Odense Kommune reagerede med det samme, da den rådgivende ingeniør meddelte, at den var gal med etageadskillelsen flere steder på Næsby Skole.
Kommunen lukkede derfor tirsdag dele af den over 56 år gamle bygning på Skolevej. Årsagen er, at betondækkene i etageadskillelsen flere steder ikke har den ønskede sikkerhedsmargen i tilfælde af ekstreme situationer.
Det oplyser kontorchef Per Rygaard fra Byggeri og Ejendomme fra By- og Kulturforvaltningen.
Konsekvensen er, at eleverne fra 4. klasse og op er sendt hjem og i stedet modtager hjemmeundervisning.
Renovering afslørede mangler
Per Rygaard understreger, at skolen ikke er i fare for at styrte sammen og fortæller, at man i juni blev klar over, at der var noget galt.
Her var man i gang med at renovere lofter og gulve på skolen. I den forbindelse målte teknikere en såkaldt nedbøjning på 35-40 millimeter af betondækkene i etageadskillelsen. Nedbøjningen lå i den øvre ende af, hvad den bør i sådan en bygning, oplyser Per Rygaard.
Er det fordi betonen er blevet dårligere?
- Vi har ikke et indtryk af, at betonen er blevet dårligere. Skolen er fra start bygget, så betonen kan bevæge sig.
- Men nedbøjningen var en undersøgelse værd. Så vi gik i gang med en undersøgelse, og undersøgelserne viser, at vi ikke kan garantere, at der er tilstrækkelig sikkerhedsmargen på bæreevnen på gulvene, på den måde man kan finde på at bruge skolen på i ekstreme situationer, siger Per Rygaard.
Hvis skolen bliver brugt som oprindelig tænkt, hvad er risikoen så?
- Så er der ingen risiko. Der er ingen risiko for nedstyrtning under normale omstændigheder. Det er der, hvis rigtig mange mennesker samles og stiller sig uheldigt, så har vi ikke kunnet påvise, at der er tilstrækkelig sikkerhedsmargen til, at gulvet kan holde. Så bøjer det yderligere og vil begynde at revne.
Per Rygaard uddyber og forklarer, at der ikke har været fare for at bygningen styrtede sammen.
- Det handler om at sikre os ved ekstreme situationer. Der skal ikke være nogen begrænsninger i, hvordan man kan bruge skolen for elever, lærere og borgere, forklarer han og tilføjer, at det drejer sig om at have en sikkerhedsmargen:
- Det bliver lidt teknisk, men man regner på, hvor mange mennesker der kan stå på en kvadratmeter, og det er der, vi lige nu siger, at det er 250 kilo per kvadratmeter, og det er ikke nok til at have tilstrækkelig sikkerhedsmargen.
Nu har I lavet første undersøgelse, hvad gør I nu?
- Vi skal brække mere gulv op. Vi har brug for flere prøver flere steder i betonkonstruktionen, så vil vi gerne lave en samlet beregning over den samlede bygning både i forhold til etageadskillelsen og væggene og det hele, så vi er stensikre på, at der er tilstrækkelig sikkerhedsmargen til, at vi kan lukke skolen op helt forsvarligt, så man kan bruge den til al den undervisning, man kunne finde på at lave, de sammenkomster man har lyst, og så man kan åbne den op, så borgerne kan anvende den til fritidsformål.
Hvilke overvejelser gør I jer i forhold til at gøre bygningen mere sikker?
- Vi vil gerne afvente de undersøgelser, vi kommer til at lave nu, så vi kan afdække omfanget. Hvis der ikke er nogen problemer, er vi klar til at åbne skolen med det samme, men hvis nogen kommer tilbage til os og siger, at den trænger simpelthen til en bedre understøtning, så går vi i gang med at projektere og udføre det.
Hvilken tidshorisont kan du give skole, elever og forældre?
- Vi har sagt, at de næste 14 dage bliver vi nødt til at undersøge det her. Det er helt konstruktionsmæssigt, så skal vi have undersøgt det her og mulighederne for at understøtte det bedre. Og så et andet spor, der handler om at varetage elevernes undervisning, så hvordan kan vi få stillet noget til rådighed for dem. Det vil vi have et bud på om 14 dage.