV 2 Fyn har søgt aktindsigter i Landssamarbejdsudvalget afgørelser for praktiserende læger og speciallæger helt tilbage til 2012.

Og ud over de systematiske overfaktureringssager består en stor del af sagerne om fortolkningstvivl af overenskomsten - for det meste læger, der fastholder, at de skal have en anden og højere takst end den, regionen mener er korrekt.

- Med den nye taksttabel, som PLO netop har vedtaget, er vi ikke kommet et skridt videre. Det er faktisk kun blevet endnu mere omfangsrigt og indviklet at sætte sig ind i taksterne, siger Annette Blynel, der mener, at man burde overveje en revision af takstsystemet.

Så sent som sidste år indskærpede statsrevisorerne igen, at regionerne er for dårlige til at holde styr på de ni milliarder kroner, som landets læger hvert år får udbetalt i honorarer.

Statsrevisorer: Utilfredsstillende

Det er en kritisk statsrevisorerne flere gange har rejst over en ti-årig periode.

- Indsatsen er utilfredsstillende, sagde Mette Abildgaard (K), der er formand for statsrevisorerne.

I den forbindelse sagde formanden for de praktiserende læger i Region Syddanmark, Birgitte Ries Møller, følgende:

- Det er et tillidsbaseret system. Der er jo mange ydelseskoder, og jeg kunne jo tage en anden ydelseskode end den jeg havde lavet arbejde for. Jeg ville også kunne lave en fiktiv regning på en af mine patienter, som ikke har været i klinikken i dag.

TV 2 Fyn har forgæves forsøgt både mundtligt og skriftligt siden onsdag at få Birgitte Ries Møller i tale.

Oversigt

    Oversigt