Borgermøde i aften: Kritikere har ikke opgivet kampen mod nyt Nyborg Slot

En miljøkonsekvensrapport skal bane vejen for en ny anlægslov for Nyborg Slot, så byggeriet kan starte i 2025. Derfor har Slots- og Kulturstyrelsen i aften indkaldt til borgermøde i Nyborg. Fire foreninger, der fik stoppet projektet i Miljø- og Fødevareklagenævnet, ruster dog op til ny modstand.

Alle fynske borgmestre støtter slotsprojektet i Nyborg, det samme gør et flertal i Folketinget, og i aften kan det 350 millioner kroner dyre projekt komme et skridt nærmere virkeliggørelse, når Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med Miljøstyrelsen har indkaldt til borgermøde i Nyborg.

Før sommerferien sendte kulturministeren et aktstykke afsted til finansudvalget, der skal bane vejen for en anlægslov, der kan være klar, så spaden kan sættes i jorden i 2025 på slotsholmen i Nyborg, hvis alt går vel.

En anlægslov kræver en miljøkonsekvens-redegørelse for projektets påvirkning af miljø, natur, landskab om nære omgivelser, og senest 16. oktober kan alle komme med forslag og indsigelser til projektet.

Om miljøkonsekvens-redegørelsen

Når høringen er afsluttet, forholder Miljøstyrelsen sig til de indkomne høringssvar.

På baggrund af de indkomne svarene og faglige vurderinger udarbejder Miljøstyrelsen et notat om de emner, som Slots- og Kulturstyrelsen skal have med i en miljøkonsekvensrapport, som så igen skal behandles af Miljøstyrelsen.

Udarbejdelsen af miljøkonsekvensrapporten forventes udført i resten af 2023 og 1. kvartal af 2024. Projektet vil herefter blive omfattet af en anlægslov, som ventes forelagt Folketinget i andet halvår 2024. 

Pengemangel

Der udestår også forhandlinger om finansieringen af de fordyrelser projektet har været igennem i den lange periode, det har ligget stille. Desuden skal man have A. P. Møller Fonden med i projektet igen. Fonden indefrøs de resterende 60 millioner af en donation på 100 millioner kroner, da der ikke skete fremdrift i projektet.

Ideen til renovering og nybyggeriet ved Nyborg Slot opstod i 2010 og var klar til at blive realiseret i 2020 med støtte fra staten, Nyborg Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden, da fire foreninger klagede over indgrebet i det fredede slotsområde.

Et flertal på 4-3 i Miljø- og Fødevareklagenævnet satte en stopper for projektet - en afgørelse, der ikke kunne ankes.

I stedet besluttede et flertal i Folketinget at ændre museumsloven, så det bliver lettere at få dispensationer i særlige tilfælde, der omhandler formidling og tilgængelighed af fortidsminderne.

Ny anlægslov og ny modstand

En anlægslov indeholder en række restriktioner af klagemulighederne. Anlægsloven kan tilsidesætte andre love som f.eks. plan-, natur og miljøloven, og i forbindelse med opførelsen af Statens Naturhistoriske Museum blev det blandt andet besluttet, at det ikke var nødvendigt med en VVM-redegørelse, og at der ikke kunne klages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Til mødet i aften har de foreninger, der stoppede slotsprojektet i netop Miljø- og Fødevareklagenævnet meldt deres ankomst. De har også haft klaget også over den nye museumslov, men uden held.

Dorte Riis Madsen fra Foreningen for Nyborgs forskønnelse har fået mandat af foreningerne Europa Nostra, Kultur og Arv og Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring til at repræsentere foreningerne på mødet i aften.

Dorte Riis Madsen fra Foreningen for Nyborg Forskønnelse repræsenterer modstanderne på mødet mandag.
Dorte Riis Madsen fra Foreningen for Nyborg Forskønnelse repræsenterer modstanderne på mødet mandag.

De har allerede før mødet udarbejdet et høringssvar til Miljøstyrelsen forfattet af Frederik Siemssen fra Kultur og Arv, og ikke overraskende mener de, at projektet i sin nuværende form er uacceptabelt. 

Det er først og fremmest udstillingsbygningen, der danner den ene fløj af slotsprojektet, der gør ondt i øjnene på modstanderne, og foreningerne har tidligere foreslået at fløjen placeres på p-pladsen ved siden af slottet eller i den tidligere politistation, hvor Østfyns Museer i dag har til huse.

Frederik Siemssen, kendt frontfigur for modstanden mod slotsprojektet, har forfattet et høringsskrift.
Frederik Siemssen, kendt frontfigur for modstanden mod slotsprojektet, har forfattet et høringsskrift.

Der er heller ikke udelt begejstring for forhøjelsen af krudttårnet og det lukkede udtryk, som det nye slotsbyggeri får ud mod Nyborg By.

- Helt overordnet synes vi selvfølgelig, at det er et demokratisk problem, at Folketinget ikke accepterer den afgørelse som Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet, og at turismemulighederne for Nyborg fylder så meget, siger Claus M. Smidt fra Foreningen til  Gamle Bygningers Bevaring.

Claus M. Smidt fra  Foreningen til  Gamle Bygningers Bevaring er ikke optimist på foreningens vegne.
Claus M. Smidt fra Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring er ikke optimist på foreningens vegne.

- Vi har ikke opgivet, men jeg er ikke optimist, siger Claus M. Smidt.

Niels-Knud Liebgott fra Europa Nostra frygter, at der bliver tale om en skueproces.

- Men jeg noterer mig også, at finansieringen fortsat ikke er på plads, siger han.

Dorte Riis Madsen har også svært ved at forlige sig med, at Folketinget nu tilsidesætter afgørelsen fra Miljø og Fødevareklagenævnet.

- Men når vi får mulighed for at ytre os, kommer vi selvfølgelig på banen, siger hun til TV 2 Fyn.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Frederik Siemssen.

Det er Miljøstyrelsen selv, der indirekte har inviteret foreningerne med i høringsfasen, for selv om der er tale om en miljøredegørelse, er der ikke kun miljø på dagsordenen.

I et oplæg til høringen nævner Miljøstyrelsen således, at man i miljøkonsekvensredegørelsen vil behandle det aftryk, som rekonstruktionen af Nyborg Slot med fire fløje vil fremkalde på grund af "væsentlige ændringer i slottets og Slotsholmens fremtræden i byens midte og samspillet med byens rum og dens funktioner." 

 


Oversigt

    Oversigt