Efter psykisk syge Jonas Schmidt flere gange har forsøgt at gøre de lokale politikere opmærksomme på konsekvenserne ved digital post i weekenderne, kan han nu sænke skuldrene en smule.
Onsdag har et samlet økonomiudvalg i Odense Kommune nemlig tilsluttet sig et forslag fra rådmand Brian Dybro (SF). Det går på, at der fremover skal gås langt for at tage hensyn til sårbare borgere, når der bliver afsendt digital post.
- Jeg kan se, at det er meget ubehageligt for mange mennesker at modtage disse beskeder før weekender og helligdage. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, siger Brian Dybro.
- Der er bred opbakning og sympati for at hjælpe i økonomiudvalget, så jeg forventer, at Odense Kommune snart kan stoppe med at udsende post på de pågældende tidspunkter.
Medarbejdere skal vurdere den enkelte sag
Rådmanden har konkret foreslået, at der med det samme skal udarbejdes et vejledningsmateriale i god forvaltningspraksis til alle medarbejdere og sagsbehandlere.
Ud fra materialet skal medarbejderne vurdere, hvornår der skal sendes post til de sårbare borgere. Og så vidt det er muligt, skal sagsbehandleren kontakte borgeren først eller kun sende ud, når de sårbare har mulighed for at komme i kontakt med en medarbejder eller sagsbehandler samme dag.
Før det bliver en realitet, skal forvaltningerne i Odense Kommune undersøge om det kan lade sig gøre i praksis. Efterfølgende vil det blive rejst som en ny sag i økonomiudvalget, og her er det Brian Dybros vurdering, at forslaget vil samle politisk flertal.
- Det kan lade sig gøre. Vi har undersøgt det i min forvaltning, og det kan godt fungere uden problemer, siger han.
Tanker om død og ulykke
Jonas Schmidt har tidligere fortalt TV 2 Fyn om de konsekvenser, som posten uden for almindelig arbejdstid har.
Et eksempel er en lørdag morgen, hvor han modtog en indkaldelse til et møde i kommunen i sin e-boks. Indkaldelsen udløste et angstanfald med hyperventilation og et mylder af tanker om død og ulykke.
Derfor var hans håb, at der kun kommer post, når han og andre sårbare har mulighed for at få forklaret brevet eller få vejledning eller støtte.
Ønskede ikke at vente
Borgmesterforvaltningen i Odense indstillede ellers til at afvente, om funktionen bliver en realitet i den udgave af digital post, der udkommer i november.
Men det ønskede Brian Dybro ikke. I hans forslag er der dog tale en arbejdsomlægning, der ifølge ham ikke koster penge. Det er i modsætning til den systemløsning, som tidligere er blevet skitseret.
Det betyder også, at forslaget ikke omfatter såkaldt massepost til borgere, som vil kræve en softwareændring.
Men Brian Dybro vurderer, at problemet for de sårbare borgere mest handler om systemafgørelser, som nu bliver omfattet af nye arbejdsgange.