Sportsklubber i særligt samarbejde - vil hjælpe veteraner i job
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
OB, Odense Bulldogs, DIF Soldaterprojekt og Odense Kommune vil gennem et nyt samarbejde hjælpe flere fynske veteraner i job.
Et usædvanligt samarbejde bestående af OB, Odense Bulldogs, Odense Kommune og DIF Soldaterprojekt skal hjælpe soldater med at finde et arbejde.
Sådan tryller du med dine rester: Få opskriften på Danmarks bedste madspildsret
Tre finalister kæmpede om at vinde DM i overskudsmad. Vinderretten blev gnocchi lavet på rester af kartoftler, og du kan få opskriften her.
Hvordan udnytter man bedst overskudsmad fra køleskabet, der ellers var røget i skraldespanden?
Det blev der tirsdag dystet i på Storms Pakhus, hvor mad-appen Too Good To Go og Lidl afholdt DM i overskudsretter, som optakt til den nationale madspildsdag onsdag.
300 personer havde bidraget til konkurrencen, mens tre madglade finalister dystede om at lave den bedste ret af overskudsmad tirsdag aften.
Og her blev vinderen Frederikke Grove Knutsen fra Amager, der havde kreeret Gnocchi med rest af kogte kartofler.
- Det er fedt at få bekræftet, at man har haft nogle gode tanker omkring sin ret og at det smagte godt, siger den nykårede vinder.
- Da jeg skulle udvikle retten, brugte jeg egentlig bare, hvad jeg havde i køleskabet. Så det var nogle bagte kartofler, en lille parmesan-rest, nogle slatne tomater, og så havde jeg mel og olie derhjemme, fortæller Frederikke Grove Knutsen.
OPSKRIFT: GNOCCHI MED REST AF KOGTE KARTOFLER
Gnocchi:
1000 g kogte eller bagte kartofler uden skræl (gem skrællen)
1 æg
250 g durummel
1 tsk. fint salt
50 g parmesanost
Mos kartoffel igennem en sigte eller kartoffelpresse. Vend resten af ingredienserne sammen uden at ælte for meget. Drys mel på bordet og rul massen ud i en tynd pølse. Skær små stykker på ca. 2-3 cm.
Tril dem på en gaffel så de får nogle riller, og saucen bedre kan hænge fast.
Lad stykkerne tørre på et viskestykke i 1/2 time og kog dem efterfølgende i letsaltet vand med parmesan. Tag dem op når de flyder op til overfladen.
Smørsauce:
250 g smør
2 spsk. ramsløgskapers
2 spsk. Kapers (alternativt syltede grøntsager el.lign.)
2 spsk. fintsnittet løg
3 spsk. fintsnittede urter.
Smelt smørret i en gryde og lad det brune let. Tilsæt ramsløgskapers, kapers og fintsnittet løg.
Tørrede tomater:
250 g cherrytomater (gerne overmodne)
Lidt olie
Salt og peber (gerne friskkværnet)
Halvér tomaterne og drys med olie, salt og peber. Bag dem i ovnen ved 100 grader varmluft i ca. 1 time alt efter størrelse. De skal svinde ind til ca. halv størrelse.
Tomatsalat med tomatvinagrette, oliven og friterede kartoffelskræller:
250 g friske blommetomater i skiver
1/2 glas halverede oliven
2 løg i tynde skiver
150 g eddike
100 g sukker
70 g vand
1 tsk. salt
3-4 peberkorn
Kom alle ingredienser – undtagen løg – i en gryde og varm op til det koger. Løgene tilsættes, når syltelagen koger.
Lad dem køle ned i køleskabet inden servering.
3 blommetomater (gerne bløde og overmodne)
2 spsk. sherryeddike (eller hvad du ellers har)
6 spsk. olivenolie
1 spsk. sennep
Salt og peber
Blend tomaterne. Varm det let, så smagen bliver mere intens.
Pisk sennep, eddike og olivenolie sammen, og vend de blendede tomater i. Smag til med salt og peber.
Kartoffelskræller
1/2 l rapsolie
Varm olien i en gryde ved næsten maksimal temperatur. Skyld kartoffelskrællerne godt og lad dem tørre helt i et viskestykke. Fritér dem i olien til de blive gyldne og sprøde. Drys med lidt salt.
Anret salaten med skiver af tomat, oliven, syltede løg og med vinaigretten udover.
Steg gnocchi let op I smør, de må gerne tage lidt farve. Anret med den varme smørsauce og de tørrede tomater og servér med salaten.
Hvert år smider danskerne cirka 247.000 tons fødevarer ud, der kunne spises, og derfor bliver DM i overkskudsmad i år afholdt for anden gang.
- Rigtig mange mennesker vil rigtig gerne gøre noget mod madspild. Vi ved også, at en af de største barrierer for rent faktisk at gøre noget, er, at folk mangler inspiration, siger Heidi Boye, som er landechef i Too Good To Go.
Med konkurrencen håber folkene bag madspilds-appen altså at kunne inspirere danskerne til at lave mad med de fødevarer, som ellers var røget i skraldespanden.
Finalistens gode råd
Sigurd Høeg fra Hørning var en af de andre finalister, der tirsdag aften lavede med foran publikum og dommerpanelet.
Det bestod af Jasmin Gabay, der er tidligere deltager i Den Store Bagedyst, Christian Wellendorf, som er holdkaptajn på det danske kokkelandshold og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Sigurd Høeg havde lavet en okonomiyaki - en japansk grøntsagspandekage, som han selv kalder den.
- Den er helt fantastisk til lige præcis rester. Den er skabt til, at man kigger ned i grøntsagsskuffen, og finder den der kedelige grøntsag, man lige har haft liggende i en dag for meget, siger Sigurd Høeg.
Han anerkender dog, at han tabte til en, der var bedre.
Udover inspirationen fra finaleretterne har østjyden også et godt råd til, hvordan man undgår madspild. Syltning.
- Jeg er jo kæmpe fan af at sylte ting. Det synes jeg, vi skal gøre meget mere. Man kan jo sylte næsten alle grøntsager. Prøv jer frem - tag chancen. Det kan aldrig gå værre end galt, siger Sigurd Høeg.
Det sker, når OB og Odense Bulldogs sponsorer samles til jobmatch med fynske soldaterveteraner 14. oktober på Nature Energy Park, hvor Odense Kommune bidrager med jobkonsulenter for at sikre et godt match mellem virksomhed og veteran.
- I Odense har vi et fantastisk fællesskab, og derfor er vi også rigtig glade for, at vi sammen med vores lokale venner i Odense Bulldogs og Odense Kommune kan bakke op om DIF Soldaterprojekt, siger kommerciel chef i OB, Jack Jørgensen, i en pressemeddelelse.
Landsdækkende Veteran Match
OB og Odense Bulldogs er dog ikke de eneste klubber, der i løbet af oktober vil hjælpe ledige veteraner i job, flexjob eller virksomhedspraktik.
Uge 39 er nemlig startskuddet til det landsdækkende Veteran Match, som Superligaen og Metal Ligaen står bag.
- Med Veteran Match forsøger vi at give noget tilbage til de mennesker, der har ofret sig for et større formål. Med den seneste udvikling i Afghanistan in mente er det afgørende for os, at vi giver noget tilbage i form af konkrete initiativer, der viser vores støtte, siger Jette Albinus, bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund og oberst i Forsvarskommandoen, i en pressemeddelelse.
Donerer overskud fra lotteri
Som en del af samarbejdet vil der blive sat fokus på veteraner i forbindelse med OB og Odense Bulldogs hjemmekampe i oktober. Det sker første gang til Odense Bulldogs’ hjemmekamp mod Herning Blue Fox den 8. oktober, hvor overskuddet fra salget af pins og lodder vil gå ubeskåret til danske veteraner.
- I Odense står vi sammen om vores veteraner, og det afspejler sig i høj grad i dette samarbejde. Det er glædeligt at vi i samarbejde med OB og Odense Kommune i fælles flok går sammen om projektet med veteraner og i fællesskab bidrager til at skabe flere jobmuligheder for dem, siger administrerende direktør i Odense Bulldogs, Ole Nielsen og tilføjer:
Øget pres: Virus fører til aflyste operationer på OUH
RS-virus skaber i øjeblikket store problemer på flere af landets hospitaler. I Region Syddanmark kan de også mærke presset, og særligt på OUH er man ramt.
I starten af september advarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at de virusinfektioner, der normalt hærger i efterårs- og vintermånederne, kunne blive ekstra slemme i år. Det skyldes den faldende immunitet i befolkningen som følge af det seneste års coronarestriktioner.
Advarslen ser nu allerede ud til at blive til virkelighed. Flere af landets hospitaler er i øjeblikket hårdt pressede, og på Århus Universitetshospital måtte de mandag bede andre hospitaler om hjælp på grund af kapacitetsproblemer.
I Region Syddanmark kan de også mærke presset.
- Vi har spurgt sygehusene gennem de seneste par uger, og de siger, at de er pressede, oplyser regionen.
OUH opmærksomme
På OUH er man også opmærksomme på problemet, og her har man gjort sig flere foranstaltninger, for at kunne følge med.
Det er især forkølelsesvirussen RS-virus, der skaber problemer. RS-virus er særlig hyppig hos små børn, og kan give vejrtrækningsproblemer. Det skaber et øget behov for indlæggelser.
På OUH har det blandt andet betydet, at de har været nødt til at aflyse flere planlagte operationer på H. C. Andersens Børne- og Ungehospital.
- Det vi gør, er, at udskyde planlagte operationer og besøg på ambulatoriet. Det er for at få personale og flere sengepladser, siger Marianne Skytte Jakobsen, der er ledende overlæge på H. C. Andersens Børne- og Ungehospital.
Ifølge hende er det lige nu mellem 0 og 2 planlagte operationer om dagen, der udskydes. Den første operation blev udskudt 14. september og i alt er 10-12 operationer udskudt.
- Nogle af dem, der er udskudt, er nogen, hvor vi forventede at barnet skulle ligge i sengen i lidt længere tid, forklarer Marianne Skytte Jakobsen.
Hvis man har barn, der har en aftale på H. C. Andersens Børne- og Ungehospital, skal man fortsat møde op til sin tid. OUH kontakter borgerne, hvis der er ændringer.
Fakta om RS-virus
- RS-virus er en forkølelsesvirus og én af de hyppigste årsager til luftvejsinfektion hos børn.
- Den er meget smitsom og forekommer oftest i perioden november til april.
- Sygdommen viser sig ved forkølelse og hoste i to til syv dage efter smitten.
- Der findes ingen effektiv behandling af RS-virus.
- Den hyppigst forekommende smittevej er kontakt via hænder og genstande. Det er derfor vigtigt med korrekt håndhygiejne, for at forebygge smitte.
Kilde: Regions Syddanmark
- Vi har alle en forpligtelse og et ansvar for vores soldater. Derfor er det også vigtigt, og det betyder meget for os, at vi kan medvirke til at skabe en bedre tilværelse for veteranerne. Vi håber og tror på, at denne indsats - kombineret med et øget fokus på netop gruppe - kan skabe flere muligheder for vores veteraner.
Samarbejdet slutter til OB's hjemmekamp mod Randers FC søndag den 17. oktober, hvor OB spiller i en særlig trøje dedikeret til veteranerne. Trøjen bliver efterfølgende bortauktioneret, og indtægterne doneret til danske soldaterveteraner.
Tørvejr har stakket frist - regn og blæst tager over
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tørt og vindstille vejr onsdag morgen bliver i løbet af dagen afløst af regn og blæst.
I løbet af onsdag morgen og formiddag vil det holde tørt de fleste steder på Fyn, hvor der kan komme enkelte solstrejf.
- Det starter med tørvejr, men det er faktisk en stakket frist, siger TV 2 Vejrets Cecilie Hother.
For i løbet af dagen vender vejret.
Gift fra gartnerier: Hårde miljøkrav vil koste job og true branchen
Der findes ikke nogen hurtige løsninger, der kan stoppe for udledningen af giftige pesticider fra gartnerierne i Odense, lyder det fra brancheorganisationen. Det kan dog lade sig gøre at drive et miljøvenligt gartneri, viser erfaringerne fra Gartneriet Thoruplund, der næsten ikke bruger pesticider.
Det vil koste job og kan potentielt udgøre en decideret bombe under branchen, hvis man i Odense Kommune nu vil stramme grebet om gartnerierne og sikre, at de ikke udleder giftige pesticider til naturen.
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende kunne i går afsløre, at omkring 100 gartnerier i Odense fortsat kan udlede pesticider og gødningsrester til vandløb og søer, selvom det i dag er mere end fire år siden, at kommunen selv kortlagde problemet og lovede at sætte ind over for det.
Afdelingsleder Boie Frederiksen lagde i den forbindelse ikke skjul på, at man i kommunen forsøger at balancere hensynet til miljøet over for hensynet til et vigtigt erhverv i Odense og på Fyn.
Og ifølge brancheorganisationen Dansk Gartneri vil den balance tippe og risikerer at knække erhvervet, hvis man for alvor begynder at indføre nultolerance over for udledninger af pesticider fra gartnerierne.
Giftige gartnerier
Mere end halvdelen af Danmarks gartnerier ligger i Odense Kommune og udgør tilsammen mere end 1,8 millioner kvadratmeter. Igennem en årrække har gartnerierne udledt giftige pesticider og gødningsrester til den omkringliggende natur. En kortlægning fra 2017 viste, at der var miljøproblemer på alle gartnerierne i Odense og at størstedelen af dem udledte pesticider fra produktionen direkte til vandløb og søer.
TV2 Fyn og Fyens Stiftstidende bringer flere artikler og tv-indslag, der viser, at en lovet kontrolindsats fra Odense Kommune aldrig for alvor er kommet i gang. Hvis du har et tip om gartneriernes udledning af pesticider, kan du skrive til journalist Frank Weirsøe eller journalist Jonas Ancher Nyeng.
Direktør for Dansk Gartneri, Torben Lippert, mener, at det er naturligt og forventeligt, at omstillingen går langsomt, og peger på, at det kommer til at koste arbejdspladser, hvis miljøomstillingen bliver tvunget igennem.
- Det gør det. Vi har set gartnerier som vælger at lukke før tid, eller et generationsskifte kikser, fordi man ikke ønsker at overtage et ældre gartneri. Et lille gartneri kan sagtens have en god forretning i et ældre gartneri, men det kan være svært for dem at omstille sig. Dem er vi bange for at miste, siger Torben Lippert.
Miljørigtig produktion giver fordele
Det kan dog lade sig gøre at drive et gartneri, der ikke sviner miljøet samtidigt.
Gartneriet Thoruplund i Fraugde har i årtier arbejdet målrettet med at producere blomster miljørigtigt. Campanula, roser, kaktus og andre planter produceres næsten uden brug af pesticider. I stedet bruger gartneriet rovmider, som biologiske bekæmpelse mod lus og andre skadedyr.
Blomsterne bliver vandet med opsamlet regnvand, og alt overskudsvand fra plantebordene bliver opsamlet og genbrugt via vandrender.
Det giver Thoruplund en række fordele, at de i snart to årtier har arbejdet målrettet med en miljørigtig produktion, fortæller Jørgen Kurt Andersen, der er teknik- og udviklingschef på Thoruplund.
- Det er godt at kunne sige, at vi arbejder hårdt på den her måde. Det er godt over for vores kunder, det er godt over for miljøet og over for vores medarbejdere. Flere og flere kunder spørger, hvordan vi gør de her ting, så derfor er det vigtigt, siger Jørgen Kurt Andersen.
Omstillingen til mere miljøvenlig produktion med minimalt brug af pesticider og uden udledninger har krævet store investeringer.
- Det man skal gøre, det er, at når man bygger nyt så skal man tænke sig om og få tingene gjort på den rigtige måde, så det kan leve op til fremtidens krav. Hvis man først har bygget et eller andet og efterfølgende skal leve op til fremtidens krav, så er det en katastrofe. Det er vanvittigt dyrt at lave om på bagefter, siger han.
5000 arbejdspladser i spil
Men de miljøvenlige produktionsformer på Thoruplund er altså langtfra kendetegnende for hele branchen i Odense.
Hovedparten af de mere end 100 gartnerier i Odense har stadig afløbs- og nedsivningsforhold, der ikke er godkendt, og målinger af de nære vandløb viser, at gartnerierne fortsat udleder pesticider og gødningsstoffer.
Jørgen Kurt Andersen tror dog ikke, at det er viljen, der mangler hos gartnerierne.
- Jeg tror, at der er stort ønske blandt gartnerierne om, at man gerne vil leve op til kravene, siger han.
Ifølge Dansk Gartneri er der omkring to et halvt tusinde arbejdspladser på gartnerierne i Odense, og et lignende antal job i virksomheder, der lever af at betjene gartneribranchen.
Direktør Torben Lippert frygter, at hele erhvervet kan blive ramt, hvis miljøkravene bliver tvunget igennem for hastigt.
- I branchen vil vi helst bevare et rimeligt højt produktionsniveau. Det har noget med afsætning at gøre. Vi eksporterer meget, og vi kører meget, og jo mindre vi producerer, jo sværere bliver det. Så vi frygter en kritisk masse, så vi skal helst bevare et vist niveau og et vist sortiment, så vi er attraktive på det europæiske marked, siger Torben Lippert.
Kan du forstå, at nogen bliver bekymret over, at det ikke går hurtigere med at få rettet op på gartneriernes miljøforhold?
- Ja, selvfølgelig kan jeg godt forstå det, men der mener jeg også, at man skal have forståelse for, at erhvervet er ved at bevæge sig, og at vi arbejder for at finde de rigtige løsninger, siger direktøren.
- Efterhånden som vi kommer ud på eftermiddagen, nærmer der sig et nedbør fra syd, og det kommer til at give den her grå og våde fornemmelse, siger vejrværten.
Temperaturerne ligger først på dagen på 11 til 13 grader og kan i løbet af dagen komme op på 15 grader, men ligesom nedbøren tager vinden til.
- Vinden er gået over i en sydøstlig og østlig retning, men der er ikke særligt meget af den. Og det er faktisk også en stakket frist, fordi der kommer både regn, og der kommer blæst, siger Cecilie Hother.
Margit har kæmpet med støjproblemer i næsten 20 år: Nu vil kommunen løse problemet sammen med hende
I dag inviterede borgmester og rådmand støjgrupper fra Odense til møde på rådhuset. Sammen håber de på at kunne få del i de midler, regeringen sætter af til at bekæmpe trafikstøj i fremtiden.
Margit Jensen fra Heliosvænget i Odense kender alt til problemet med trafikstøj. Hun og Støjgruppen Odense har mødtes med ministre og borgmestre siden 2002, for at finde en løsning på den skadelig larm, hun oplever i sit nabolag.
Og støjen er ikke blevet mindsket. Tværtimod er den kun blevet værre med tiden, fortæller hun.
- Det er som et højt baggrundstæppe af støj. Der er er en høj skrigende lyd, der kommer fra dæk på asfalten, og det er voldsomt. Og det er der fra klokken halv fire om morgenen, for der kommer lastbilerne.
Det vil Odense Kommune dog gøre op med. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) inviterede tirsdag repræsentanter fra de støjplagede områder omkring Fynske Motorvej til rundbordssamtale på rådhuset. Kommunen håber på, at et samlet overblik fra grupperne, kan bruges til at søge penge fra regeringens "Infrastrukturplan 2035".
Her er der nemlig afsat en pulje på tre milliarder kroner i perioden fra 2022 til 2035 til bekæmpelse af trafikstøj. Og den pulje vil både kommunen og støjgrupperne gerne have fat i.
Margit Jensen synes derfor, at det er en god idé at samle støjgrupperne.
- Mødet i dag har været rigtig godt, fordi man skal satse på at fælles løsning. Det er ikke sikkert det skal være den samme løsning, der skal være langs hele motorvejen, men der skal laves en plan for hele strækningen, siger hun.
Og det var hun ikke ene om, at synes
Der skal betales nu
Også Elin Mørup Andersen fra Støjgruppen Odense i Sanderum, synes godt om mødet med borgmesteren. I hendes nabolag oplever man stadig store støjgener på trods af, at der blevet opsat en støjskærm langs motorvejen. Hun håber derfor på, at mødet kan bane vane til, at regeringen vil tage problemet med støj mere seriøst.
- Politikerne er vågnet op og har fundet ud af, at man rent faktisk dør af støj. Så det er jo bare perfekt, at vi alle kan være med til at kæmpe en fælles kamp, siger Elin Mørup Andersen og fortsætter:
- Det her møde kan jo komme til at betyde, at vi eventuelt kan rykke et eller andet. Vi er kommet frem i dagsordenen, og de ved også godt i Folketinget, hvor Odense ligger efterhånden. Nu skal der bare handling bag ordene. Der skal gøres noget, og det skal ske nu. Vi kan ikke blive ved med at vente på motorvejsudvidelsen, som først kommer om mange år.
Ifølge Peter Rahbæk Juel så er planen for bekæmpelsen af støjgener klar. De vil fra kommunens side fremadrettet lægge mere pres på deres kontakter i Folketinget.
- Det, vi har aftalt i dag, er, at vi nu slår pjalterne sammen om at lave en fælles plan, både for hvad vi synes, der er problemet, og hvad der er løsningen. Og så vil vi simpelthen tager fat i ministre i ministeriet og i folketingets partier, siger borgmesteren.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her