Fynsk borgmester imod øremærket barselsorlov

Et nyt lovforslag til øremærket barsel møder opbakning fra Venstre. Den kurs er flere Venstre-borgmestre dog imod.

Fynsk Venstre-borgmester er imod partiets tilslutning til øremærket barsel.

Mandag aften blev det offentliggjort, at Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens indgår en historisk aftale, hvor der blandt andet lægges op til at øremærke 11 ugers orlov til hver forælder. 

Venstres ledelse bakker op om det nye forslag, men på lokalplan møder forslaget skepsis. 

Flere af landets Venstre-borgmestre er nemlig direkte imod partiets blå-stempling af forslaget. Det skriver Berlingske i en artikel, hvor de har talt med flere borgmestre.

Ifølge Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyns Kommune, må det være op til den enkelte husstand, hvordan barslen skal fordeles.

- For mig er det slet ikke vigtigt, om det er manden eller kvinden, men at der er nogen ved barnet. Det er det vigtige. Hvordan man så håndterer det, er et personligt valg, og jeg bryder mig ikke om, at man med øremærkning går for vidt i styringen af den enkelte familie, siger han til Berlingske.   

Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) er langt fra begejstret over forslaget til en ny barselslov.
Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) er langt fra begejstret over forslaget til en ny barselslov.
Foto: Nordfyns Kommune

Ikke tale om tvang

På Christiansborg understreger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, at de forskellige holdninger i partiet ikke er unormalt for Venstre, og at dette er "grundlæggende godt".

Samtidig afviser han, at der er tale om en indblanding i forældrenes barselsplan med forslaget.

- Det er et incitament. Hvis der var tale om en pligt til at afholde barslen, kunne jeg forstå det. Men jeg køber simpelthen ikke præmissen om, at det her er tvang, siger han til Berlingske.

Karsten Lauritzen påpeger desuden, at det i dag er kvinderne, der står for en stor del af barslen, hvilket ikke er fleksibelt. Samtidig påpeger han, at forældreorloven kan skubbes indtil barnet er ni år. 

Oversigt

    Oversigt