Se de vilde tal: Fynsk politiker går balalajka med spørgsmål
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Folketingsmedlem Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti har stillet lige så mange udvalgsspørgsmål det seneste år som alle andre fynske medlemmer til sammen.
621 udvalgsspørgsmål.
Så mange gange har det fynskvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn (DF) bedt om svar fra en minister, og han er med længder topscorer blandt de fynske politikere.
Det er lige så mange spørgsmål som alle de andre til sammen.
- Udvalgsspørgsmålene, jeg stiller, er med til at afdække virkeligheden for at gøre regeringen opmærksom på, at dens politik er til skade for Danmark, siger Mikkel Bjørn.
- Alle mine spørgsmål er begrundet i en særlig interesse. De handler om forskellige ting som bandekriminalitet, terrorrisiko og folk på offentlig forsørgelse. Det er spørgsmål, jeg synes, er vigtige. Indimellem kan vi bruge svarene til at afdække en virkelighed, forklarer han.
Herunder kan du sammenligne de fynske folketingsmedlemmer:
Så meget koster spørgsmålene samfundet
Det er ikke kun udvalgsspørgsmål, Mikkel Bjørn scorer højest på. Det gælder også paragraf 20-spørgsmål og samrådsspørgsmål.
Medlemmer af Folketinget kan stille spørgsmål til ministrene, fordi de skal have mulighed for at kontrollere, at alt foregår, som det skal. Det er derfor også primært oppositionen, der stiller spørgsmål - og ikke folketingsmedlemmer fra regeringspartierne.
Det er ikke gratis for samfundet, når der bliver stillet spørgsmål fra politikerne. Regeringens embedsfolk bruger enorme ressourcer og tid på at svare på spørgsmålene inden for de gældende frister, og tidligere undersøgelser har vist, at ét udvalgsspørgsmål koster op mod 21.000 kroner.
Eksempler på spørgsmål fra Mikkel Bjørn
Vil ministeren redegøre for, hvilke lande de statsløse på lovforslaget kommer fra med angivelse af, i hvilket årstal de blev født i Danmark, samt hvorfra og hvornår deres forældre indrejste?
Vil ministeren i relation til L 122 redegøre for, hvorfor Haci Murat Kirat, Medine Kirat, Muhammed Ali Kirat og Sevnur Kirat, der er født i Tyrkiet i henholdsvis 2004, 2002, 2011 og 2006 og som angiveligt er statsborgere og bosiddende i Tyrkiet, alligevel skal tildeles dansk indfødsret som nr. 74-77, jf. § 3? Vil ministeren redegøre nærmere for deres tilknytning til Danmark, herunder for om de taler og forstår dansk, og for om de nogensinde har boet i Danmark?
Kilde: Folketinget
Tager ordet på talerstolen
Til gengæld er Karsten Hønge (SF) det fynskvalgte folketingsmedlem, der oftest er på talerstolen i folketingssalen. Det er sket 107 gange det seneste år.
- Han sidder ofte deroppe, konstaterer Mikkel Bjørn.
DF’eren er nummer to på listen. 70 gange har han været på talerstolen.
Hvorfor tager du ordet så tit på talerstolen?
- Godt spørgsmål. Det var jeg ikke opmærksom på. Der er nogle naturlige forklaringer på det, siger Mikkel Bjørn og nævner eksempelvis, at medlemmerne i de større partier, hvor ordførerskaberne er fordelt på flere folketingsmedlemmer, typisk går mindre på talerstolen.
- Men jeg tager ordet, når jeg har noget vigtigt at sige, tilføjer han.
Fakta om Folketingets spørgsmål til regeringen
Hvis folketingsmedlemmerne skal kunne kontrollere regeringen, kræver det, at de får indsigt i, hvordan regeringen arbejder. Den indsigt får de blandt andet ved at stille spørgsmål til ministrene.
Paragraf 20-spørgsmål
Paragraf 20-spørgsmål er spørgsmål til ministre om deres holdning til en aktuel problemstilling.
Spørgsmålene stilles skriftligt af det enkelte medlem af Folketinget. Der er en svarfrist på seks hverdage. Ministeren kan ikke give et foreløbigt svar. Spørgsmålene kaldes paragraf 20-spørgsmål, fordi de følger af paragraf 20 i Folketingets forretningsorden.
Udvalgsspørgsmål
Udvalgsspørgsmål til en minister kan stilles af medlemmer og stedfortrædere i det enkelte udvalg. Udvalget kan stille spørgsmål til de emner, der hører ind under udvalget og de lov- og beslutningsforslag, udvalget behandler. Svarfristen er fire uger, medmindre der er fastsat en individuel frist.
Ministeren kan sende et foreløbigt svar, hvoraf det bør fremgå, hvornår svaret kan forventes.
Spørgsmålene i opgørelsen er stillet mellem 1. november 2022 og 13. september 2023.
Dansk Folkeparti har syv folketingsmedlemmer og er derfor et af de mindre partier. Socialdemokratiet har 50.
Mikkel Bjørn og Alex Ahrendtsen (DF) har henholdsvis ni og ti ordførerskaber, mens de fleste andre fynske folketingsmedlemmer til sammenligning kun har et eller to.
Derfor er Mikkel Bjørn oftere end andre fynske folketingsmedlemmer på banen, når det gælder at stille spørgsmål eller gå på talerstolen.
Mikkel Bjørn blev i november valgt til Folketinget for Nye Borgerlige, men han skiftede tidligere i år overraskende til Dansk Folkeparti, men det var der ifølge ham selv en god forklaring på.
Seneste nyt fra dødsulykke:
- Hårdt og ubarmhjertigt, siger Fyns Politi om redningsaktion
To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.
TV 2 Fyn følger udviklingen.
Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.
Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Ejere har tjent millioner på ulykkesramt biogasanlæg
Det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse har været en guldgrube for de tre ejere, men anlægget har også mødt modstand i lokalsamfundet.
På bare syv år har det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse været en ubetinget økonomisk succes og en guldgrube for de tre lokale ejere.
Anlægget, der blev etableret i 2017 og siden er blevet udvidet flere gange, gav sidste år et overskud på 22 millioner kroner, og selskabets egenkapital var i det seneste regnskab på 42 millioner kroner.
De tre ejere i selskabet Jørgen Stougaard, Christian Stenskrog og Kurt Poulsen har de seneste to år hævet 12 millioner kroner i udbytte.
I et interview i Effektivt Landbrug forrige år kunne Jørgen Stougaard oplyse, at de tre partnere havde timet etableringen helt perfekt.
Han fik i 2015 ideen sammen med mælkeproducent Christian Stenskrog til at anlægge et biogasanlæg tæt op ad sin svinebedrift med et stort arealtilliggende og eget transportfirma.
Gylle er guld
Det viste sig dog hurtigt, at anlægget burde være større for at hente rationalitet og dermed økonomi i projektet, og man tog derfor kontakt til Kurt Poulsen, der driver Toftegård med fedekalve ved siden af.
Kurt Poulsen, der ejer 50 procent af Flemløse-anlægget, har et helt tilsvarende på Andekærgaard på Tåsinge.
Ideen var at anvende gylle og dybstrøelse samt frøgræs, snittet rajgræshalm, frasorterede grøntsager fra Torup Bakkegaard samt restprodukter fra DLG’s foderfabrikker.
De tre ejeres bedrifter samt lokale planteavlere kunne efterfølgende aftage den afgassede gylle, der tillige er lugtfri efter turen på 60 dage gennem biogasanlægget.
Den første biogas fra Flemløse blev leveret den 20. august i 2020.
Siden kom energikrisen og stop for russisk gas, hvilket gav endnu bedre priser for biogassen.
Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er mildt sagt ikke begejstret for beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholts (V) forslag om, at alle førtidspensionister løbende skal vurderes, om de kan arbejde.
- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år, siger Karsten Hønge.
Blæst skaber forbud mod påhængskøretøjer over Storebælt
Trailere og andre påhængskøretøjer med en faktisk totalvægt på under 750 kilo må ikke køre på Storebæltsbroen i begge retninger.
Det oplyser Vejdirektoratet på dets trafikkort.
Det blæser kraftigt, hvilket ligger til grund for forbuddet. Vinden forventes at aftage hen mod midnat.
76 procent får det - nu vil rådmand tage et opgør med samfundsproblem
Det skal ikke kun være mennesker under 40 år, som skal kunne få tilkendt en midlertidig førtidspension. Nu bør det faktisk gælde for alle førtidspensionister.
Borgere med ikke-vestlig baggrund er stærkt overrepræsenterede på førtidspension - og særligt de ældre. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.
I Odense er 76 procent af irakere over 50 år eksempelvis på førtidspension.
Men kan det virkelig passe, at der i de 76 procent ikke er en eneste, som kunne arbejde et par timer om ugen?
Det undrer beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) sig over.
- Det kan simpelthen ikke passe, at så stor en del mennesker af en samlet gruppe ikke kan arbejde. Hvis det er tilfældet, så har vi jo fejlet som samfund.
Han udviser forståelse for, at man som flygtning kan være udfordret af krigstraumer eller andet fra sit hjemland. Men antallet kommer alligevel bag på ham, og det synes han kræver handling.
I oktober foreslog Lilleholt, at førtidspensionister under 40 år bør kunne gives en midlertidig pension, som betyder, at man løbende revurderer sagen med henblik på, om den enkelte er blevet arbejdsdygtig siden sidst.
Men nu synes han, at det tilbud bør gælde for alle førtidspensionister - og han foreslår, at man starter med at undersøge dem, som er overrepræsenterede i tallene.
Forstå mig ret...
Og det skal forstås som en invitation, en kærlig hånd og en tro på vores borgere, understreger politikeren.
- Vi kan ikke være bekendt at parkere dem for livet ved at give dem en permanent førtidspension. Hvis bare nogle kan komme ud igen, så vil det jo være en kæmpe gevinst for dem selv - men også for samfundet.
Men sidste måned mødte forslaget kritik blandt andre fra den fynske beskæftigelsesordfører fra SF, Karsten Hønge, som udtrykte bekymring for, hvad en tilbagevendende revurdering kan betyde for førtidspensionisterne:
- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år?
Christoffer Lilleholt (V) understreger dog, at der ikke skal graves i de sager, hvor der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved den enkeltes tilstand.
- I nogle sager vil man hurtigt kunne vurdere, at det her menneske selvfølgelig skal være på førtidspension - og så skal man selvfølgelig ikke belaste dem yderligere.
Det handler for Lilleholt i højere grad om at gribe dem, som har fået forsørgelse i over 20 år eller har været i længere behandling for deres udfordringer - som måske kunne være friske nok til et par arbejdstimer om ugen. De skal i hvert fald have muligheden.
- Men hvis der er en berettiget mistanke fra os om, at du faktisk godt kan arbejde, så ser jeg gerne at man tager en samtale om, hvordan det går, og hvad der sker i ens liv, får en ny vurdering med lægen og begynder at snakke om, om en tre-timers praktikuge kunne være en mulighed.
For at gå videre med forslaget mangler der ifølge rådmanden bare grønt lys fra Folketinget.
Menneskelig eller økonomisk gevinst
Kommer det ikke til at koste mange penge at skulle sætte så stort et system og apparat i gang?
- Det er også dyrt for samfundet at have folk på førtidspension, så hvis bare en lille gruppe kommer i arbejde igen, så er det en gevinst for samfundet.
Men kunne man ikke godt forestille sig, at udgifterne for den her opskalering bliver større end den egentlige gevinst?
- Det er jeg ikke bange for. Lykkes vi bare med at få nogle enkelte ud, så er det en gevinst. Hvis ikke økonomisk, så i hvert fald menneskeligt.
Fjernvarme Fyn afbryder varme i Odense-bydel
Hvis du befinder dig i Odense N, kan det være, at du skal finde tophuen frem torsdag.
Fjernvarme Fyn afbryder nemlig varmen på Allesø-Norden, Allesøvej, Beldringevej, Fredskovvej, Korsgade, Mellemgyden, Odensegyden, Parkgyden, Søhusvej, Søkildevej, Æbleskivegyden.
Afbrydelsen sker fra klokken 12.30 til klokken cirka 14.30, fremgår af selskabets hjemmeside.
Politiets frit lejde-aktion sætter rekord
Der er stadig nogle dage at løbe på, hvis man vil af med et våben uden at blive straffet.
Politiets frit lejde-aktion løber resten af november, men allerede nu kan politiet sige, at der er blevet indleveret rekordmange ting.
24.766 effekter er blevet indleveret fra 1. november til og med 26. november, oplyser Rigspolitiet onsdag i en pressemeddelelse.
Dermed er den hidtidige rekord fra frit lejde-aktionen i 2017 på 24.546 effekter blevet slået.
- Vi sætter virkelig stor pris på den høje tilslutning til frit lejde-aktionen, som vi har oplevet fra borgerne indtil videre, siger politikommissær i Rigspolitiet Sune Fletcher Hjortel i en pressemeddelelse.
Der er blandt blevet indleveret geværer, rifler, knive, sabler og pistoler. Men også andre våben som peberspray har politiet fået.