Bygge-bagmand på Fyn fik minister til at se rødt - nu risikerer tysker fængsel og indrejseforbud
kopieret!
Den tyske byggebagmand Osman Celik risikerer både fængsel, kæmpebøde og indrejseforbud, når han mandag og tirsdag er tiltalt for skattebedrageri ved retten i Odense.
Det fremgår af det anklageskrift, som TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.
Osman Celik har ifølge anklageskriftet snydt for 3,6 millioner kroner i skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag i indkomstårene 2019 og 2020. Det beløb vil anklagemyndigheden have retur samt en bøde på det samme beløb.
Desuden er kravet, at Osman Celik får indrejseforbud i Danmark i seks år.
Fusk og snyd
Som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn tidligere har kunnet fortælle, er Osman Celik to gange blevet idømt konkurskarantæne, fordi han i virksomhederne OC Byg Aps og Optima Plan ApS har betalt medarbejderne sort, snydt i skat, fusket med regnskaber og hævet flere millioner, før firmaerne så endte med at gå konkurs.
Et tredje firma, Hamburg Plan, gik konkurs i starten af 2023.
Men det er oprydningen i Optima Plan, der nu udrulles i retten i Odense.
Trods to konkurskarantæner lykkedes det Osman Celik, der er bosiddende i Hamborg, at fortsætte sin blakkede “erhvervskarriere”, fordi der var huller i det danske karantænesystem.
Osman Celik stod opført på to forskellige adresser i Hamborg, og så troede systemet, at der var tale om to forskellige personer.
Afsløringerne i TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende fik justitsminister Peter Hummelgaard til at se rødt.
- Det er problematisk, hvis ledelsesmedlemmer, der er bosat eller opholder sig i udlandet, kan undgå konsekvenserne af en konkurskarantæne, der pålægges ved en kendelse afsagt af en dansk domstol, sagde Peter Hummelgaard.
I marts 2024 oplyste Hummelgaard i en pressemeddelelse, at han vil give offentlig adgang til konkurskarantæner, men det har dog den begrænsning, at man skal søge Erhvervsstyrelsen, der så afgør, om man har en berettiget interesse i forespørgslen.
Konkursrytter
Osman Celiks danske selskaber beskæftigede sig med gulvstøbning og andet byggearbejde med lavtlønnet, østeuropæisk arbejdskraft.
I Tyskland blev han allerede i slutningen af 90’erne afsløret som konkursrytter med en perlerække af selskaber, der blev lukket med store tab, mens Osman Celik selv kunne tømme selskaberne og efterlade regningen til leverandører og skattemyndigheder.
Sådan var hans metode i Tyskland. Og sådan har den været i Danmark.
I konkursen efter Optima Plan, der nu afdækkes i retten i Odense, studsede først revisor, siden kurator og Skattestyrelsen over, at overskuddet før skat var på 84.766 kroner - en grundigere gennemgang viste, at det reelle resultat burde have været 4,6 millioner kroner.
Skattestyrelsen fandt også ud af, at Osman Celik havde hævet over 1,8 millioner kroner af selskabets penge.
Osman Celik afviser dog at have taget penge ud af selskabet til sig selv.
- Jeg har ikke taget noget. Jeg har ikke engang taget løn ud, har han tidligere udtalt til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende.
Han mente tværtimod, at selskabet skyldte ham penge, fordi han privat har skudt penge ind i firmaet.
På Fyn samarbejdede Osman Celik bl.a. med den daværende formand for DI Byggeri på Fyn, Dan Virkelyst Johansen, indehaver af LH-Gulve.
Han fyrede først Celik som samarbejdspartner og valgte efterfølgende at trække sig som formand for DI Byggeri på Fyn.
Faktaboks
Søndag den 13. november kunne Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn afsløre, at Osman Celik, en flere gange bedrageridømt tysk bygge-bagmand fra Hamborg, havde slået sig ned i Odense og havde arbejdet på flere store byggeprojekter, mens han både underbetalte sine primært østeuropæiske ansatte, havde sort økonomi og stod bag konkursrytteri.
Efterfølgende kom det frem, at Osman Celik i sin tid i Danmark i årevis har været fast underentreprenør for en af de helt store navne i fynsk erhvervsliv, nemlig Dan Virkelyst Johansenm indehaver af LH Gulve.
Ud over at være indehaver af det over 100 år gamle firma LH Gulve, var Dan Virkelyst Johansen også formand for arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri Byggeri på Fyn - og dermed repræsentant for den danske model og dermed ordnede forhold på arbejdsmarkedet.
Det stoppede dog fredag den 18. november, hvor Dansk Industri meddelte, at Dan Virkelyst Johansen trækker sig fra samtlige sine tillidsposter.
Osman Celiks seneste firma, Hamburg Plan, gik konkurs mandag den 19. december.
Hamborg Plan havde forinden bl.a. arbejdet på Olav de Lindes byggeplads ved Thrige-firkanten som underentreprenør for LH Gulve, der var underentreprenør for Olav de Lindes hovedentreprenør NJ Gruppen.
Celik erklærer sig ikke skyldig
Osman Celiks advokat, Niclas Turan Kandemir, forventer, at hans klient dukker op mandag og tirsdag.
Han oplyser samtidig til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende, at hans klient erklærer sig ikke skyldig i alle anklagepunkter.
Fra absurd fejl til frikendelse: Bellinge-firma frikendt i giftsag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Bellinge-firmaet MP Handel & Service er blevet frikendt i en sag, hvor firmaet risikerede en stor bøde for at have udledt et såkaldt skyggemiddel til et vandløb. Anklagemyndigheden har anket sagen til landsretten
Mens Gartneriet Kisø blev dømt skyldig og fik en bøde på hele 80.000 kroner for at have brugt skyggemidlet Redusol på en række væksthuse, kan firmaet MP Handel & Service, der stod for selve påførelsen, ånde lettet op.
I en dom fra 1. oktober er firmaet således blevet pure frikendt for at være ansvarlig for, at det kemiske stof løb fra væksthusene og ned i den nærliggende Vibækrenden, der fører videre ud til Odense Å.
Sagen var første gang for retten i starten af februar, men blev ved den lejlighed slået tilbage til start, fordi anklagemyndigheden var kommet til at lave den yderst sjældne fejl at tiltale et forkert firma.
Tiltalen var således rettet mod firmaet MP Byggeservice og ikke MP Handel & Service, og selvom begge firmaer har samme ejer, måtte anklagemyndigheden altså rejse en ny tiltale mod det firma, der havde udført arbejdet på væksthusene hos Gartneriet Kisø.
Usikkerhed om kilde til forurening
Redusol bruges som skyggemiddel på væksthuse, men kan skade naturen, hvis der ikke er helt styr på, hvor det overskydende materiale løber hen.
I retten kom det frem, hvordan Odense Kommune havde fået en anmeldelse om, at Vibækrenden var farvet hvid af det pågældende stof. Da kommunen kom ud på et tilsyn 28. marts 2022, kunne man dog kun se nogle hvide tråde i brinken af vandløbet.
Og da der aldrig blev taget prøver af det hvide stof, kunne man i retten ikke dokumentere, at der var tale om overskydende Redusol.
Samtidigt lagde retten vægt på, at stoffet også kunne være kommet fra andre væksthuse i området.
Der var således flere andre væksthuse koblet på samme kloak, og derfor slap firmaet for at skulle betale en bøde for overtrædelse af Miljøbeskyttelsesloven.
Anklagemyndigheden valgte dog at anke frikendelsen til landsretten, så sagen er ikke endeligt afsluttet endnu.