Kæmper med vand i kælderen: - Det kan ikke være rigtigt

Op mod 100 utilfredse borgere var onsdag aften samlet i Særslev Forsamlingshus i protest mod Nordfyn Kommunes nye regler for vedligeholdelse af kommunens vandløb.

Baggrunden for aftenens protestmøde er det nye fællesregulativ, som kommunalbestyrelsen ventes at vedtage på et møde torsdag.

De mange fremmødte frygter, at det nye regulativ, som kommunalbestyrelsen ventes at vedtage på et møde torsdag, vil gøre det endnu sværere at komme vandmasserne til livs.

Svært er det nemlig allerede, lyder det fra Carsten Nielsen fra Hårslev.

Han har i årevis kæmpet med en oversvømmet kælder - ifølge ham på grund af manglende oprensning af det lokale vandløb.

Han har nu blokeret afløbet i gulvet og sat flere vandpumper op.

- Pludselig så skulle de spare, og så stoppede de med at rense op. Det gik også fint i nogle år, men lige pludselig, så løber vandet ikke mere - og hvad så? Det kan ikke være rigtigt, at man skal leve med sådan noget her, siger Carsten Nielsen.

quote - Vi er bare trætte af at være søsat. Vi er trætte af at være forsumpet - og vi er trætte af at stå og slås på kanten af vores åer.

Peter Jakobsen, Næstformand, Nordfyns Vandløbslaug.

Vand i stuen

Blandt de fremmødte ved onsdagens protestmøde var flere, der selv har oplevet problemer med, at kommunens vandløb har resulteret i vandskader, fordi de ikke bliver renset op.

En af dem er Peter Christensen, som flere gange har oplevet, at vandet er trængt ind i hans stue. Han mener, at kommunen har ignoreret problemerne: 

- De plejer bare at sige, at der jo er vand overalt. Men de kan ikke gøre noget ved det. Det er ligesom om, at de ikke gider høre, hvad vi siger til dem, siger Peter Christensen fra Hårslev. 

Frygt for større problemer

Det er Nordfyns Vandløbslaug, der har indkaldt til aftenens møde.

Lauget frygter, at de problemer, som borgerne oplever kun bliver værre med det nye regulativ. 

- Der er genveje i det nye regulativ, hvor man kan vælge forskellige metoder, så man ved hjælp af computerberegning kan bevise, at vi ikke er forsumpet teoretisk, selvom vi er det i virkeligheden, siger næstformand, Peter Jakobsen.

Det er især den sidste del af processen frem mod det færdige regulativ, som er kørt af sporet, mener næstformanden.

Politikerne er blevet løbet over ende af embedsværket, lyder kritikken.

- Med det her regulativ vil det til hver en tid være op til den embedsmand, som står ude på kanten af åen sammen med mig eller en anden lodsejer eller husejer, selv at bestemme, hvordan han vil oprense den å. Hvis han synes, den skal renses mindre, end det er nødvendigt for at komme af med vandet, så han har hjemmel til det.

Vandløbslauget peger på, at det nye regulativ ikke - som det ellers var udgangspunktet - forpligter kommunen til at vedligeholde vandløbene sådan, at dimensionerne på vandløbene ikke ændres.

Det nye fællesregulativ gør os retsløse, siger næstformand i Nordfyns Vandløbslaug, Peter Jakobsen.

Venstre: Vandløbslauget er selv skyld i dårligt resultat

Miljø- og Teknikudvalget har allerede godkendt det nye fællesregulativ, som i morgen skal til afstemning i kommunalbestyrelsen.

Her erkender næstformand, Lars Bjørnsbo, at fællesregulativet og dermed rammerne for de kommende års vandløbsforvaltning ikke er faldet heldigt ud.

Han havde gerne set, at man alene havde valgt at benytte sig af såkaldte skikkelsesregulativer, som forpligter kommunen til at vedligeholde vandløbenes dimensioner.

- Det lå i vores forslag. Vandløbslauget afviste det. De ville hellere sidde i en arbejdsgruppe - og så kom de ud med at miserabelt resultat, lyder det fra Lars Bjørnsbo, der er næstformand i Miljø- og Teknikudvalget (V).

Men hvis alle er enige om, at det, der er lavet her, er noget hø - og om at skikkelsesregulativer er den bedste løsning - hvorfor har I så ikke gennemført det?

- Det ville vi også utrolig gerne, men når man som politiker lægger en proces ud til borgerne, fordi de ikke er tilfredse med det, vi kommer med fra administrationen, så må vi også lytte til det, som arbejdsgruppen fremkommer med, siger Lars Bjørnsbo (V).

Du kan se en længere bid af interviewet med næstformand i Miljø- og Teknikudvalget, Lars Bjørnsbo (V) herunder: 

Lars Bjørnsbo (V) er næstformand for Miljø- og Teknikudvalget, Nordfyns Kommune.

Øverst i artiklen kan du se et indslag med nogle af de problemer, som borgerne i Nordfyns Kommune tidligere har oplevet. 

Oversigt

    Oversigt