Reagerer dit barn kraftigt, når skærmtiden er slut? Det er du nødt til at acceptere, mener forsker

Sundhedsstyrelsen arbejder lige nu på nye, skærpede anbefalinger til forældre om børns skærmforbrug. Forsker mener, at strammere tidsrammer og en accept af konflikter med barnet er vejen frem.

- Skærmen kan være en nem babysitter og en måde at holde barnet i ro, fortæller Aida Bikic. 

Hun er lektor på Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet og forsker i børns skærmforbrug.

Små børns skærmforbrug er stigende. Det bekræfter en kommende undersøgelse fra Syddansk Universitet. De norske sundhedsmyndigheder anbefaler allerede, at børn mellem nul og to år helt afholder sig fra Ipads og andre skærme, og de tre til femårige anbefales kun en times skærmbrug om dagen.

Ifølge Aida Bikic er der masser af grunde til at trække i håndbremsen, når det kommer til de små børns skærmtid:

- De mindste børn har faktisk ikke behov for det. Børn i den alder har rigeligt med stimulation i hverdagen. Der er så mange ting, de skal lære. Når man først har introduceret skærmen for barnet, så bliver det rigtig svært, fordi det er meget mere stimulerende end alt andet. Så oplever forældrene, at barnet søger skærmen frem for andre ting. 

- Begræns skærmtiden, indtil vi ved mere

Ifølge Aida Bikic er det en god idé at følge WHO's anbefalinger om at fjerne skærmtiden hos børn fra nul til to år, også selvom der ikke er 100 procent videnskabeligt belæg for de udviklingsmæssige konsekvenser. 

- Vi ved ikke, hvad det gør ved hjernens udvikling hos små børn. Heller ikke deres emotionelle udvikling. Vi har studier, der viser, at dem, der har meget skærmtid, også er dem, der trives dårligere, fortæller hun. 

- Det bliver et for stort eksperiment med de små børn i alderen nul til to år. Man skal passe meget mere på dem end de ældre børn, fordi de er i en meget sårbar periode. I det tilfælde mener jeg, at man skal bruge et forsigtighedsprincip, indtil vi ved mere. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet i dag, at man begrænser skærmtiden for børn op til sovetid. Nu har de nedsat en ekspertgruppe, der i disse dage udarbejder opdaterede anbefalinger omkring skærmbrug hos små børn.

Det anbefaler Sundhedsstyrelsen i dag

Den ultimative forældretest

Aida Bikic kan sagtens forstå, hvorfor mange forældre tyr til Ipaden, blandt andet under restaurantbesøg, i bilen eller derhjemme. 

- Jeg tror, de fleste forældre har en ambition om, at der ikke skal være for meget skærmtid. Men mange forældre er stressede, og har mange ting at se til. 

- En anden faktor er også, at når først børnene sidder med skærmen, særligt de små, så opstår der det, som jeg nærmest kalder for "den ultimative forældretest." Altså det øjeblik man tager Ipaden væk fra barnet. Mange vælger at reagere med vrede, og smider sig på gulvet og har et udbrud. For mange forældre kan det være svært at håndtere udbruddet. Nogle trækker skærmtiden for at undgå konflikten, fordi det er nemmere. 

Aida Bikic mener, at man bør omfavne konflikten i stedet for at frygte den.

- Som forælder tager man noget væk fra dem, som er meget spændende, og mange børn vil reagere ved at blive vrede og kede af det. Hvis man forbereder sig på konflikten, og er afklaret med at den kan opstå, så kan man også meget bedre rumme det og hjælpe barnet igennem de svære følelser.

Ofte er det nemmere for en som forælder at rumme barnet, når man ved at reaktionen kommer og hvorfor den kommer, siger hun.

Kigger man på Norge, har den norske sundhedsstyrelse allerede udsendt anbefalinger om, at børn under to år bør holdes helt væk fra skærmen. Aida Bikic er ligeledes overbevist om, at tydligere begrænsninger for små børns skærmforbrug er vigtigt.

- Det er godt, at man har nedsat et udvalg og kigger på den nye forskning. Jeg håber på mere tydelige retningslinjer, for det tror jeg, at mange forældre savner. Især det med at begrænse mest muligt, fortæller hun. 

Aida Bikics skærmråd til forældre

Oversigt

    Oversigt