To skoler risikerer at lukke: Én borgmester svømmer i penge, mens en anden skal spare kæmpebeløb

I Nyborg risikerer to skoler at lukke på grund af besparelser. I Middelfart svømmer de i penge, mens Faaborg-Midtfyn bliver reddet på målstregen af ekstraordinært tilskud fra staten.

Luk to skoler, beskær den offentlige transport, reducer bibliotekets åbningstid og skær ned på rengøringen hos de ældre. 

Det er blot en håndfuld af i alt 75 spareforslag til en værdi af godt 83 millioner kroner, som Nyborgs politikere skal blive enige om, når de lægger næste års budget.

Budgetforhandlingerne er i fuld gang i alle de fynske kommuner.

Og et af de steder, hvor det virkelig kan mærkes, er i Nyborg. Hvis sparekataloget bliver til virkelighed, risikerer den lokale skole i landsbyen Aunslev at lukke.

- Det har jeg det rigtig dårligt med, og det ved jeg, at mine børn har det rigtig dårligt med, siger Susanne Lindberg Mikkelsen, som er mor til to børn på skolen. 

Sammen med lukningen af 4kløverskolen i Frørup, vil Nyborg Kommune ifølge sparekataloget kunne spare 10 millioner kroner om året på lukningen af de to skoler.

Ifølge sparekataloget fra Nyborg Kommunes forvaltning, kan Nyborg Kommune spare 10 millioner kroner om året ved at lukke Aunslev SKole og 4Kløverskolen i Frørup.
Ifølge sparekataloget fra Nyborg Kommunes forvaltning, kan Nyborg Kommune spare 10 millioner kroner om året ved at lukke Aunslev SKole og 4Kløverskolen i Frørup.
Foto: Kristian Wraae


Der går små 100 børn på Aunslev Skole. Men det er ikke kun børnene, en eventuel lukning vil gå ud over, mener Susanne Lind Mikkelsen.

- Skolen er jo hjertet af vores sammenhold og fællesskab. En skole er også et trækplaster for nye skatteborgere. Der er mange byboere, som gerne vil bosætte sig på landet, og der er det at have en skole i nærområdet ret vigtigt, siger hun.

Spareforslaget har affødt protester med skilte og slagsange foran Nyborg Rådhus.

Flere dyre borgere

Borgmester Kenneth Muhs (V) har ikke lyst til at lukke skoler. Det har både Venstre og Konservative meldt ud.

Men kigger man i budgetterne, står det klart, at noget drastisk skal ske.

For selvom økonomien samlet set vokser, og Kenneth Muhs faktisk kommer til at bruge flere penge på velfærd end sidste år, så mangler der stadig 83 millioner kroner for at økonomien hænger sammen.

Årsagen er først og fremmest stærkt stigende udgifter, forklarer borgmesteren.

- Vi har nogle opgaver på ældreområdet, socialområdet og i forhold til overførselsudgifter, for eksempel førtidspension, hvor vi skal lægge mange flere penge for at kunne følge med opgaverne og udgifterne, siger Kenneth Muhs.

I øvrigt, anfører Kenneth Muhs, har Nyborg Kommune haft held med at holde et relativt højt velfærdsniveau sammenlignet med flere af Fyns øvrige kommuner, og det ærgrer ham, at han nu bliver nødt til at forringe det. 

Nyborg Kommune er den fynske kommune, der skal spare mest. En gennemgang viser, at tre ud af 10 fynske kommuner skal spare til næste år.

Dog er det kun tre af de syv kommuner med sorte tal på bundlinjen, nemlig Odense, Middelfart og Nordfyn, som får råd til at lægge flere penge på velfærden.


Assens undgår sparekataloget

Faaborg-Midtfyn reddet af ekstraordinært tilskud

Nordfyn holder skindet på næsen - og får mere velfærd

Middelfart svømmer i penge og gode skatteborgere

Svendborg lander overskud på fem millioner kroner

Langeland mangler 5,7 millioner kroner

Kerteminde skal spare næsten 30 millioner kroner

Lettelse på Ærø efter hårde besparelser sidste år

Odense: 90 millioner til mere velfærd - gerne til skolerne


Middelfarts diametrale modsætning

Samtidig med de øgede udgifter, halter Nyborg også på indtægtssiden.

Indtægterne fra indkomstskatter er blandt andet i den lave ende. Det samme gælder indtægter fra private virksomheder, forklarer Kenneth Muhs.

I den stik modsatte ende af den skala er for eksempel Middelfart Kommune.

Her viser budgetterne et samlet overskud på 56 millioner kroner, hvoraf de 36 millioner kan bruges på mere velfærd, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd (S), som mener pengene blandt andet skal gå til at forbedre velfærden for de ældre og på skoleområdet.

Middelfart Kommunes økonomi er stærk, fordi det ifølge borgmesteren over en årrække er lykkedes kommunen at tiltrække både nye borgere og private virksomheder, som alle betaler skat til kommunen. 

Susanne Lindberg Mikkelsen er mor til to børn på Aunslev Skole. Skolebørnene kommer blandt andet fra landsbyerne Hjulby, Aunslev, Bovense, Kissendrup og Skalkendrup.
Susanne Lindberg Mikkelsen er mor til to børn på Aunslev Skole. Skolebørnene kommer blandt andet fra landsbyerne Hjulby, Aunslev, Bovense, Kissendrup og Skalkendrup.

Hvor vil I så finde pengene?

På Østfyn håber forældre og børn på Aunslev Skole fortsat, at politikerne finder besparelserne andre steder.

Men giver det ikke god mening at lukke to skoler og hente en masse penge der?

- Jo, det er klart, at 10 millioner er en tydelig post i budgettet. Men det er også en ret kortsigtet løsning, fordi det er jo en del af vækstplanen for Nyborg Kommune at gøre Nyborg Kommune til en attraktiv bosætningskommune, og der kan jeg bare ikke se, hvordan en skolelukning passer ind i den vision, siger Susanne Lindberg Mikkelsen.

Og det kan Kenneth Muhs faktisk heller ikke. Derfor har Venstre og Konservative tidligt sagt, at de ikke vil lukke skoler.

Men hvor vil du så finde pengene?

- Ja, det er jo det, vores opgave er. Det er der, jeg sidder sammen med mine kollegaer i en budgetforhandling...

Men der ved du jo nu, at du ikke vil lukke skoler. Hvad vil du så gøre?

- Ja, men det er der, hvor vi sidder og forhandler budget, blandt andet har vi et økonomisk råderum, hvor der står fem millioner. Vi har en lang række ting, vi kan gøre i sådan et budget, og det skal vi også nok lykkes med, siger Kenneth Muhs. 

Det er altså stadig for tidligt at lokke ud af borgmesteren præcis, hvor han vil spare. 

De fynske budgetter for 2025 skal ligge klar senest 25. oktober. 

Oversigt

    Oversigt