Krisemøde: Udfordret byråd vil finde kammertonen

Venstre har indkaldt til topmøde med de politiske gruppeformænd i Nyborg torsdag aften. Vi er nødt til at samarbejde bedre, siger Venstres gruppeformand. Det er afgørende for kommunen, siger ekspert.

Tonen har været hård, og samarbejdet tyndslidt over de seneste par år i Nyborg Byråd.

Møgsager på direktionsgangen, medie-fokus på dårligt arbejdsklima, krænkelser i kommunen og senest en skandale i håndteringen af de mest sårbare familier inden for de specialiserede børneområde har givet Nyborg en omtale, som politikere og borgere helst er fri for.

Socialdemokratiets gruppeformand, Sonja Marie Jensen (S), oplyste i sidste måned, at tilliden til borgmester Kenneth Muhs (V) er helt væk, og på byrådsmødet 12. december sidste år var stemningen decideret dårlig. 

Artiklen fortsætter under videoen

Efter det i løbet af den seneste uge er kommet frem, at Nyborgs borgmester Kenneth Muhs har været vidende om de mange svigt, kommunen har lavet overfor familier med børn med handicap, så er der nu stor mistillid til borgmesteren.

På den baggrund har Venstres gruppeformand Kaj Refslund indkaldt til det, man godt kan kalde et krisemøde i aften - en krise for samarbejdet i byrådet.

- Som det største parti føler vi, at vi har en forpligtelse til at få drøftet tonen og samarbejdet og den kendsgerning, at der er blevet meldt meget bombastisk ud omkring tilliden til borgmesteren, siger Kaj Refslund.

Store udfordringer

Nyborg Kommune står med meget store udfordringer i forhold til de kommende års økonomi og dermed behovet for at kunne samarbejde.

Ikke alene har kommunen gennemført besparelser for at få økonomien til at hænge sammen, men man skubber også en større regning foran sig i forbindelse med BDO-rapportens konklusion om, at der skal anvendes et tocifret millionbeløb for at kunne leve op til lovkrav og en acceptabel kvalitet inden for det specialiserede socialområde.

Artiklen fortsætter under billedet

Kenneth Muhs (tv.) og V-gruppeformand Kaj Refslund (th.) fotograferet på valgnat.
Kenneth Muhs (tv.) og V-gruppeformand Kaj Refslund (th.) fotograferet på valgnat.
Foto: TV 2 Fyn

Efter det seneste kommunalvalg, der gav absolut flertal til Venstre, blev der indgået en bred konstitueringsaftale, hvor Socialdemokratiet fik formandsposter i Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget og Klimaudvalget.

- En konstituering bygger jo på en forventning om et gensidigt tillidsforhold, siger Venstres gruppeformand, Kaj Refslund, der har været med i lokalpolitik i 30 år.

Vil ikke pege fingre

Han ønsker dog ikke at give nogen skylden for det dårlige samarbejdsklima.

- Vi er nødt til at samarbejde. Jeg er vant til, at der kan være politisk uenighed, men vi må også finde nogle kompromisser og en retning på, hvad vej vores organisation skal arbejde. Det halter lidt i øjeblikket. Derfor rækker vi som det største parti hånden frem for at få et bedre samarbejdsmiljø, siger Kaj Refslund.

Artiklen fortsætter under videoen

Et nyt notat fra Nyborg Kommune afslører, at politikere i et bestemt udvalg længe har vidst hvor slemt det stod til.

Han mener, det er nødvendigt at finde den gode stemning og et frugtbart arbejdsfællesskab både af hensyn til kommunens ansatte og borgerne i Nyborg.

- Min forhåbning er, at vi får drøftet tingene igennem i aften. Jeg har noteret, at alle kommer, og det tolker jeg som, at alle er interesseret i at få en god drøftelse af de her forhold, siger Kaj Refslund.

Ryggen mod muren

Professor i offentlig organisation og ledelse, Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet, har tidligere over for TV 2 Fyn gjort opmærksom på, at Nyborgs politikere er tvunget til at finde melodien igen, hvis man vil have en velfungerende kommune og skabe resultater.

Og ifølge chefredaktør Arne Ullum fra NB Kommune bør det være muligt. 

- Det er ikke udtryk for en super samarbejdstilstand, når man er nødt til at indkalde til sådan et møde. Jeg har set kommuner, hvor man har haft årelange stridigheder, og hvor det er lykkedes at komme tilbage på sporet igen. Men det kræver, at alle har et oprigtigt ønske om et bredt samarbejde, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Arne Ullum, chefredaktør, NB Kommune
Arne Ullum, chefredaktør, NB Kommune
Foto: Jonas Mattsson

- Hvis man kikker ud over det politiske landskab, er det kendetegnende, at de kommuner, hvor man samarbejder bredt, også er dem, hvor man er bedst til at give en god service for den sum penge, man nu engang har til rådighed. Så derfor forstår jeg godt, at Nyborg-borgmesteren forsøger at få genskabt et godt samarbejde. For det er afgørende for, hvor godt og effektivt kommunen fungerer, siger Arne Ullum.

Prøvet før

Den nuværende situation bringer mindelser 10 år tilbage i tiden, da socialdemokraten Jan Reimer Christiansen meldte sig ind i Venstre, efter at konstitueringsaftalen var faldet på plads med socialdemokraten Erik Christensen i borgmestersædet.

Dermed banede Jan Reimers partiskifte vejen for Kenneth Muhs, der har siddet urokkelig fast i borgmesterstolen lige siden.

Efterfølgende var stemningen så dårlig, at den traditionelle fællesspisning efter byrådsmøderne ikke kunne gennemføres med alle byrådsmedlemmer ved bordet - den blev dog ikke aflyst (red.).

Oversigt

    Oversigt