Uvildigt firma skal undersøge "syg kultur" - men er knapt så uvildig, viser det sig

Nyborg Kommune har hyret firmaet Komponent til at undersøge kulturen i kommunen. Men flere eksperter påpeger, at Komponent muligvis ikke giver den ønskede uvildige undersøgelse.

En ekstern undersøgelse skal kaste lys over det, en anonym medarbejder kalder for en "syg kultur" i Nyborg Kommune.

Det sker, efter kommunen i december afskedigede vicekommunaldirektør Søren Møllegaard efter krænkende adfærd til en julefrokost.

Flere mails fra den anonyme whistleblower beskrev, at sexchikane og krænkelser har stået på i årevis i kommunen og ikke kun med vicekommunaldirektøren i hovedrollen.

Nyborg Kommune har hyret firmaet Komponent til at undersøge, om der generelt er problemer med kulturen i kommunen.

Komponent er et fælleskommunalt udviklings- og rådgivningscenter, som ejes af Kommunernes Landsforening, og dermed er Nyborg Kommune medejer af Komponent.

Det er blandt andet dem, der forhandler for arbejdsgiveren, når der forhandles overenskomst.

Arbejdskonsulent og tidligere professor på det nationale center for arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen påpeger, at valget om at bruge Komponent muligvis ikke giver den ønskede uvildige undersøgelse.

- Alt andet lige ville man nok aldrig vælge sådan et firma, hvis man ville have en undersøgelse, der var uvildig. Der er ikke rigtig nogen armslængde, som man plejer at anbefale, siger han.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Nyborgs kommunaldirektør Lars Svenningsen, som afviser at kommentere på sagen før undersøgelsen er afsluttet.

Et tidligere samarbejde

DR Fyn har søgt aktindsigt i Nyborg Kommunes tidligere samarbejdsaftaler med Komponent, som er en videreførsel af konsulentvirksomheden COK, der også lå under KL. Den viser, at kommunen siden 2013 har købt ydelser for lige under 3,5 millioner kroner.

Det indebærer kurser i forvaltning, ledertræf og rekruttering af ansatte.

TV 2 Fyn har fået samme aktindsigt og kan bekræfte ovenstående.

quote Der er ikke rigtig tillid til, at anonymiteten er der

Nikolaj Vind Hamdrup, tillidsrepræsentant og familiekonsulent i familiehuset, Nyborg kommune.

Ifølge Tage Søndergaard Kristensen kan kommunens og Komponents tidligere samarbejde medføre problemer.

- Det er en professionel opgave, som man skal løse. Den kræver ikke, at man har et tidligere langvarigt samarbejde. Det er nærmest en ulempe, for det kan gå i vejen for nogle af de kritiske fund, man finder hen ad vejen, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Samme mening har lektor for Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv Kenneth Reinicke.

- Det er lidt klodset at bringe sig selv i den situation. Det er bemærkelsesværdigt, at man ikke har fundet et andet firma, hvor kommunen ikke har samarbejdet og købt ydelser før, fordi der er mange andre der kan lave det, siger Kenneth Reinicke.

Skeptiske medarbejdere

For en uge siden landede et spørgeskema, der skal undersøgen kulturen i kommunen, i mailboksen til de 2.500 ansatte i Nyborg Kommune.

I et åbent brev opfordrer Vibeke Ejlertsen (S) kommunens medarbejdere til at svare ærligt på spørgeskemaundersøgelsen, så Nyborg Kommune én gang for alle kan få ryddet den usunde kultur af vejen.

Flere medarbejdere i kommunen er dog skeptiske over for, om anonymiteten kan holdes i spørgeskemaundersøgelsen.

En af dem er Nikolaj Vind Hamdrup, der er tillidsrepræsentant og familiekonsulent i familiehuset i Nyborg Kommune.

- Jeg var lidt skeptisk inden spørgeskemaundersøgelsen, da Komponent er en organisation af Kommunernes Landsforening, som er ejet af kommunerne. Jeg havde en frygt for, at de ikke var så tilbundsgående i deres undersøgelser sammenlignet med en uvildig organisation, siger han.

- Der er ikke rigtig tillid til, at anonymiteten er der. Det får mange til at svare pænt i deres undersøgelse.

Og den skepsis er en realitet hos tillidsrepræsentanten.

- Jeg synes også, at spørgeskemaet afspejler, at Komponent ikke er gået tilbundsgående til værks, da der kun bliver spurgt ind til nærmeste leder. Det er for de flestes vedkommende mellemledere langt nede i det kommunale system, der ikke har det samme ansvar for, hvilken kultur man har som organisation i en kommune, siger Nikolaj Vind Hamdrup.

Professor i kønsforskning Anette Borchorst kan godt forstå den skepsis, som medarbejdere i kommunen måtte have.

- Når der i forvejen er et samarbejde mellem Komponent og kommunen, kan jeg godt forstå, at man som medarbejder kan være bekymret for, at det ikke bliver afdækket på en ordentlig måde, siger hun.

Undersøgelsen og dens resultater forventes forelagt for Nyborg byråd inden sommerferien.

Oversigt

    Oversigt