Rødglødende sygeplejerske: - Det kommer til at gå ud over patienterne

Et regeringsindgreb i sygeplejerskestrejken bliver modtaget med vrede blandt mange sygeplejersker. Mette Juul Løvendahl kalder det noget svineri og forudser flugt fra faget til skade for patienterne.

Et lovindgreb, der skal sætte en stopper for den ti uger lange sygeplejerskekonflikt, ventes vedtaget i Folketinget torsdag. Det betyder, at konflikten vil stoppe på lørdag, og at mæglingsforslaget fra foråret bliver ophøjet til gældende overenskomst.

- Vi er rødglødende. Det er noget svineri. Jeg har næsten ikke sovet, og det er virkelig svært at formulere sig så pænt, som jeg plejer at gøre, siger Mette Juul Løvendahl, der har arbejdet som sygeplejerske i 22 år ved rygcenteret i Middelfart.

- Hvis man sætter ind med et lovindgreb, så overvejer jeg at kaste håndklædet i ringen. Og det ved jeg også, der er mange af mine kollegaer, der gør. At finde sig et andet arbejde, siger hun.

Hvis mæglingsforslaget bliver vedtaget af Folketinget, vil sygeplejerskerne få en lønstigning på fem procent over de næste tre år. Et lønstigning som et flertal af sygeplejerskerne forkastede ved en urafstemning og derfor gik i strejke.

- Jeg havde ikke regnet med, at det ville ende her. Og det havde jeg ikke, da strejke er den eneste mulighed, man har i Danmark, hvis man ikke er tilfreds. Jeg har kæmpet og råbt og skreget, og nu er jeg bare vred, siger Mette Juul Løvendahl.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har allerede meddelt, at de stemmer imod lovindgrebet, mens SF vil stemme for en hastebehandling, selv om partiet er imod et lovindgreb i konflikten. De tre partier langer samtidig alle ud mod regeringen. Men regeringen ventes at få den nødvendige opbakning fra den borgerlige blok til et lovindgreb (se faktaboks herunder).

OVERBLIK: Sådan stiller partierne sig til lovindgreb

Mette Juul Løvendahl forudser, at et lovindgreb vil få konsekvenser for sundhedssystemet og patienterne.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det vil have stor betydning. Mange af mine kollegaer siger deres stillinger op. Nogle planlægger at tage til Norge, arbejde i det private eller finde et andet arbejde, hvor man kan tjene en fair løn. En bedre løn, end sygeplejersker. Hver måned kommer de jo også med skemaer, hvor man skal have udfyldt ekstra timer, og det begynder folk jo bare at sige nej til nu, siger hun og fortsætter:

- Det kommer til at gå ud over patienterne, og det er politikernes skyld. Jeg er blevet kaldt egoistisk, grådig og ynkelig, og man har prøvet at rette det imod mig, men det er klart, at jeg må sige fra, når der er folk, der byder mig noget, jeg ikke vil acceptere. Det her er ikke min skyld. Det vil gå ud over patienterne, når man arbejder med mennesker.

Lønstigningen, som sygeplejerskerne nu får, er ifølge Mette Løvendahl slet ikke nok.

- Jeg føler mig til grin, når jeg sidder sammen med min veninde, der er folkeskolelærer, og som hver måned får flere tusinde kroner mere end mig i løn og pension. Vi har begge en professionsbachelor, lyder det fra Mette Juul Løvendahl.

Oversigt

    Oversigt