Når man er underlagt stramme regler og tidsplaner som social- og sundhedshjælper, kan det være svært at give de ældre den tid, man egentlig gerne vil.
Derfor begræder flere sosu-hjælpere i Assens Kommune også den oplevelse, de har af at være skydeskiver, når borgere og pårørende kritiserer plejen af ældre.
- Vi holder ikke til det, når vi kommer ud og får fingeren, og folk råber efter os, siger Jane Dideriksen, der er social- og sundhedshjælper i Assens Syd.
- Vi er ikke tilfredse selv. Men det er det, vi arbejder efter. Det er det, vores arbejdsgiver har besluttet. Så derfor arbejder vi ud fra det. Det er ikke vores standard, men vi bliver nødt til at være loyale over for vores arbejdsgiver, siger hun.
Den holdning bakkes op af Jane Dideriksens kollega Gitte Schmidt, der er social- og sundhedshjælper i Assens Nord og derudover fællestillidsrepræsentant. Hun fortæller, at de ansatte ofte må prioritere hårdt for at nå tidsplanen.
- Det kan jo ikke hjælpe noget, at når du bliver forsinket, at du så bliver så forsinket, at den sidste borger først får sin morgenmedicin klokken elleve og skal have middagsmad klokken tolv. Så hellere lad en opvask stå og lad sengen stå uredt, indtil vi når middag, hvor vi har lidt mere luft, siger hun.
Afføring i sengen
Plejen af ældre i Assens har gennem længere tid mødt kritik. Tirsdag fortalte TV 2 Fyn om Tine Jensen, der tre gange de seneste tre uger har klaget over plejen af hendes farmor, efter hun flere gange har fundet indtørret afføring i farmoderens seng og på hendes tøj.
De social- og sundhedshjælpere, der over for TV 2 Fyn fortæller, at de føler sig gjort til syndebukke, kan ikke kommentere den konkrete sag på grund af tavshedspligt. Men de er kede af at stå tilbage som skurkene.
En af de steder, hvor hjemmeplejens arbejde bliver diskuteret er Facebook-gruppen "Assens Kommune svigt af de ældre og handicappede". Gruppen tæller omkring 1500 medlemmer, og de mange kommentarer rammer plejerne personligt, fortæller de.
- Efterhånden der er gruppen blevet en hetz mod hjemmeplejen. Og jeg synes jo, at det er frygteligt at man bliver overvåget 24 timer i døgnet, og at vi ikke engang kan gå ind og hente en sodavand i 30 graders varme, uden folk kommer med en kommentar, siger Majken Knudsen, der er social- og sundhedsassistent i Assens Nord.
- Vi står 100 procent bag vores medarbejdere
Som borgmester står Søren Steen Andersen (V) sammen med byrådet med det øverste politiske ansvar for, hvordan den kommunale ældreplejen bliver prioriteret.
- Jeg har to ting at indlede med. Det ene er, at den hændelse, der blev beskrevet hos borgerene den anden dag og gentaget her i dag (sagen om Tine Jensens' farmor red.), er slet, slet ikke acceptabel, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå, siger han og fortsætter:
- Den anden er, at vi står 100 procent bag vores dedikerede medarbejdere. Det gør vi i et og alt, og det må de aldrig være i tvivl om. Men jeg vil også sige, at det, der sker nu, er, at de oplever en Facebook-gruppe, som misforstår sin opgave. Det er blevet et politisk instrument, og man bliver hængt ud og talt ned til som medarbejder i Assens Kommune. Det er vi også ulykkelige over, men vi har ingen måder at regulere i det.
Samtidig erklærer han sig enig i, at ældreplejen i Assens ikke har det niveau, den burde have.
- Vi har prioriteret penge til det fra og med i år, men nu står vi med en rekrutteringsudfordring, fordi der mangler 8.500 medarbejde inden for området i Danmark.
Se hele indslaget om ældreplejen i Assens her