Kritikken hagler ned over sosu-ansatte - men her kaldes de superhelte

Ved at kalde sine ansatte for helte har De Gamles Hjem i Glamsbjerg haft succes med at rekruttere sosu-assistenter, og det virker, siger flere ansatte.

Når der er kritik af ældreplejen, går det ofte hårdt ud over social- og sundhedsassistenterne.

Det kan de tale med om i Assens Kommune, hvor medarbejderne i ældreplejen i sommer blev hårdt kritiseret, men der er også dele af ældreplejen, hvor man ser anderledes på medarbejderne. På De Gamles Hjem i Glamsbjerg bliver de ansatte kaldt “helte”.

- Vi er gode til at hjælpe hinanden. Det ved jeg godt, at man også er på andre arbejdspladser, men vi griner meget, og så har vi en leder, som ikke er bange for at kravle i handsken, når der er sygdom, siger Malene Fredholm, der har arbejdet et halvt år som social- og sundhedsassistent på De Gamles Hjem.

quote Vi er gode til at hjælpe hinanden. Det ved jeg godt, at man også er på andre arbejdspladser, men vi griner meget, og så har vi en leder, som ikke er bange for at kravle i handsken, når der er sygdom

Malene Fredholm

- Med den hverdag, vi har nogle gange, som godt kan være travl, synes jeg faktisk, jeg er en helt, når jeg går hjem, fordi jeg kan få det til at hænge sammen alligevel, tilføjer social- og sundhedsassistent Nina Anderson.

Søger superhelte i jobopslag

En del af årsagen til den mangelfulde ældrepleje i Assens Kommune og andre steder skal findes i problemerne med at rekruttere social- og sundhedspersonale.

grafik1
grafik2


I øjeblikket er der 13 jobopslag i Assens Kommune, og det er svært at besætte de ledige stillinger, fortæller Susanne Brauer-Christiansen, som er leder på De Gamles Hjem.

Derfor fandt ledelsen på at brande deres ansatte som hverdagshelte.

- Vi kunne se, at vi ikke rigtig fik nogen ansøgere på vores jobopslag, så vi er nødt til at skille os ud, gøre noget anderledes og være lidt skøre, siger Susanne Brauer-Christiansen.

Kom og vær med: Kan vi gøre det lidt bedre?

Og det virker.

- De seneste stillinger, vi har slået op, er nattevagtstillinger, og vi har 19 yderst kvalificerede ansøgere, fortæller en tilfreds plejehjemsleder.

Derfor er plejehjemmet en god arbejdsplads

At ledelsen betragter medarbejderne som helte, har gjort De Gamles Hjem til en populær arbejdsplads.

Ifølge ledelsen og de ansatte skyldes det, at der er fokus på medarbejdernes trivsel, og at der tages store hensyn til de ansattes fri- og ferieønsker.

- Her er rart. Der er godt. Jeg har rigtig gode kollegaer, som jeg kan grine sammen med, og som jeg kan sparre sammen med, siger Nina Anderson.

Tema: Hvem skal passe farmor?

Det kræver dog en indsats for de ansatte, hvis missionen om en god arbejdsplads skal lykkes.

- Det kommer an på, hvordan man er som person. Man skal også selv være med til at yde en indsats for, at det bliver en fantastisk arbejdsplads, siger Malene Fredholm.

Leder: Ansatte skal hjælpe, når det brænder på

Plejehjemmets leder lægger også vægt på, at gode medarbejdere er ansatte, der træder til og giver en hånd med, når der er travlt, og det brænder på.

- De er helt klart hverdagshelte. De er der, når det hele brænder på. De er der, når borgerne har brug for hjælp. De er der, når de pårørende har brug for hjælp, siger Susanne Brauer-Christiansen.


- Det betyder afsindig meget, at vi har høj trivsel, for det er også med til at nedsætte vores sygefravær. Det er med til, at vi bliver i faget i flere år, fortæller lederen.

Mangler stadig ressourcer

Plejehjemmet i Glamsbjerg har samme økonomiske rammer som andre, og lederen lægger heller ikke skjul på, at penge kunne løse nogle af arbejdspladsens problemer.

quote De er helt klart hverdagshelte. De er der, når det hele brænder på. De er der, når borgerne har brug for hjælp. De er der, når de pårørende har brug for hjælp

Susanne Brauer-Christiansen

- Vi synes heller ikke, vi har ressourcer nok, men vi skal have det bedste ud af de ressourcer, vi har, og så skal vi passe på hinanden i det, når det kører stramt, forklarer hun.

De Gamles Hjem i udkanten af Glamsbjerg har 25 lejligheder til borgere, og plejehjemmet har 20 medarbejdere. 

Oversigt

    Oversigt