- Jeg synes, vi mangler en rød tråd og en vision.
Sådan lyder det fra Verena Junge, der er sælger og markedsføringsansvarlig i Skovløkke Frilandsgrønt i Kerteminde Kommune.
Hun er træt af, at politikerne i Kerteminde ikke har større ambitioner omkring kommunens bæredygtighed – simpelthen fordi hun mener, at de har perfekte forudsætninger for at blive det.
- Jeg synes, vores politikere burde have en ambition om, at vi skal være Danmarks mest bæredygtige kommune.
- Vi har så mange muligheder, så lad os nu være bedre end de andre. Hvorfor står vi ikke sammen om at fortælle, at vi har nogle supergode producenter, siger Verena Junge.
Håndsatte porrer og Danmarks tidligste hvidløg
Hun mener selv, at de tager en del lokalt ansvar hos Skovløkke Frilandsgrønt, hvor alt det de producerer, som udgangspunkt er håndbearbejdet og uden sprøjtemidler.
- Vi håndoptager alle vores kartofler på over fire hektarer, vi håndsætter alle vores 500.000 porrer, og de bliver også håndbearbejdet efterfølgende.
- Vi laver kvalitet, og det vil sige, at vi som udgangspunkt ikke sprøjter vores grøntsager, og vi laver Danmarks tidligste hvidløg, der kommer sammen med kartoflerne, jordbær og den slags i foråret, siger Verena Junge.
Hun har taget opstilling ved valgfolkefesten i Kerteminde Kommune, og her vil hun gerne vise noget af alt det frem, de producerer og sælger hos Skovløkke Frilandsgrønt.
- For os handler det om at have så høj kvalitet af råvarer som muligt. Også dem, vi ikke selv producerer. Blomsterne er eksempelvis fra nabogartneriet, så de er også produceret i lokalområdet, så det er helt lokalt bærerdygtigt.
Politikerne skal udnytte mulighederne
Skovløkke Frilandsgrønt producerer en halv million porrer, som de sender til København, hvorefter fynske restaurationer så køber dem tilbage.
- Det giver jo meget mere mening, hvis de køber dem direkte af os, så de får friske råvarer hver dag. Desuden sparer vi jo også en masse CO2, siger Verena Junge.
Hvorfor gør vi ikke mere ud af at spise de fisk, der allerede er i kommunen?
Samme tankesæt synes hun, at politikerne også burde have fremadrettet. Derfor håber hun, at valgfolkefesten også kan være med til at gøre dem opmærksomme på, hvilke muligheder Kerteminde har.
- Kan vi bruge el og varme, der er produceret i kommunen? Vi har også en masse fiskere lige hernede på havnen, så hvorfor gør vi ikke mere ud af at spise de fisk, der allerede er i kommunen?, siger Verena Junge.
Skovløkke Frilandsgrønt har sin gård i Marslev og producerer alle sine råvarer i området omkring Kerteminde, hvor de altså også håber, de fremadrettet bliver udnyttet.