Sprogø: En helt anden verden

Den er blevet kaldt en ren røverhule, og den var base for sørøvertogter. Ludvig Holberg var skidesur over den og så er den normalt lukket land for mennesker. Men nu kan man besøge Sprogø og få alle de historier, som den lille ø gemmer på.

Ren rædsel

De fleste har kørt forbi Sprogø indtil flere gange, men det er de færreste, der rent faktisk har været på øen. Nu arrangerer Nyborg Turistbureau guidede ture til øen, hvor man kan komme helt tæt på historien.

Sprogø er flere tusind år gammel, men et af de første citater, der findes om øen er fra 1070, hvor Adam af Bremen skulle have udtalt:

- Mellem Sjælland og Fyn ligger der en meget lille ø, som kaldes Sprogø. Den er en røverhule og en ren rædsel for de forbifarende.

Og måske er der noget om det, fordi Sprogø blev brugt som base af venderne til sørøvertogter indtil midt i 1100-tallet. Og så er øen blev besat og udplyndret tre gange af svenskerne indtil englændere besatte den og nedbrændte den totalt i 1810.

Barske frk. Nielsen

De fleste har også hørt om kvindehjemmet, der blev grundlagt i 1922 og først lukket i 1961. Her blev kvinder fra hele landet sendt over og boede under kummerlige forhold, og hvor den barske Frk. Nielsen regerede i 1930'erne.

Den første tur til Sprogø er mandag den 5. april kl. 14. Det koster 225 kr. Læs mere her.

Sprogøs historie

  • Øen var beboet allerede fra stenalderen
  • Valdemar den Store byggede en borg omkring 1157
  • Sprogø var i 1710 karantænestation under "pesten"
  • Første spadestik til Storebæltsforbindelse i 1988.
  • Den sidste beboer forlod øen i sommeren 1999
  • Øen er fredet og den er blevet fire gange større end før Storebæltsforbindelsen kom til
  • Sprogø fungerer som naturreservat og i dag yngler omkring 50 fuglearter på øen

Kilde: Korsør Turistbureau

Oversigt

    Oversigt