Energichef: Aconto-opkrævning bør forbydes

Ewii-direktør Lars Bonderup Bjørn vil have aconto-opkrævning forbudt via lov. Energi Fyn-direktør kritiserer det han kalder fejlagtige oplysninger.

Opdateret med præcisering af direktør for Energi Fyn, Bent Agerholm

Aconto-opkrævninger bør være forbudt.

Det mener energikoncernen Ewii.

Den seneste uge har TV 2 Fyn beskrevet, hvordan adskillige kunder har klaget til Energi Fyn over voldsomme aconto-opkrævninger.

Det er især de stigende el-priser, der har ramt forbrugere hårdt og har mødt kritik af blandt andre Venstres byrådsmedlem i Odense Claus Houden og i forbrugerkredse.

Forleden kunne TV 2 Fyn fortælle om Esben Okkels Larsen fra Ejby, der er rådgiver i vedvarende energi, som fik en en opkrævning, der var 30.000 kroner for høj i forhold til det aktuelle forbrug.

Men hos Ewii i Kolding har man bevidst valgt muligheden for at betale aconto fra, og direktør Lars Bonderup Bjørn mener, at politikerne burde forbyde acontobetaling, som blandt andre Energi Fyn praktiserer.

Lars Bonderup Bjørn, direktør i Ewii.
Lars Bonderup Bjørn, direktør i Ewii.
Foto: Ewii.com

- Den måde som de fleste i energibranchen skruer regningen sammen på i dag med kvartalsvise aconto-regninger, kan betyde, at kunder står overfor en voldsom straksudgift, lyder det fra Lars Bonderup Bjørn.

Koncernen er forsyningsvirksomhed i Trekantområdet - herunder Middelfart.

En aconto-regning betyder, at energiselskabet beregner det forventede forbrug tre måneder frem og sender en regning for det forbrug på forkant.

Bør forbydes ved lov

Koncernen foreslår derfor, at politikerne helt forbyder el-selskaber at opkræve penge før forbrugstidspunktet.

- Acontobetalinger er for et forbrug, som kunderne endnu ikke har haft. Med andre ord låner energiselskaberne penge af de trængte kunder, og det synes vi i princippet ikke, de skal. 

- I øjeblikket, hvor energipriserne er så høje, så er det et reelt problem for mange, lyder det fra Ewii-koncernens administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn, der mener, at energibranchen kommer til at skubbe til problemerne med kravene om tre måneders forudbetaling.

I Ewii har man besluttet at opkræve betaling måned for måned og med bagudvirkende kraft. Alligevel er andelen af rykkerudsendelser steget med cirka 20 procent, sammenlignet med første og andet kvartal af 2022.

Lars Bonderup Bjørn er i øvrigt ikke tilhænger af regeringens nye indefrysningsordning.

- Der er mennesker, der reelt har behov for denne hjælp, og som er nødt til at tage imod indefrysningsordningen. Disse mennesker bliver nu ”kviklånere” og ”el-gidsler” i et statsligt system. Og staten lokker unødvendigt ved at gøre det hele let, siger Lars Bonderup Bjørn.

Værdigt trængende

Ewii mener, at det rigtige i stedet havde været at udvikle en støtteordning for el til de værdigt trængende via for eksempel kontanthjælp, boligstøtte eller andre former for støtte.

På Fyn får Ewiis måde at opkræve el på støtte af rådmand Christoffer Lilleholt, der stiller op til Energi Fyns repræsentantskab i Odense.

- Man kan se, at firmaer som Ewii laver månedlig afregning, så man betaler en måned tilbage for det faktiske forbrug, så energiselskabet ikke bliver en bank.

- Som Energi Fyn er nu, så leverer man en vare, som kunderne efterfølgende betaler, siger Christoffer Lilleholt.

Men i dag kan man jo betale månedsvis bagud hos Energi Fyn. Det er der syv procent, der gør. Er det så ikke godt nok?

- Jo, men det er noget, du selv aktivt skal ind og søge. Jeg kan jo konstatere, at andre energiselskaber automatisk vælger månedsregning, og at forbrugerne aktivt skal melde fra, hvis de ikke vil have det på den måde. 

- Det er den mest ordentlige måde at gøre det på. For så skal Energi Fyn ikke agere bank og ud efterfølgende at tilbagebetale forbrugerne. Men at man betaler det, man forbruger i stedet for at skulle ud med et kæmpe udlæg, siger Christoffer Lilleholt.

Energi Fyns direktør, Bent Agerholm, kan hverken genkende Lars Bonderup Bjørns eller Christoffer Lilleholts udlægning af Energi Fyns aconto-ordning.

Efter at være blevet gjort bekendt med udtalelserne fra Christoffer Lilleholt og Lars Bonderup Bjørn, ønsker Energi Fyn direktør Bent Agerholm følgende præciseret:

- Vi lægger faktisk ud for forbrugerne den første halvanden måned i kvartalet og agerer således bank for kunderne. Ved årets slutning betyder det, at vi skylder forbrugerne 40 procent, og forbrugerne skylder os 60 procent, siger Bent Agerholm.

- Så deres fremstilling er faktuel forkert, slår han fast.

TV 2 Fyn har tidligere talt med Bent Agerholm om aconto-opkrævningerne.

- Man kan vælge at blive afregnet månedsvis. Så får man regningen den 15. måneden efter forbruget. Men det er der kun syv procent af kunderne, der har valgt. Men det betyder så også, at man ikke kan blive udlignet af acontobetalingerne i de tidligere kvartaler, siger Bent Agerholm.

Oversigt

    Oversigt