Sosu'ere føler sig gjort til syndebukke:
- Vi holder ikke til det
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere ansatte i ældreplejen i Assens fortæller til TV 2 Fyn, at de føler sig gjort til syndebukke i et system, de ikke selv har bestemt vilkårene for.
Når man er underlagt stramme regler og tidsplaner som social- og sundhedshjælper, kan det være svært at give de ældre den tid, man egentlig gerne vil.
Derfor begræder flere sosu-hjælpere i Assens Kommune også den oplevelse, de har af at være skydeskiver, når borgere og pårørende kritiserer plejen af ældre.
- Vi holder ikke til det, når vi kommer ud og får fingeren, og folk råber efter os, siger Jane Dideriksen, der er social- og sundhedshjælper i Assens Syd.
- Vi er ikke tilfredse selv. Men det er det, vi arbejder efter. Det er det, vores arbejdsgiver har besluttet. Så derfor arbejder vi ud fra det. Det er ikke vores standard, men vi bliver nødt til at være loyale over for vores arbejdsgiver, siger hun.
Tine har fået nok af ældreplejen i Assens:
- Sengen var fyldt med afføring
Mangelfuld rengøring og dårlig medicinhåndtering. Det er bare nogle af de ting, som Tine Jensen er blevet mødt af, når hun har været på besøg hos sin 92-årige farmor. Det er dog ikke et enestående tilfælde, ifølge byrådskandidat fra Assens.
Sengetøj smurt ind i afføring og opvask, der hober sig op. Det er, ifølge Tine Jensen, den virkelighed, der udspiller sig lige nu i Assens for hendes 92-årige farmor.
- Det er jo ikke i orden, siger hun.
- Det kan ikke være rigtigt, at man som gamle mennesker, der har tjent samfundet et helt liv, ikke kan få den pleje, de skal have.
De seneste uger har plejen af hendes farmor været så mangelfuld, at hun har følt sig nødsaget til at besøge farmoderen stort set hver dag. Bare for at sikre, at alt er, som det skal være. Men det er langt fra tilfældet.
- Det er ligesom for at følge op på det, når der ikke sker den forbedring, som jeg tænker er påkrævet, siger Tine Jensen.
De seneste tre uger har hun klaget over den mangelfulde pleje hele tre gange.
- Jeg regner med, at der bliver fulgt op på det, og det bliver bedre. Men så kommer jeg i lørdags til en seng, der bare er fyldt med afføring. Og så får jeg bare nok, fortæller Tine Jensen til TV 2 Fyn.
I frustration over plejen valgte Tine Jensen at oprette et opslag inde på Facebookgruppen; Assens kommune svigt af de ældre og handicappede.
En facebookgruppe, der på nuværende tidspunkt har hele 1500 medlemmer. Her beretter flere om lignende tilfælde.
Langt fra enestående
Historien om haltende ældrepleje er ikke ny i Assens. Kommunen har tidligere været udsat for skarp kritik for den pleje, som der bliver udført for kommunens ældre.
- Jeg har været rystet over det i lang tid, lyder Poul Hansen, som er byrådskandidat for Socialdemokratiet.
De seneste tre år har seks ud af ti plejeenheder i Assens kommune fået henstillinger.
Poul Hansen er med til at drive facebooksiden. Han mener, at Tines sag langt fra er enestående.
- Det er desværre ikke en enlig sag. Og vi har flere inde på facebookgruppen, der har berettet om tilsvarende situationer. Hjerteskærende situationer, både set fra de pårørende og set fra de ældres side, siger han.
Byrådskandidaten mener, at der er tale om en grundlæggende systematisk fejl i Assens kommune, der bør efterses og herfra lægges en plan.
- Det er dybt beklageligt
Signe Lunn Walls, leder af Ældre og Sundhed, Assens kommune, mener dog ikke, at der er tale om en systematisk fejl. Men derimod mangel på arbejdskraft hen over sommeren.
- På nuværende tidspunkt handler det om den situation, vi står i her hen over sommeren. Det har været svært at skaffe de nødvendige afløsere, siger hun
TV 2 Fyn har tidligere kunne berette om lignende udfordring i Odense Kommune:
Alligevel lyder det fra Signe Lunn Walls, at plejen af Tine Jensens farmor langt fra er god nok.
- Det er dybt beklageligt, at vi har skulle tage dialogen flere gange, før vi kunne få rettet op på det. Det er ikke godt nok. Der er ingen, der ønsker, at det skal gå sådan her, lyder det fra lederen.
TV 2 Fyn har i dag forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Assens kommune, Søren Steen Andersen. Men han har ikke ønsket at stille op til interview.
Den holdning bakkes op af Jane Dideriksens kollega Gitte Schmidt, der er social- og sundhedshjælper i Assens Nord og derudover fællestillidsrepræsentant. Hun fortæller, at de ansatte ofte må prioritere hårdt for at nå tidsplanen.
- Det kan jo ikke hjælpe noget, at når du bliver forsinket, at du så bliver så forsinket, at den sidste borger først får sin morgenmedicin klokken elleve og skal have middagsmad klokken tolv. Så hellere lad en opvask stå og lad sengen stå uredt, indtil vi når middag, hvor vi har lidt mere luft, siger hun.
Afføring i sengen
Plejen af ældre i Assens har gennem længere tid mødt kritik. Tirsdag fortalte TV 2 Fyn om Tine Jensen, der tre gange de seneste tre uger har klaget over plejen af hendes farmor, efter hun flere gange har fundet indtørret afføring i farmoderens seng og på hendes tøj.
De social- og sundhedshjælpere, der over for TV 2 Fyn fortæller, at de føler sig gjort til syndebukke, kan ikke kommentere den konkrete sag på grund af tavshedspligt. Men de er kede af at stå tilbage som skurkene.
Ny afgørelse i Marco-sag: Forældre får en times samvær på fødselsdag
Et besøg hos deres døende, anbragte søn Marco Trawel varer almindeligvis en halv time. På Marcos fødselsdag får Bo og Heidi Trawel lov til en times samvær. Men det er langt fra nok, lyder det fra forældrene.
Normalt får de halv time sammen med deres døende søn. Men den 10. august på Marco Trawels et års fødselsdag får Heidi og Bo Trawel lov til at være sammen med ham i en hel time.
Det har Børne- og Familieafdelingen i Faaborg-Midtfyn netop besluttet. En beslutning, forældrene langt fra er tilfredse med.
- Jeg synes, at det er forkasteligt, forfærdenligt og umenneskeligt. Han har så kort tid, lyder det fra en frustreret Heidi Trawel, lige efter at hun modtog beskeden fredag eftermiddag.
TV2 Fyn har i denne uge fortalt om sagen med den knap et-årige Marco, der ikke må få besøg af sine biologiske forældre i mere end to gange en halv time om ugen - selvom han er uhelbredeligt syg. Samtidig er drengens plejefamilie bortrejst på ferie i Frankrig.
Sagen har givet genlyd i ugens løb. Både blandt seere, læsere og politikere.
Et ønske i en særlig anledning
Forældrene havde torsdag søgt om ekstra samvær den 10. august. Det blev til en time sammenlagt. Håber var minimum et par timer, lyder det fra Heidi og Bo Trawel.
- Det er hans allerførste fødselsdag og højest sandsynlig den sidste, siger Heidi Trawel, der havde håbet på mere tid med sønnen i den særlige anledning.
Marco Trawel lider af den meget alvorlige, og meget sjældne nervesygdom Leighs Syndrom. Sygdommen rammer i gennemsnit ét barn hvert andet år herhjemme. Der findes ingen behandling, og det er en sygdom, man dør af.
Tiden er knap
Marco har været anbragt hos en plejefamilie, siden han var to måneder gammel, da Faaborg-Midtfyn Kommune ikke mener, at Bo og Heidi Trawel egner sig til at være forældre og varetage den fulde omsorg for deres søn.
Lige nu er den knap etårige dreng indlogeret og passes døgnet rundt på børne- og ungeafsnittet Strandbakkehuset på Hospice Djursland. Her må forældrene besøge ham to gange om ugen i en halv time af gangen.
- Det er simpelthen for lidt tid, siger Heidi Trawel.
Sygdommen er meget fremskreden, og der er gået fem måneder, siden hans læge anslog, at han kun havde seks måneder tilbage at leve i. Mere tid med sønnen betyder derfor meget for forældreparret, der håber på, at kommunen generelt vil bevillige dem mere tid.
- Det ville betyde ufattelig meget. Savnet til ham er så stort. Jeg ville kunne komme af med noget af alt den moderkærlighed, jeg har til han, siger Heidi Trawel.
Vi har fredag forsøgt at få en kommentar fra Faaborg-Midtfyns borgmester Hans Stavnsager (S), men han har ikke ønsket at stille op til interview.
En af de steder, hvor hjemmeplejens arbejde bliver diskuteret er Facebook-gruppen "Assens Kommune svigt af de ældre og handicappede". Gruppen tæller omkring 1500 medlemmer, og de mange kommentarer rammer plejerne personligt, fortæller de.
- Efterhånden der er gruppen blevet en hetz mod hjemmeplejen. Og jeg synes jo, at det er frygteligt at man bliver overvåget 24 timer i døgnet, og at vi ikke engang kan gå ind og hente en sodavand i 30 graders varme, uden folk kommer med en kommentar, siger Majken Knudsen, der er social- og sundhedsassistent i Assens Nord.
- Vi står 100 procent bag vores medarbejdere
Som borgmester står Søren Steen Andersen (V) sammen med byrådet med det øverste politiske ansvar for, hvordan den kommunale ældreplejen bliver prioriteret.
- Jeg har to ting at indlede med. Det ene er, at den hændelse, der blev beskrevet hos borgerene den anden dag og gentaget her i dag (sagen om Tine Jensens' farmor red.), er slet, slet ikke acceptabel, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå, siger han og fortsætter:
- Den anden er, at vi står 100 procent bag vores dedikerede medarbejdere. Det gør vi i et og alt, og det må de aldrig være i tvivl om. Men jeg vil også sige, at det, der sker nu, er, at de oplever en Facebook-gruppe, som misforstår sin opgave. Det er blevet et politisk instrument, og man bliver hængt ud og talt ned til som medarbejder i Assens Kommune. Det er vi også ulykkelige over, men vi har ingen måder at regulere i det.
Samtidig erklærer han sig enig i, at ældreplejen i Assens ikke har det niveau, den burde have.
- Vi har prioriteret penge til det fra og med i år, men nu står vi med en rekrutteringsudfordring, fordi der mangler 8.500 medarbejde inden for området i Danmark.
Se hele indslaget om ældreplejen i Assens her