Spidskandidater fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti fastholder deres afbud til valgfolkefest i Otterup Geværfabrik på Nordfyn.
Det sker til trods for, at mandagens arrangement bliver uden publikum på tilskuerpladserne.
- Jeg har haft mine bekymringer, og jeg kan derfor ikke forsvare at deltage. Vi hos Dansk Folkeparti Nordfyn melder konsekvent fra til alle valgfolkemøder afholdt indendørs op til kommunalvalget, siger Jane Yndgaard, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Nordfyns Kommune.
Hvordan kommer fravalget så til at påvirke jeres valgkamp op mod den 16. november?
- Vi har været til alle valgdebatter indtil nu. Vi ved godt, at der vil være vælgere, som vi nu ikke kommer til at møde. Men jeg kan ikke se, at der er nogen ansvarlig løsning, når smitten eksploderer som nu, siger Jane Yndgaard til TV2 Fyn.
Nordfyn er den hårdest ramte kommune på Fyn i antallet af smittede. Incidenstallet, der indikerer antallet af smittede borgere i kommunen per 100.000 indbyggere, er mandag steget til 432.
Jeg synes, at vi bør forholde os fuldstændig roligt
Det får Nordfyn til at være blandt de 20 kommuner i Danmark med det højeste incidenstal. I størstedelen af landet meldes der ligeledes om stigning i covid-19-smitten.
Statens Serum Institut har meldt ud, at de forventer en yderligere stigning i den kommende periode.
Den stigende smitteudvikling fik derfor arrangørerne af valgfolkefesten, TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende, til at beslutte at gennemføre debatmødet uden publikum.
Det får dog ikke byråds- og spidskandidaten for Dansk Folkeparti Nordfyn til at ændre holdning:
- Jeg er til daglig sygeplejerske, så jeg ser nok situationen med andre øjne. Nøgleordet for os: Rettidig omhu. Der er ikke nogen garanti, og vi har derfor valgt at sige "nej tak".
Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), er ærgerlig over, at der til mandagens debatmøde ikke kan være publikum til stede:
- Men det er også en nødvendighed. For vi har en smitte her på Nordfyn, der ikke er ude af kontrol, men heller ikke en smitte, der er afgrænset til et område. Eksempelvis er den inde blandt os kandidater, og vi har også haft smitte ved vælgermøder, så det er en situation, vi skal tage meget alvorligt, siger Morten Andersen.
Når borgmesteren siger, at smitten er tæt på, er det fordi tre Venstre-kandidater i kommunen lige nu er smittet med coronavirus.
Professor maner til ro
Ifølge Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, er de stigende smittetal i hele landet bekymrende.
Han ser dog ingen grund til at droppe vælgemøderne helt, når myndighederne endnu ikke har meldt ud omkring nye forsamlingsrestriktioner i forbindelse med smittestigningen.
- Jeg synes ikke, at der er nogen grund til at droppe vælgermøderne. Men hvad man lokalt beslutter, og hvad der bliver besluttet i et parti, har jeg fuld respekt for. Hvis der er lokalt mange smittede, så kan der være et rationale for det. Lige nu er vi dog stadigvæk der, hvor vi godt kan gå til vælgermøde, siger professor Hans Jørgen Kolmos.
Hans Jørgen Kolmos påpeger dog, at det handler for valgmøderne om at tilrettelægge det på en ansvarlig måde i forhold til corona. Det gælder derfor om at have håndsprit, god afstand mellem deltagerne og godt med udluftning i lokalet.
- Jeg synes, at vi bør forholde os fuldstændig roligt. Og til de særligt nervøse kan man tage et mundbind med, siger Hans Jørgen Kolmos.
Om en uge venter kommunalvalget den 16. november. Det betyder derfor også, at der vil være mange mennesker forsamlet for at afgive deres stemme på dagen. Her er Hans Jørgen Kolmos bekymring heller ikke særlig stor.
- Det har jeg fuld fortrøstning til. Myndighederne og de valgtilforordnede skal nok sørge for, at vi alle sammen kommer igennem på en forsvarlig facon. Der vil være håndsprit ved ind- og udgang. Vi står i en vis afstand til køen, når vi dukker op, siger professor Hans Jørgen Kolmos.
De kommende fire valgfolkefester på Fyn inden kommunalvalget (i henholdsvis Kerteminde, Nyborg, Svendborg og Odense) bliver afholdt med publikum. Men for at komme med til debatterne vil deltagerne skulle vise coronapas.